Πολιτική

Σχοινάς Ευρωπαϊκή Ένωση: «Δίνουμε μια τελευταία ευκαιρία στην Τουρκία»

Σχοινάς Ευρωπαϊκή Ένωση: «Δίνουμε μια τελευταία ευκαιρία στην Τουρκία»
Σχοινάς Ευρωπαϊκή Ένωση: Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τονίζοντας πως η Ένωση δεν εκβιάζεται με απειλές.

Στο πως αντιμετωπίζει τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Συγκεκριμένα, ο κ. Σχοινάς μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha και αναφερόμενος στην κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων σε βάρος της Ελλάδας αλλά και τα μέτρα που μελετά η ΕΕ, σημείωσε:

“Κανένας δεν μπορεί να εκβιάσει ή να εκφοβίσει την ΕΕ με απειλές ή κραυγές. Ψάχνουμε έναν τρόπο να δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία στην Τουρκία”.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως “αν στις 25 Σεπτεμβρίου βρεθούμε σε μια τέτοια κατάσταση είναι λογικό να επιβληθούν κυρώσεις. Αυτή τη στιγμή όλο το πλέγμα των κυρώσεων είναι πάνω στο τραπέζι”. Στη συνέχεια σε ερώτηση για το “ποια θα είναι η κύρωση που θα πονέσει περισσότερο” απάντησε: “Οι κυρώσεις που πονάνε πιο πολύ είναι οι κυρώσεις που δεν προαναγγέλλονται, είναι οι κυρώσεις που αποφασίζονται και εφαρμόζονται”.

“Τα χρονοδιαγράμματα και τα μέτρα είναι ξεκάθαρα”

Υπενθυμίζεται πως, από την μεριά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για Θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πήτερ Στάνο, έστειλε -επίσης- το δικό του μήνυμα προς την Τουρκία. Σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ήταν ξεκάθαροι για τις συνέπειες εάν δεν υπάρξει αλλαγή στη συμπεριφορά της Άγκυρας. «Τo μήνυμα της ΕΕ ήταν ξεκάθαρο όσον αφορά στην αλληλεγγύη στην Κύπρο και την Ελλάδα και ήταν ξεκάθαρο σε ό,τι αφορά σε αυτά που περιμένουμε από την Τουρκία για να υπάρξει αποκλιμάκωση» είπε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «οι υπουργοί ήταν επίσης πολύ ξεκάθαροι για τα χρονοδιαγράμματα, μέχρι πότε αναμένουμε την αλλαγή συμπεριφοράς (της Τουρκίας) όπως επίσης ήταν ξεκάθαροι για τις συνέπειες εάν δεν υπάρξει αλλαγή σε αυτή τη συμπεριφορά η οποία συμβάλλει στην κλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο. Το μήνυμα λοιπόν, είναι ξεκάθαρο, τα χρονοδιαγράμματα είναι ξεκάθαρα και επίσης τα μέτρα είναι ξεκάθαρα και ελπίζουμε ότι αυτό θα ληφθεί υπόψη από τους Τούρκους εταίρους και φίλους και να αρχίσουν να λειτουργούν αναλόγως ώστε να μην χρειαστεί να προχωρήσουμε προς τον εναλλακτικό δρόμο των περιοριστικών μέτρων».

Ωστόσο, την ίδια ώρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχίζει τον χαβά του. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Αλγερινό ομόλογό του κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ελλάδα λέγοντας πως «είπαν ότι είναι αλλαγή δυνάμεων στο Καστελόριζο. Η Ελλάδα στα νησιά αυτά, μπορεί να έχει δυνάμεις για εσωτερική ασφάλεια. Κι αυτό έχει ένα όριο. Στην πραγματικότητα όμως, το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, αφού πήρε και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει προκλητικά βήματα που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments