Διεθνή

Κατάρ τρομοκρατία: Ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ στην καταπολέμησή της

Κατάρ τρομοκρατία: Ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ στην καταπολέμησή της
Κατάρ τρομοκρατία: Είναι ένα σημαντικό μέλος του Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά του ISIS, με τις ΗΠΑ να επαινούν τη δέσμευσή του στην καταπολέμησή της τρομοκρατίας.

Ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, Ντέιβιντ Σένκερ τόνισε τη σημασία της ισχυρής συνεργασίας μεταξύ του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, προτάσσοντας το γεγονός πως το ανεξάρτητο εμιράτο της Μέσης Ανατολής είναι αξιόλογος σύμμαχος στην περιοχή.

Σε τηλεδιάσκεψη Τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης με αφορμή την επίσκεψή του στη Ντόχα, ο Σένκερ επαίνεσε τις προσπάθειες του κράτους του Κατάρ ως αποτελεσματικού εταίρου στην καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, μέσω των προσπαθειών, των θέσεων και της νομοθεσίας του, τονίζοντας ότι αυτές οι προσπάθειες συμβάλλουν για την πρόληψη της χρηματοδότησης του φαινομένου της τρομοκρατίας. Προσέθεσε ότι το Κατάρ είναι ένα σημαντικό μέλος του Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά του ISIS, επαινώντας τη δέσμευσή του και τη συνεργασία του με τις ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις Ανατολικές Υποθέσεις τόνισε τη σημασία του αποτελεσματικού ρόλου του Κατάρ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητος ρόλος, ειδικά ο ρόλος του Κατάρ στις προσπάθειες καταπολέμησής της, σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον εκτιμά τις προσπάθειες της Ντόχα. Παράλληλα, ο Σένκερ υπογράμμισε τη σημασία της στρατιωτικής συνεργασίας και της ασφάλειας μεταξύ του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών, τονίζοντας ότι αυτή η συνεργασία συμβάλλει στην εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και την προσεκτική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων της.

Το κράτος του Κατάρ είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ

Ο ίδιος περιέγραψε το κράτος του Κατάρ ως σημαντικό σύμμαχο της χώρας του, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται σε όλα τα διεθνή φόρουμ και οργανισμούς. Σε απάντηση σε ερώτηση του Πρακτορείου Ειδήσεων του Κατάρ (QNA) σχετικά με την κρίση στον Κόλπο, η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα ορισμένων κομμάτων στην περιοχή, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εργάζεται σκληρά, ο Σένκερ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, είτε στον Λευκό Οίκο είτε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καταβάλλουν αποφασιστική προσπάθεια για την επίλυση της όποιας κρίσης. Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα για επίλυση της κρίσης, οδηγώντας σε μια ενοποιημένη θέση στον Κόλπο για την αντιμετώπιση προκλήσεων, εξηγώντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν συνομιλίες με όλα τα μέρη για να ανοίξουν τον εναέριο χώρο και να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Κατάρ και των χωρών που παρεμποδίζουν, και τονίζοντας την επιθυμία της χώρας του για να λύσει την κρίση.

Επιπροσθέτως, ο Ντέιβιντ Σένκερ επαίνεσε τον ρόλο του Κατάρ στις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Αφγανιστάν, είτε μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του κινήματος των Ταλιμπάν, που οδήγησε στην υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας τον Φεβρουάριο στη Ντόχα, είτε σχετικά με τον ενδοαφγανικό διάλογο. Το Κατάρ είναι ένας σημαντικός εταίρος που προωθεί την ειρηνευτική διαδικασία και τον διάλογο στο Αφγανιστάν. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες το εκτιμούν αυτό και ευχαριστούν το Κατάρ για τις προσπάθειές του σε αυτό το θέμα», συνέχισε. Όσο αφορά στον στρατηγικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις Ανατολικές Υποθέσεις τόνισε τη σημασία του στρατηγικού διαλόγου και για τις δύο πλευρές, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν διαφοροποιημένο διάλογο που περιλαμβάνει οικονομικούς, ασφαλιστικούς και στρατιωτικούς τομείς, καθώς και επενδύσεις και συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της υγείας, των προσπαθειών για την καταπολέμηση της επιδημίας της πανδημίας κορωνοϊού και άλλων.

Ο στρατηγικός διάλογος είναι πολύ σημαντικός για τη διμερή συνεργασία μεταξύ Κατάρ και ΗΠΑ

Ο Σένκερ συμπλήρωσε ότι ο στρατηγικός διάλογος είναι πολύ σημαντικός για τη διμερή συνεργασία μεταξύ του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών και επεσήμανε σημαντικούς τομείς στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου, όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, ο πολιτισμός, η εργατική νομοθεσία, η περιφερειακή ασφάλεια, η αμυντική συνεργασία, η καταπολέμηση τρομοκρατίας και ειδικότερα του τομέα της υγείας, εκτός από περιφερειακά ζητήματα και άλλους τομείς που πρέπει να αναπτυχθούν. «Φέτος, θα υπογραφεί μια συμφωνία σχετικά με τις πολιτιστικές σχέσεις που συμπίπτει με το Έτος Πολιτισμού και τις πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών», εξέφρασε.

Σημείωσε ότι ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 35% κατά τη διάρκεια του 2019, προσθέτοντας ότι πρέπει επίσης να γίνουν περισσότερα στο μέλλον εκτός από την ενίσχυση των στρατιωτικών και αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, και η προσπάθεια να καταστεί η περιοχή πιο σταθερή ενώ επεσήμανε τις συζητήσεις σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και τη δυνατότητα αύξησης του αριθμού των μαθητών του Κατάρ που λαμβάνουν την εκπαίδευσή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζοντας ότι αυτή η συνεργασία συμβάλλει στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο φιλικών λαών, εκτός από τη συζήτηση που σχετίζεται με περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της ειρήνης στο Αφγανιστάν.

Τέλος, σημείωσε ότι η επόμενη στάση του θα είναι ο Λίβανος, εκφράζοντας σε αυτό το πλαίσιο τις ευχαριστίες του στον Αχ, τον Σέιχ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ-Τάνι, για τη σημαντική υποστήριξη και βοήθεια που το Κατάρ έχει παράσχει στον Λίβανο από το έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού. Πάντως, σε ερώτηση του Πρακτορείου Ειδήσεων του Κατάρ (QNA) σχετικά με τον λόγο της απουσίας του ρόλου των ΗΠΑ στις κρίσεις στη Μέση Ανατολή, όπως η τουρκοελληνική κρίση, η κρίση της Λιβύης και η κρίση της Υεμένης, ο Σένκερ επιβεβαίωσε την πλήρη συμμετοχή της χώρας του στην τα περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης στη Λιβύη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments