Ελλάδα

Rosa Nera Χανιά: Επεισόδια στην εκκένωση κατάληψης – Τραυματίστηκε δημοσιογράφος [vid]

Rosa Nera Χανιά: Επεισόδια στην εκκένωση κατάληψης – Τραυματίστηκε δημοσιογράφος [vid]
Rosa Nera Χανιά: Αστυνομικοί προχώρησαν στη ρίψη κροτίδων λάμψης και δακρυγόνων με αποτέλεσμα να υπάρξει τραυματίας.

Στην εκκένωση της κατάληψης «Ρόζα Νέρα» (Rosa Nera) σε κτίριο που ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης στον λόφο Καστέλι στην παλιά πόλη των Χανίων, προχώρησαν σήμερα Σάββατο (5 Σεπτεμβρίου) τις πρώτες πρωινές ώρες οι αστυνομικές αρχές.

Οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας προχώρησαν σε εκκένωση του κτιρίου από άτομα που ήταν μέσα σε αυτό, ενώ συνεργείο ιδιώτη εργολάβου απομάκρυνε και αντικείμενα που υπήρχαν μέσα στον χώρο της κατάληψης. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σημειώθηκε ένταση, όταν υποστηρικτές της κατάληψης πέταξαν αντικείμενα προς το σημείο που ήταν τόσο οι αστυνομικοί όσο και το συνεργείο του ιδιώτη εργολάβου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επέμβουν αστυνομικοί που προχώρησαν στη ρίψη κροτίδων λάμψης και δακρυγόνων ενώ κατά τη διάρκεια της έντασης τραυματίσθηκε ελαφρά στο πόδι μια δημοσιογράφος. Να σημειωθεί πως στο αστυνομικό μέγαρο Χανίων οδηγήθηκαν τα άτομα που υπήρχαν μέσα στο κτίριο το οποίο σήμερα εκκενώθηκε και βρισκόταν υπό κατάληψη για 16 χρόνια!

Στη φωτογραφία που ακολουθεί φαίνεται η βομβίδα κρότου λάμψης και τα τραύματα στο πόδι της δημοσιογράφου της ΕΡΑ Σοφίας Θοδωράκη:

Η ιστορία του Rosa Nera

Rosa Nera, που σημαίνει μαύρο ρόδο, είναι κτίριο το οποίο κατασκευάστηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας 1870 – 1880 και βρίσκεται στα Χανιά στον λόφο Καστέλι στο κέντρο της Μινωικής Κυδωνίας, στον οικιστικό πυρήνα της πόλης, στο πιο κεντρικό σημείο της παλιάς πόλης των Χανίων με θέα το ενετικό λιμάνι. Το εν λόγω κτίριο κατασκευάστηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όπως αναφέραμε, και αξιοποιήθηκε ως οίκημα από τον Πασά. Μετά την επανάσταση του 1897 – 1898 και την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους, το κτίριο πέρασε στον Πρίγκιπα Γεώργιο, ο οποίος είχε οριστεί ως ύπατος αρμοστής έως και το 1905.

Κατά την Περίοδο της Γερμανικής Κατοχής το κτίριο αξιοποιήθηκε από τους Ναζί καθώς εγκαταστάθηκε η κομαντατούρα της Γκεστάπο. Τα υπόγεια του κτιρίου αξιοποιήθηκαν ως κελιά για βασανιστήρια. Τέλος την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας του Παπαδόπουλου, εγκαταστάθηκε η στρατιωτική διοίκηση και η Ε.Σ.Α, χρησιμοποιήθηκε ως έδρα της 5ης Μεραρχίας του Στρατού, όπου έμεινε και σαν όνομα το κτίριο της Μεραρχίας. Το 1985 το κτίριο της Μεραρχίας περνάει από το Υπουργείο Άμυνας στο Υπουργείο Παιδείας, όπου στην συνέχεια δίνεται στο νεοσύστατο Πολυτεχνείο Κρήτης για να στεγάσει τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες. Από το 1985 έως και το 2004 το κτίριο δεν αξιοποιήθηκε με κανένα τρόπο.

Τον Ιούνιο του 2004 μία αυτόνομη ομάδα κατέλαβε το κτίριο και το ανακήρυξε για πρώτη φορά ελεύθερο χώρο. Από ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο μετατράπηκε σε ένα χώρο στέγασης αλλά και σε ένα χώρο πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Με συλλογική εργασία, καθαρίστηκε ο χώρος από απορρίμματα, ενώ με προσωπικά έξοδα της ομάδας έγιναν επισκευές και η συντήρηση του κτιρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments