Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: «Θέλουμε να γίνει απευθείας διάλογος Τουρκίας – Ελλάδας» τόνισε ο Μάας

Ελληνοτουρκικά: «Θέλουμε να γίνει απευθείας διάλογος Τουρκίας – Ελλάδας» τόνισε ο Μάας
Ελληνοτουρκικά: Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η χώρα του θέλει να γίνει απευθείας διάλογος ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία έτσι ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Σε νέες δηλώσεις μετά τις συναντήσεις που είχε σήμερα με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της Τουρκίας, προχώρησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.  Η Ελλάδα και η Τουρκία είπαν σήμερα στον Γερμανό υπουργό ότι δεν θέλουν να επιλύσουν τη διαμάχη τους για την ανατολική Μεσόγειο με στρατιωτικά μέσα, δήλωσε ο κ. Μάας, σημειώνοντας ότι υπάρχει ετοιμότητα για διάλογο.

«Ακούω από όλες τις πλευρές ότι υπάρχει ετοιμότητα για διάλογο και γι ‘αυτό τον λόγο τον θεωρούμε εφικτό», δήλωσε ο Μάας σε συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά από την επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα. «Παραμένω πεπεισμένος ότι εάν και οι δύο πλευρές ξεκινήσουν άμεσες συνομιλίες με ειλικρινείς προθέσεις, μπορούμε να βρούμε μια λύση που να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές» πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ συμπλήρωσε ότι οι δεσμοί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας βρίσκονται σε σταυροδρόμι και θα αποσαφηνιστεί μέχρι το τέλος του έτους προς τα που βαίνουν οι σχέσεις των δύο πλευρών.

O Τσαβούσογλου προχώρησε σε νέες απειλητικές δηλώσεις

Να σημειώσουμε ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν δίστασε να απειλήσει ανοιχτά στις δικές του δηλώσεις. «Δεν είμαστε εμείς που αυξάνουμε την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά η Ελλάδα. Για αυτό θέλω να κάνω την παρακάτω πρόταση στην Ελλάδα. Αφήστε αυτό το «πνεύμα». Θα πρέπει να καταλάβετε ότι δεν μπορείτε να πηγαίνετε παντού χωρίς προϋποθέσεις και με την πλήρη στήριξη της ΕΕ. Μην βάζετε τον εαυτό σας σε ρίσκο για κάποιες χώρες. Αν κάνετε δηλώσεις ότι θα υπερασπιστείτε τα δικαιώματα σας, κάνετε ασκήσεις δεν θα γίνει κάποιο ατύχημα τότε. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητοι χωρίς καθυστέρηση. Μην παίζετε το παιχνίδι. Είμαστε σε διάλογο».

Ακόμα, μίλησε για μειονότητα της Θράκης και είπε ότι η Ελλάδα προωθεί πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία, ενώ χαρακτήρισε για ακόμα μία φορά την Ελλάδα και την Κύπρο «κακομαθημένες χώρες από την ΕΕ».

Τι είχε γίνει στη συνάντηση Δένδια – Μάας

Θυμίζουμε ότι ο Νίκος Δένδιας καλωσόρισε τον Χάικο Μάας στην Ελλάδα και παρέθεσε επιγραμματικά την ατζέντα των συνομιλιών. Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, συζήτησε με τον Γερμανό ομόλογό του για τη Λιβύη και οι δύο πλευρές χαιρέτισαν από την πρώτη στιγμή την κατάπαυση του πυρός. «Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Συμβάλουμε ήδη στην ειρήνη στην περιοχή αυτή» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως έγινε και συζήτηση ενόψει του άτυπου συνεδρίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

«Εκεί θα συζητήσουμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί. Εμμένει παρά την αυτοσυγκράτηση και τη σύνεση που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά σε προσπάθεια τετελεσμένων. Παρατηρούμε την υπονόμευση της σταθερότητας ολόκληρης της περιοχής» είπε ο υπουργός Εξωτερικών, ανάμεσα σε άλλα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments