Ελλάδα

Δίκη Χρυσής Αυγής: 7 Οκτωβρίου η απόφαση

Δίκη Χρυσής Αυγής: 7 Οκτωβρίου η απόφαση
Δίκη Χρυσής Αυγής: Μετά από πέντε χρόνια, έγινε γνωστό ότι η απόφαση για τους 68 κατηγορουμένους θα βγει στις 7 Οκτωβρίου.

Πριν από πέντε χρόνια ξεκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής για 68 κατηγορούμενους για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Σήμερα, Παρασκευή,η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι στις 7 Οκτωβρίου θα βγει η απόφαση. Παρούσα και σήμερα στο Εφετείο, όπου ολοκληρώθηκε η αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Τάκη Μιχαλόλια ήταν η Μάγδα Φύσσα. Ωστόσο η μητέρα του Παύλου, καθόταν έξω από τη δικαστική αίθουσα αφού δεν παρακολούθησε την αγόρευση κανενός συνηγόρου υπεράσπισης.

Η πρόεδρος του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου θα πραγματοποιηθεί στις 7 Οκτωβρίου και ώρα 11 το πρωί. Τότε, θα γίνει γνωστή η απόφαση για τους 68 κατηγορούμενους, πεντέμισι χρόνια μετά την έναρξη της δίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ότι στο πλαίσιο της δίκης, συνεκδικάζονται τρία κακουργήματα:

Η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ στις 12 Ιουνίου 2012 και η απόπειρα ανθρωποκτονίας των στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013. Παράλληλα συνεξετάζονται και άλλες 60 υποθέσεις που έχουν ήδη δικαστεί ή δικάζονται παράλληλα σε άλλα δικαστήρια και αφορούν εγκλήματα για τα οποία έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται τα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Λίγα παραπάνω στοιχεία για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Μετά τις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2012 η ΧΑ απέκτησε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Μετά την είσοδο της ΧΑ στη Βουλή των Ελλήνων παρατηρήθηκε αύξηση των επιθέσεων εναντίον μεταναστών. Μέλη και βουλευτές της ΧΑ συμμετείχαν σε προκλητικά επεισόδια στο κοινοβούλιο, σε προπηλακισμούς και επιθέσεις σε δημόσιους χώρους. Παρά την ύπαρξη καταγγελιών για τη δράση μελών της ΧΑ και μιας αναφοράς της ΕΥΠ για το μετέπειτα βουλευτή Γιάννη Λαγό, η οποία αναφερόταν σε σειρά παράνομων πράξεων, και παρά την αστυνομική συλλογή στοιχείων για τη δράση της βίαιης Ακροδεξιάς, η άνοδος της πολιτικής ισχύος της ΧΑ αποθάρρυνε τους αρμόδιους από την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπισή της.

Το Σεπτέμβριο του 2012 με αφορμή τη συμμετοχή βουλευτών της ΧΑ σε επεισόδια εναντίον μεταναστών ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εξέδωσε μία εγκύκλιο με τελικό αποδέκτη τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές με την οποία ενημέρωνε ότι επιτρέπεται η σύλληψη με την αυτόφωρη διαδικασία βουλευτών που διαπράττουν κακουργήματα δίχως να έχει προηγηθεί άρση της ασυλίας τους.Δύο μήνες αργότερα, με άρθρο του στο πρώτο φύλλο της Εφημερίδας των Συντακτών την ποινική δίωξη της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης με βάση το άρθρο 187 ΠΚ υπέδειξε ως δέοντα τρόπο θεσμικής αντιμετώπισης της δράσης της ΧΑ ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος. Το Σεπτέμβριο του 2013 κλιμακώθηκε η ένταση των επεισοδίων στα οποία συμμετείχαν χρυσαυγίτες, που στις 13 Σεπτεμβρίου επιτέθηκαν σε αφισοκολλητές του ΚΚΕ στο Πέραμα, ενώ στις 15 Σεπτεμβρίου απέσπασαν βίαια από τους διοργανωτές της τον έλεγχο εκδήλωσης για τους νεκρούς του Μελιγαλά, θορυβώντας τον εκλεγόμενο στη Μεσσηνία πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments