Ελλάδα

Eunomia Ανατολική Μεσόγειος: Εικόνες από την κοινή άσκηση Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου και Ιταλίας

Eunomia Ανατολική Μεσόγειος: Εικόνες από την κοινή άσκηση Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου και Ιταλίας
Eunomia Ανατολική Μεσόγειος: Δείτε φωτογραφίες από την κοινή άσκηση των Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου και Ιταλίας στην περιοχή.

Εντυπωσιάζουν οι εικόνες από την αεροναυτική άσκηση Eunomia στο πλαίσιο της τετραμερούς πρωτοβουλίας Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας για την ενίσχυση της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ποικιλία αντικειμένων, όπως επιχειρήσεις επιφανείας, αεροπορικές επιχειρήσεις και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, περιελάμβανε η αεροναυτική άσκηση EUNOMIA που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή και αποτελεί την πρώτη δραστηριότητα της πρωτοβουλίας τετραμερούς συνεργασίας (QUAD) Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, μέσω της κοινής επιχειρησιακής παρουσίας τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την Ελλάδα συμμετείχε η φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ με το οργανικό της ελικόπτερο, ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου της διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, 2 αεροσκάφη (Α/Φ) F-16 BLK 52+ Advanced (τα οποία μεταστάθμευσαν στην αεροπορική βάση «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ» στην Πάφο), 6 αεροσκάφη F-16 BLK 52+ (τα οποία μετέβησαν αυθημερόν στην περιοχή της δραστηριότητας και με την λήξη της επέστρεψαν στη βάση τους), 1 αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ (Αερομεταφερόμενο Σύστημα Εγκαίρου Προειδοποίησης και Ελέγχου) και 1 μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, το οποίο μετέφερε προσωπικό και υλικά για την υποστήριξη των μαχητικών αεροσκαφών.

«Η QUAD καταδεικνύει τη συλλογική πρόθεση και δέσμευση των τεσσάρων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς την εφαρμογή και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και την προαγωγή και διατήρηση της σταθερότητας στη περιοχή, ενώ συνεισφέρει και στη διαφύλαξη της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Δείτε φωτογραφίες από την άσκηση

«Η Τουρκία αν συνεχίσει έτσι θα πληρώσει την εχθροπαθή ρητορεία της»

Εν τω μεταξύ, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Alpha 98,9 o υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι: «Εκείνος ο οποίος θα πληρώσει άμεσα, εάν συνεχίσει αυτήν την εχθροπαθή ρητορεία είναι αποκλειστικά και μόνον η Τουρκία», τόνισε και υπογράμμισε: «Η απάντηση του πρωθυπουργού είναι μία απάντηση σύνεσης, σωφροσύνης αλλά και αποφασιστικότητας». Εξήγησε τον εκνευρισμό του προέδρου της Τουρκίας λέγοντας πως εκείνος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλαδή, χρεώνει τη διεθνή απομόνωσή του αποκλειστικά και μόνον στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας ξεκίνησε από την ανάλυση του status περιφερειακής δύναμης που έχει η Τουρκία, γεγονός όμως που συνεπάγεται, όπως διευκρίνισε, ότι «η οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια απηχεί σε μια διάρρηξη της εύθραυστης ισορροπίας στο μουσουλμανικό κόσμο».

Την ίδια στιγμή έρχεται στο προσκήνιο και το «πόσο σημαντική αποδεικνύεται η πολυμερής διπλωματία που έχει αναπτύξει η Ελλάδα, διότι χώρες με τις οποίες δεν είχαμε παραδοσιακά τις καλύτερες σχέσεις, σήμερα είναι ένθερμοι υποστηρικτές των ελληνικών συμφερόντων», επισήμανε, για να προσθέσει: «προσπαθούμε να έχουμε πάντα μια εμπροσθοβαρή ανάγνωση της διπλωματίας, δεν ήταν τυχαία η τριμερής με το Ισραήλ και την Κύπρο, δεν ήταν τυχαία, όπως αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων, η προσέγγιση με την Αίγυπτο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments