Διεθνή

Λευκορωσία: Δεν παραιτείται ο Λουκασένκο – Ίσως να δεχτεί πρόωρες εκλογές

Λευκορωσία: Δεν παραιτείται ο Λουκασένκο – Ίσως να δεχτεί πρόωρες εκλογές
Λευκορωσία: Έκατσε πολύ στην εξουσία, παραδέχεται ο Λουκασένκο. Ωστόσο δεν παραιτείται παρά τις μεγάλες αντιδράσεις.

Παρά το κύμα διαδηλώσεων και αντιδράσεων στη Λευκορωσία, ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο, δεν εγκαταλείπει την εξουσία και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Παρόλα αυτά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων προεδρικών εκλογών αλλά τις συνέδεσε με την αναθεώρηση του Συντάγματος που θέλει να προχωρήσει. Αυτά δήλωσε σε συνέντευξή του σε ρώσικα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στη σκιά των καταγγελιών για απαγωγή της  Μαρία Κολέσνικοβα, ηγετικής μορφής της αντιπολίτευσης.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού Moscow Talks, ο Λευκορώσος πρόεδρος σημείωσε ότι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν έπειτα από μια αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο Λουκασένκο δήλωσε εξάλλου ότι, αν εγκαταλείψει την εξουσία, θα δεχθούν επίθεση οι υποστηρικτές του, πρόσθεσε ο Ρομάν Μπαμπαγιάν, ο οποίος ήταν ένας από τους δημοσιογράφους που πήραν νωρίτερα σήμερα συνέντευξη από τον Λευκορώσο ηγέτη.

Ο Λουκασένκο ανέφερε επίσης ότι μπορεί να παρέμεινε στην εξουσία για λίγο παραπάνω, αλλά είναι το μόνο πρόσωπο που μπορεί να προστατεύσει τη χώρα προς το παρόν, μετέδωσαν παράλληλα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα τις δηλώσεις που έκανε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ορισμένα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Ναι, μπορεί να έμεινα λίγο παραπάνω», δήλωσε, σύμφωνα με το TASS.

Ο Λουκασένκο ηγείται της Λευκορωσίας από το 1994. Η αμφισβητούμενη επανεκλογή του με συντριπτική πλειοψηφία στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 9 Αυγούστου στη χώρα, προκάλεσε ένα κύμα μαζικών διαμαρτυριών στη χώρα, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών αποτελούν προϊόν εκτεταμένης νοθείας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των ουκρανικών ΜΜΕ, η αρχηγός της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Μαρία Κολεσνίκοβα, έσκισε το διαβατήριό της για να αποφύγει την απέλαση από την ίδια της τη χώρα. Τη Δευτέρα, μασκοφόροι άνδρες απήγαγαν την Κολεσνίκοβα από το κέντρο του Μινσκ και την απομάκρυναν από το σημείο σε βαν. Δύο ακόμη συνάδελφοί της έχουν εξαφανιστεί. Οι τρεις ακτιβιστές φαίνεται ότι οδηγήθηκαν αργότερα στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η Κολεσνίκοβα αρνήθηκε να τα διασχίσει και έσκισε επίτηδες το διαβατήριό της, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα. «Όταν επιχείρησαν να την απελάσουν, εκείνη έσκισε το διαβατήριό της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να της επιτραπεί η είσοδος στην ουκρανική επικράτεια», ανέφερε πηγή του πρακτορείου Interfax-Ukraine. Ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών της Ουκρανίας, Άντον Γκερασένκο, έγραψε στο Facebook ότι η Κολεσνίκοβα κατάφερε να αποφύγει «τη βίαιη εξορία από την χώρα καταγωγής της».

Οι ακτιβιστές που βρίσκονταν μαζί της, ο Άντον Ροντνέκοφ και ο Ιβάν Κράβτσοφ, πιστεύεται ότι έχουν περάσει την Ουκρανία. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Belta της Λευκορωσίας έγραψε ότι η Κολεσνίκοβα σπρώχθηκε έξω από το αυτοκίνητο, το οποίο συνέχισε να κινείται χωρίς εκείνη και το οποίο διέσχισε τα σύνορα. Οι συνοριοφύλακες της Ουκρανίας εμφανίζονται στη συνέχεια να έχουν συλλάβει και πάλι την Κολεσνίκοβα. Οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη τα γεγονότα στα σύνορα, ενώ η σημερινή της τοποθεσία παραμένει άγνωστη.

Υπό κράτηση σε άγνωστη τοποθεσία

«Τώρα η Κολεσνίκοβα βρίσκεται υπό κράτηση. Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα την τοποθεσία, όμως κρατείται», δήλωσε ο Άντον Μπιτσοκόφσκι, εκπρόσωπος της λευκορωσικής συνοριοφυλακής, μιλώντας στο Reuters. Η Κολεσνίκοβα είχε συνεργαστεί προεκλογικά με την υποψήφια πρόεδρο της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία υποστήριξε ότι νίκησε εναντίον του Λουκασένκο στις αμφισβητούμενες εκλογές του Αυγούστου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments