Πολιτική

Μαγιορκίνης κορωνοϊός: Θύελλα αντιδράσεων από την αποστολή τεστ σε ιδιωτικό κέντρο – Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ

Μαγιορκίνης κορωνοϊός: Θύελλα αντιδράσεων από την αποστολή τεστ σε ιδιωτικό κέντρο – Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ
Μαγιορκίνης κορωνοϊός: Σάλος έχει προκληθεί από την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει τεστ κορωνοϊού σε ιδιωτικό κέντρο - Πως εμπλέκεται ο Γκίκας Μαγιορκίνης και τι απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σάλος έχει προκληθεί μετά την αποκάλυψη ότι το υπουργείο Υγείας και η 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Αττικής έδωσαν εντολή σε δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας να υπογράψουν συμβάσεις με ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, επιστημονικός υπεύθυνος του οποίου φέρεται να ήταν ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Ειδικότερα,  ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταγγέλλουν αυτή  την πολιτική της κυβέρνησης, ενώ ανάλογες καταγγελίες υπήρξαν και για το ΕΚΠΑ και το Ινστιτούτο Παστέρ.

Τι συνέβη

Στο συγκεκριμένο έγγραφο ο επικεφαλής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής ζητάει από τους διοικητές των υγειονομικών δομών της πρώτης περιφέρειας της χώρας να διερευνήσουν τη σύναψη συμβάσεων με συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό όμιλο. «Μετά από αυτό καταλάβαμε όλοι ποιος κερδίζει από την απουσία μοριακών αναλυτών στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και από τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε αντιδραστήρια» επισημαίνει η παράταξη σε ανακοίνωσή της. Η «Εφημερίδα των Συντακτών», μάλιστα, επικοινώνησε με τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Στάθη, ο οποίος τόνισε ότι δεν πρόκειται για δική του απόφαση αλλά του υπουργείου Υγείας.

Παραιτήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ – «Έχει ξεπεραστεί κάθε όριο θρασύτητας» τονίζει ο Ανδρέας Ξανθός

Στις παραπάνω αποκαλύψεις αναφέρεται ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ , Ανδρέας Ξανθός, τονίζοντας πως «δημιουργεί μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση». Ο πρώην υπουργός Υγείας σημειώνει πως «είναι προφανής διαχειριστική ανεπάρκεια, η έλλειψη επιτελικού σχεδιασμού και η ανικανότητα έγκαιρης προμήθειας αντιδραστηρίων για τα δημόσια εργαστήρια( ΕΚΕΑ, ΑΧΕΠΑ κλπ)» και προσθέτει πως αυτό, λόγω των τραγικών καθυστερήσεων στην εργαστηριακή διερεύνηση ύποπτων κρουσμάτων και των επαφών τους, «έχει ήδη κόστος για τη Δημόσια Υγεία».

Ο Ανδρέας Ξανθός ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση αναφέροντας πως «έχει ξεπεραστεί κάθε όριο θρασύτητας», χαρακτηρίζοντας «σκανδαλώδη» πολιτική απόφαση «να δοθεί η »δουλειά» και το δημόσιο χρήμα σε »ημέτερο», χωρίς διαφάνεια, χωρίς κριτήρια, χωρίς ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, χωρίς ισότιμη μεταχείριση των πιστοποιημένων ιδιωτικών εργαστηρίων. Χωρίς αιδώ !» 

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ζητά τις παραιτήσεις των υπευθύνων «γι’ αυτή τη χυδαιότητα», ως το ελάχιστο που μπορεί να ζητηθεί.

«Ο κ. Μαγιορκίνης είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να παραμένει μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Πρέπει να περιφρουρηθεί το κύρος και η αξιοπιστία της Επιτροπής, ειδικά αυτή την περίοδο έξαρσης της πανδημίας. Υπάρχει όμως σοβαρό ζήτημα για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και συνολικά την κυβέρνηση» υπογραμμίζει στη δήλωσή του. Και καταλήγει, «δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ότι μπορεί για να αποδείξει πως χρησιμοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία ιδιοτελών επιδιώξεων, απαξιώνοντας τους θεσμούς, τον επιστημονικό κόσμο, τους ανθρώπους που με εντιμότητα μοχθούν για τη Δημόσια Υγεία. Τώρα καταλαβαίνουν και οι πιο δύσπιστοι γιατί δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Διακομματική Επιτροπή της Βουλής που θα διασφάλιζε διαφάνεια στις έκτακτες προμήθειες, δαπάνες και προσλήψεις λόγω covid-19».

Τι απαντά ο Γκίκας Μαγιορκίνης στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, απάντησε ότι με δική του πρωτοβουλία παραιτήθηκε από το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, όταν του ανατέθηκε να εκπροσωπεί την επιτροπή για τον κορονοϊό ακριβώς για να μην υπάρξουν σκέψεις περί σύγκρουσης συμφερόντων.

“Με το που μου προτάθηκε να εκπροσωπώ την Επιτροπή περί τα τέλη Αυγούστου, διέκοψα κάθε συνεργασία με το συγκεκριμένο κέντρο. Απλώς είχε ξεχαστεί το όνομά μου στην ιστοσελίδα το οποίο και αφαιρέθηκε λίγο μετά. Από τότε που έγινα εκπρόσωπος δεν έχω καμία σχέση με το Κέντρο”, επισημαίνει ο κ. Μαγιορκίνης. “Δεν έχω καμία σχέση με την 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και ούτε γνώριζα καν ότι είχε ανατεθεί στο διαγνωστικό κέντρο ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων. Άλλωστε λείπω εδώ και μέρες. Παραιτήθηκα ακριβώς για να μην υπάρχει καν η υπόνοια περί σύγκρουσης συμφερόντων, παρότι είμαι πανεπιστημιακός και έχω κάθε δικαίωμα να συνεργάζομαι με τον ιδιωτικό τομέα αφού το επιτρέπει ο νόμος”, καταλήγει στη δήλωσή του ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Το Ινστιτούτο Παστέρ διαψεύδει τις πληροφορίες για μη επάρκεια των αντιδραστηρίων

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ διαψεύδει τις πληροφορίες για lockdown, λόγω μη επάρκειας των αντιδραστηρίων και εκφράζει τη βούλησή του να συμβληθεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του με τα δημόσια νοσοκομεία. «Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ ουδέποτε πραγματοποίησε lock down. Αντιθέτως, σήμερα, λαμβάνει περίπου 1.000 δείγματα την ημέρα και προβαίνει σε άμεσο εργαστηριακό έλεγχο. Μάλιστα για τα δείγματα που λαμβάνει έως τις 3:00μμ, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ μπορεί και εκδίδει τα αποτελέσματα την ίδια ημέρα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου.

Τα περισσότερα απ’ αυτά τα δείγματα, αναφέρει η ανακοίνωση, προέρχονται από συνεργασία με το δημόσιο. Το ΔΣ του Ινστιτούτου, στη συνεδρίαση 3 Σεπτεμβρίου, «επιβεβαίωσε τη βούλησή του, κατόπιν και των οδηγιών του υπουργείου Υγείας και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, να συμβληθεί με τα δημόσια νοσοκομεία». Σημειώνεται ότι «το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ συνιστά ένα δημόσιο ερευνητικό φορέα που είναι αρωγός της Πολιτείας σε θέματα δημόσιας υγείας και ο οποίος πράττει το καθήκον του κατά τρόπο επιστημονικά άρτιο και αξιόπιστο από την πρώτη ημέρα εξέτασης των κλινικών δειγμάτων για το νέο κορωνοϊό στην Ελλάδα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments