Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: «Αν φέρναμε Συμφωνία με την Αίγυπτο θα μας κρεμάγατε στο Σύνταγμα»

Αλέξης Τσίπρας: «Αν φέρναμε Συμφωνία με την Αίγυπτο θα μας κρεμάγατε στο Σύνταγμα»
Αλέξης Τσίπρας: Αμέσως μετά τον πρωθυπουργό, τον λόγο έλαβε o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του δεν αποδέχθηκε να υπογράψει μια τμηματική συμφωνία που θα υιοθετούσε την γραμμή της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας εξήγησε στην Ολομέλεια της Βουλής τους λόγους για τους οποίους δεν προχώρησαν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών επί της δικής του κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «εμείς δεν θα υπογράφαμε τέτοια Συμφωνία».

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας:

«Ασκήσατε κριτική στον Ελ Βενιζέλο για τον εθνικό διχασμό. Όμως την ευθύνη την έχει άλλη παράταξη. Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν έχει κανένα νόημα να λέει κανείς μεγάλα λόγια. Στην πράξη φαίνεται ο πατριωτισμός και όχι με κορώνες Το λέω αυτό διότι όλο το προηγούμενο διάστημα ως αντιπολίτευση και με δική σας ευθύνη δημιουργήσατε τοξικό κλίμα που οδήγησε σε διχασμό της κοινωνία για ένα θέμα που υπήρχε εθνική γραμμή. Εγώ έκανα 2 φορές συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Δεν έκανα για το Μακεδονικό γιατί η αξ. αντιπολίτευση τότε ακολούθησε στάση απολύτως απορριπτική. Απορρίπτοντας ακόμα και τις θέσεις τις δικές σας. Στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής έχετε λερωμένη την φωλιά σας.

Προσπαθήστε να δώστε μια απάντηση. Μακάρι να είχα και εγώ τέτοια εποικοδομητική στάση από την τότε αντιπολίτευση που σας δείχνουμε εμείς σήμερα Στο θέμα Συμφωνίας με την Αίγυπτο μην μας κατηγορείτε που δεν την υπογράψαμε νωρίτερα. Θα μας κρεμούσατε στο Σύνταγμα Εδώ για την επέκταση των χωρικών υδάτων μας κατηγορούσε ο τότε τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ Γ Κουμουτσάκος.

Λέγατε τότε πως η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο υποσκάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα. Ο κ. Κοτζιάς όσα είπε κατά την παράδοση του υπουργείου Εξωτερικών ήταν σε συνεννόηση μαζί μου. Όταν προχωρήσαμε και το προαναγγείλαμε εσείς πέσατε να μας φάτε με το επιχείρημα ότι αφήνετε έκθετο το Αιγαίο. Θα μπορούσαμε να σας πούμε και εμείς σήμερα γιατί δεν πάτε και Νότια και Ανατολικά της Κρήτης την επέκταση;

Η Συμφωνία με την Αίγυπτο μας λέτε γιατί δεν την φέραμε εμείς. Εσείς γιατί δεν την φέρατε πριν από εμάς; Εσείς είχατε διαπραγματευτεί και με την Λιβύη σε μια περίοδο που δεν είχε αυτή την φιλοτουρκική κυβέρνηση. Δεν το κάνατε γιατί είχατε το δόγμα του μη συμβιβασμού. Παριστάνετε τους χλαμύδοφόρους αλαλάζοντες στα ρηχά νερά Πρεσπών αλλά στα βαθιά νέρά , στα δύσκολα κάμετε πίσω.

Η κριτική μας στην Συμφωνία αφορά τον 28ο Μεσημβρινό. Εμείς δεν θα υπογράφαμε κάτι τέτοιο. Εσείς το κάνετε και με τα δύο χέρια. Δεν αποδεχθηκαμε να υπογράψουμε μια τμηματική συμφωνία που θα υιοθετούσε την γραμμή της Τουρκίας. Δεν αποδεχθήκαμε την ντε φάκτο απόφαση γριζαρίσματος.

Σας ζητάμε να κάνετε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γιατί πιστεύουμε ότι στις κρίσιμες στιγμές πρέπει να καταγραφούν οι απόψεις όλων των δυνάμεων. Αυτές τις στιγμές αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει στοιχειώδης συμφωνία για την εθνική στρατηγική. Είναι κρίσιμο αυτό διότι με έλλειμμα εθνικής στρατηγικής οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι.

Έχουμε ένα γείτονα που κλιμακώνει την ένταση με απρόβλεπτες διαστάσεις. Είναι κρίσιμο διότι το κάνει με στρατηγική. Το χειρότερο δεν είναι να πάμε σε Διεθνές Δικαστήριο και να χάσουμε αλλά να χάσουμε χωρίς να πάμε σε Διεθνές Δικαστήριο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments