Ελλάδα

Τσιόδρας για κορωνοϊό: «Αναγκαίο κακό η χρήση μάσκας, είναι ένα προσωπικό lockdown»

Τσιόδρας για κορωνοϊό: «Αναγκαίο κακό η χρήση μάσκας, είναι ένα προσωπικό lockdown»
Τσιόδρας για κορωνοϊό: Ο επικεφαλής των λοιμωξιολόγων λίγο μετά τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα των σχολείων, απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επέστρεψε από σήμερα πίσω στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Ο επικεφαλής των λοιμωξιολόγων λίγο μετά τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα των σχολείων, απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η χρήση της μάσκας βοηθάει αλλά πρέπει να γίνεται σωστά. «Μπορεί να απαιτηθούν άλλες μορφές διδασκαλίας αν αλλάξουν τα δεδομένα και θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων δεν έχει σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά στη διασπορά του ιού» ανέφερε.

Τι είπε για το εμβόλιο

Για το εμβόλιο είπε ότι επιζητούμε σαν ανθρωπότητα ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο και αναμένονται αποτελέσματα μέσα στον Οκτώβριο από τις μελέτες. Ζήτησε να μην υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση για το εμβόλιο και πρόσθεσε ότι η ΕΕ στηρίζει προσπάθειες για ισότιμη κατανομή τους σε όλες τις χώρες.

Για τα παιδιά είπε ότι τα παιδιά κάτω των 12 ετών κολλάνε πιο δύσκολα τον ιό. Τα παιδιά θα ωφεληθούν περισσότερο από την εκπαιδευτική διαδικασία παρά από την απουσία από το σχολείο. Η παρουσία τους στο σχολείο είναι απαραίτητη και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τίποτα, είπε ακόμα. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα αν απαιτηθεί ακόμα και σε όλη την χώρα.

Η χρήση μάσκας

Για την μάσκα είπε ότι πρέπει να γίνεται σωστά και πως τα σταγονίδια από ένα φτάρνισμα μπορεί να φτάσουν και τα 8 μέτρα. Η μάσκα προτείνεται από τον ΠΟΥ και την Unicef. Μόνη της όμως δεν προστατεύει αλλά πρέπει να γίνεται και αερισμός των χώρων. Ο ιός μεταδίδεται από σταγονίδια και η μάσκα προστατεύει αυτόν που την φοράει και πιο πολύ τους άλλους. Ειδικά για τα νήπια και τα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού μπορεί η μάσκα να έχει προβλήματα και γι’ αυτό μπορεί να γίνεται και διάλειμμα μάσκας. Το παράδειγμα στα παιδιά το δίνουμε εμείς οι μεγάλοι, είπε ακόμα. Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν τον σκοπό της και να την αντιμετωπίσουν σαν μια ευχάριστη δραστηριότητα. Στα μικρά παιδιά θα χρησιμοποιήσουμε το παιχνίδι και στα μεγαλύτερα με την πληροφόρηση.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμα ότι μπορούμε να επιβραβεύουμε τα παιδιά για την χρήση μάσκας αντί να τα τιμωρούμε. Να απαντάμε στα παιδιά με ειλικρίνεια. Αν φερθούμε σωστά, είπε, θα έρθει το εμβόλιο και θα ξεπεράσουμε τον φόβο και θα επανέλθει η αγκαλιά. Θεωρώ τη μάσκα μαχαίρι με δυο όψεις για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές και τώρα στις κοινωνικές μας δραστηριότητες. Χαρακτήρισε την μάσκα ένα προσωπικό lockdown, ένα αναγκαίο κακό.

4.810 κρούσματα κορωνοϊού εντός της Επικράτειας

Κλείνοντας ο Αύγουστος, σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα από τα 5.730 κρούσματα, τα 4.810 κρούσματα ήταν εγχώρια και τα υπόλοιπα εισαγόμενα. Όπως εξήγησε, το 67% των εγχώριων μολύνσεων ανέφερε στενή επαφή με βεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού. Επιπλέον, 681 από αυτά ήταν μέρος σημαντικών συρροών σε επαγγελματικούς χώρους (όπως το εργοστάσιο κρέατος στην Καβάλα) και κοσμικά γεγονότα (γάμοι σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη).

«Μας ανησυχούν επιδημίες σε κλειστές δομές»

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφερόμενος ειδικά στα γηροκομεία, καθώς τέσσερις εστίες υπερμετάδοσης ξέσπασαν σε οίκους ευγηρίας μέσα στον Αύγουστο. Όπως είπε, 137 νέα κρούσματα κορωνοϊού έχουν εντοπιστεί σε κλειστές δομές σε ενοίκους και προσωπικό και δυστυχώς είχαμε αρκετούς θανάτους. «Μόνο σε μια δομή είχαμε 21 θανάτους» είπε ο λοιμωξιολόγος.

207 νέα κρούσματα

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 207 νέα κρούσματα κορωνοϊού σήμερα 1/9 (δείτε εδώ περισσότερα). Από αυτά τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί πέντε νέοι θάνατοι.

Συνολικά, οι νεκροί στην Ελλάδα είναι 271. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10.524. 38 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 10 (26.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 153 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Δείτε εδώ την ενημέρωση:

Δείτε την τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό με τους Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκο Χαρδαλιά

Gepostet von pagenews.gr am Dienstag, 1. September 2020

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments