Κόσμος

Πολιομυελίτιδα θεραπεία: Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι εξαλείφθηκε από την Αφρική

Πολιομυελίτιδα θεραπεία: Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι εξαλείφθηκε από την Αφρική
Πολιομυελίτιδα θεραπεία: «Είναι μια καταπληκτική νίκη, μια απελευθέρωση», τόνισε ο Δρ. Τούνζι Φούνσο της επιτροπής Πολιομυελίτιδας Νιγηρίας του Διεθνούς Ροταριανού Ομίλου.
Πολιομυελίτιδα θεραπεία: «Είναι μια καταπληκτική νίκη, μια απελευθέρωση», τόνισε ο Δρ. Τούνζι Φούνσο της επιτροπής Πολιομυελίτιδας Νιγηρίας του Διεθνούς Ροταριανού Ομίλου.

Ο «ιός της πολιομυελίτιδας εξαλείφθηκε», κατόπιν σχετικής επιβεβαίωσης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η επίσημη ανακοίνωση μέσω τηλεδιάσκεψης ήταν παρόντες ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, ο Αιθίοπας Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους, η περιφερειακή διευθύντρια Αφρικής Ματσχιντίσο Μοέτι και οι εκατομμυριούχοι και φιλάνθρωποι Μπιλ Γκέιτς και Αλίκο Ντανγκότε. «Χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλαν οι κυβερνήσεις, το ιατρικό προσωπικό και οι κοινότητες, σώθηκαν περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια παιδιά», από αυτή την ασθένεια, ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Οργανισμός για την αφρικανική ήπειρο, τέσσερα χρόνια μετά την εμφάνιση των τελευταίων κρουσμάτων στη βορειοανατολική Νιγηρία, μια περιοχή όπου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ, εξαλείφθηκε ο εν λόγω ιός.

«Είναι μια καταπληκτική νίκη, μια απελευθέρωση», τόνισε ο Δρ. Τούνζι Φούνσο της επιτροπής Πολιομυελίτιδας Νιγηρίας του Διεθνούς Ροταριανού Ομίλου. «Εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια αντιμετωπίζουμε αυτή την πρόκληση. Το να πω ότι είμαι χαρούμενος είναι λίγο!», προσέθεσε ο γιατρός αυτός που έχει αφιερώσει τη ζωή του στον σκοπό αυτό.

Τι είναι η πολιομυελίτιδα

Η πολιομυελίτιδα είναι μια μολυσματική ασθένεια που πλήττει κυρίως τα παιδιά, επηρεάζοντας τον νωτιαίο μυελό τους, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει μη αναστρέψιμη παράλυση. Η ασθένεια ήταν ενδημική σε όλο τον κόσμο μέχρι την ανακάλυψη εμβολίου τη δεκαετία του 1950. Οι πιο πλούσιες χώρες είχαν αμέσως πρόσβαση σε αυτό, όμως η Ασία και η Αφρική παρέμειναν για καιρό εστίες της ασθένειας.

Το 1988 ο ΠΟΥ είχε καταγράψει 350.000 κρούσματα σε όλο τον κόσμο και περισσότερα από 70.000 στην Αφρική το 1996. Χάρη σε μια εκτεταμένη εκστρατεία εμβολιασμού και σημαντικές οικονομικές προσπάθειες η πολιομυελίτιδα παραμένει ενδημική μόνο σε δύο χώρες: το Αφγανιστάν, με 29 κρούσματα φέτος, και το Πακιστάν, με 58.

Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι αντιμέτωπος με την πανδημία του κορωνοϊού η οποία εξακολουθεί να εξαπλώνεται, μα η αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον φονικό ιό και των θανάτων έχει επιβραδυνθεί παγκοσμίως, εκτός από τη νοτιοανατολική Ασία και περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, όπως ανέφερε ο ίδιος ο ΠΟΥ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments