Διεθνή

Αλεξέι Ναβάλνι Ρωσία: Η Γερμανία εκτιμά ότι ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης μάλλον δηλητηριάστηκε

Αλεξέι Ναβάλνι Ρωσία: Η Γερμανία εκτιμά ότι ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης μάλλον δηλητηριάστηκε
Αλεξέι Ναβάλνι Ρωσία: Η εκτίμηση της γερμανικής κυβέρνησης είναι ότι ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος πολιτικός κατά πάσα πιθανότητα δηλητηριάστηκε.

Την εκτίμηση ότι ο Ρώσος πολιτικός Αλεξέι Ναβάλνι, αντιπολιτευόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν, πιθανότατα δηλητηριάστηκε. Πιο συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης εκτιμά το συγκεκριμένο ενδεχόμενο ως «αρκετά πιθανό». Θυμίζουμε ότι ο Ναβάλνι νοσηλεύεται σε κώμα σε νοσοκομείο στο Βερολίνο.

«Πρόκειται για έναν ασθενή που είναι αρκετά πιθανόν να ήταν θύμα επίθεσης με δηλητήριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Στέφεν Ζάιμπερτ, αιτιολογώντας την αστυνομική προστασία που έχει προσφερθεί στον Ναβάλνι στο νοσοκομείο του Βερολίνου. «Η υποψία δεν αφορά ενδεχόμενο ο κ. Ναβάλνι να έχει δηλητηριαστεί μόνος του αλλά κάποιος να έχει δηλητηριάσει τον κ. Ναβάλνι και η γερμανική κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την υποψία αυτή», εκτίμησε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.«

Δεν υπήρξε επίσημη πρόσκληση (της γερμανικής κυβέρνησης), αλλά, για ανθρωπιστικούς λόγους, ο κ. Ναβάλνι μπόρεσε να εισέλθει γρήγορα στη χώρα με αίτημα της οικογένειάς του», είπε ο Ζάιμπερτ.

Να σημειώσουμε ότι ο Ναβάλνι είναι βασικός αντίπαλος του Κρεμλίνου. Οι δημοσιεύσεις του Ρώσου πολιτικού, όπου έκανε καταγγελίες για τη διαφθορά των ρωσικών ελίτ, κυκλοφορούσαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο 44χρονος Αλεξέι Ναβάλνι εισήλθε την Πέμπτη στο νοσοκομείο του Ομσκ, σε κώμα, μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και συνδέθηκε με τεχνητό αναπνευστήρα, αφού αισθάνθηκε αδιαθεσία μέσα σε αεροπλάνο.

Οι συγγενείς του δηλώνουν ότι πρόκειται για «δηλητηρίαση από πρόθεση». Έπειτα ο Ρώσος πολιτικός μεταφέρθηκε προχθές Σάββατο το πρωί στο Βερολίνο με αεροπλάνο που ναυλώθηκε από μια γερμανική ΜΚΟ, έπειτα από μια ημέρα μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στην οικογένεια του Ναβάλνι και τους Ρώσους γιατρούς, που δήλωσαν αρχικά πως η κατάστασή του ήταν πού ασταθής, προτού δώσουν την έγκρισή τους. Ο αντιπολιτευόμενος λαμβάνει αυτή την ώρα θεραπεία στο νοσοκομείο Σαριτέ, ένα από τα πιο ξακουστά στην Ευρώπη.

«Θα επιζήσει», δήλωσε στην εφημερίδα Bild ο Γιάκα Μπιζίλι, ο ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Cinema for Peace. «Ο Ναβάλνι θα επιβιώσει από την επίθεση με δηλητήριο αλλά θα αχρηστευτεί για μήνες ως πολιτικός», είπε ο Μπιζίλι, η οργάνωση του οποίου έστειλε ένα ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος – ασθενοφόρο στη ρωσική Άπω Ανατολή για να τον μεταφέρει στη Γερμανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments