Διεθνή

Κατάρ Μουντιάλ 2022: Βελτιώνει την αγορά εργασίας μέσω μεταρρυθμίσεων

Κατάρ Μουντιάλ 2022: Βελτιώνει την αγορά εργασίας μέσω μεταρρυθμίσεων
Κατάρ Μουντιάλ 2022: Το ανεξάρτητο εμιράτο της Μέσης Ανατολής προέβη σε σειρά μεταρρυθμίσεων που αφορούν στην αγορά εργασίας.

Το Υπουργείο Διοικητικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κατάρ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη θέσπιση σειρά μεταρρυθμίσεων που αφορούν την αγορά εργασία στα εδάφη του.

Σύμφωνα με τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις θα επιτρέπετε στους αλλοδαπούς εργαζόμενους να αναλαμβάνουν νέες θέσεις εργασίας και χωρίς την έγκριση του τωρινού τους εργοδότη, ενώ θεσπίζεται για πρώτη φορά και ο ενιαίος κατώτατος μισθός. Παράλληλα, θα υπάρχουν φορείς που θα έχουν ως έργο την επόπτευση της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Με την εφαρμογή των εν λόγω μεταρρυθμίσεων τερματίζεται το υπάρχον σύστημα της χώρας, σύμφωνα με το οποίο οι εργοδότες δεν επέτρεπαν στους ξένους εργαζομένους και οικιακούς βοηθούς να αναλαμβάνουν νέες θέσεις εργασίας και να διατηρούν παράλληλα τη διαμονή τους στη χώρα.

Με τη θέσπιση αυτών των αλλαγών προς όφελος των εργαζομένων, το Κράτος του Κατάρ αποτελεί την πρώτη από τις έξι χώρες του Κόλπου που ορίζει κατώτατο μισθό για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, καθώς και την ευελιξία για αλλαγή εργοδότη.  Σημειώνεται πως το Κράτος του Κατάρ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ξένο εργατικό δυναμικό, καθώς οι αλλοδαποί εργαζόμενοι αποτελούν το 95% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Το Υπουργείο Διοικητικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κατάρ δήλωσε πως οι εν λόγω αλλαγές έχουν στόχο να δημιουργήσουν μια πιο σύγχρονη και δυναμική αγορά εργασίας που θα ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό, θα ενισχύσει τις προοπτικές της αγοράς εργασίας και θα προσελκύει νέες επενδύσεις.

Πολλοί εξήραν την εν λόγω πρωτοβουλία

Έτσι όσοι αλλοδαποί εργαζόμενοι επιθυμούν να αλλάξουν εργασία θα έχουν εγγυημένα δικαιώματα, όπως εξόφληση των μισθών τους στο τέλος της υπηρεσίας τους και ταξίδια στις πατρίδες τους αρκεί να δίνουν την γραπτή προβλεπόμενη ειδοποίηση για την ενδεχόμενη μετακίνησή τους. Σύμφωνα με το Εθνικό Όραμα του Κατάρ 2030 η κυβέρνηση του Κατάρ έχει δεσμευτεί να οικοδομήσει μια σύγχρονη και δυναμική αγορά εργασίας. Στον απόηχο της ανακοίνωσης των νέων μεταρρυθμίσεων πολλοί διεθνείς οργανισμοί και Μέσα Ενημέρωσης αναφέρθηκαν και εξήραν την εν λόγω πρωτοβουλία.

  • Διεθνής Οργάνωση Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών: Εξήρε τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις και ανέφερε πως είναι σημαντικές, καθότι παρέχουν στους εργαζόμενους περισσότερη ελευθερία και προστασία και στους εργοδότες περισσότερες επιλογές.
  • Διεθνής Αμνηστία: Χαρακτήρισε αυτές τις μεταρρυθμίσεις ως ένα «βήμα ιστορικό».
  • Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (ITUC): Δήλωσε πως οι νέες μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε το Κράτος του Κατάρ θα αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού σε ό,τι αφορά την προστασία των δικαιωμάτων του εργατικού δυναμικού και την θέσπιση κατώτατου μισθού στις χώρες της περιοχής του Κόλπου. Και αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί ιστορικό ορόσημο. Από αυτές τις μεταρρυθμίσεις 400 χιλιάδες αλλοδαποί εργαζόμενοι θα δουν αύξηση του μισθού τους κατά 33%. Προέτρεψε τέλος, τα υπόλοιπα κράτη του Κόλπου να μιμηθούν το παράδειγμα του Κατάρ και να προβούν στις ίδιες μεταρρυθμίσεις.
  • Bloomberg: Η απόφαση του Κατάρ να θεσπίσει κατώτατο όριο μισθού και να διευκολύνει την μετακίνηση των εργαζομένων μεταξύ διαφορετικών εργοδοτών αποτελεί ιστορική απόφαση και τοποθετεί την Ντόχα στην πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες του Κόλπου σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα των αλλοδαπών εργαζομένων. Αναφέρθηκε επίσης στις επικρίσεις που δέχτηκε το Κατάρ για το εργασιακό περιβάλλον που επικρατούσε κατά την κατασκευή των γηπέδων του Μουντιάλ 2022 και στις προσπάθειες που κατέβαλε η Κυβέρνηση για να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας σε αυτούς τους χώρους.
  • Reuters: Εξήρε την θέσπιση κατώτατου μισθού και την διευκόλυνση της μετακίνησης των εργαζομένων μεταξύ διαφορετικών εργοδοτών που ανακοίνωσε το Κατάρ, λίγο πριν την διεξαγωγή του Μουντιάλ 2022. Αναφέρθηκε επίσης στις ποινές που θα κληθούν να καταβάλλουν όσοι εργοδότες δεν εφαρμόσουν τις νέες μεταρρυθμίσεις.
  • Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: Το Κατάρ πραγματοποίησε θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό νόμο, που θα ελκύσουν περισσότερες επενδύσεις και θα επιφέρουν οικονομική ανάπτυξη.
  • Associated Press: Η ελεύθερη μετακίνηση των αλλοδαπών εργαζομένων μεταξύ διαφορετικών εργοδοτών σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το Κατάρ και την περιοχή του Κόλπου. Ως γνωστό περισσότεροι από ένα εκατομμύριο αλλοδαποί πολίτες εργάζονται στο Κατάρ.
  • Γερμανικό Δίκτυο DW: Εξήρε αυτές τις μεταρρυθμίσεις που βάζουν ένα τέλος στις δύσκολες εργασιακές συνθήκες των αλλοδαπών εργαζομένων.
  • Γερμανικό Δίκτυο ARD: Το Κατάρ υλοποίησε τις υποσχέσεις του και προέβη σε πρωτοποριακές ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments