Διεθνή

Κορωνοϊός εμβόλιο: Παγκόσμιο σχέδιο για την μεταφορά του – Ποιες προδιαγραφές πρέπει να έχουν τα αεροπλάνα

Κορωνοϊός εμβόλιο: Παγκόσμιο σχέδιο για την μεταφορά του – Ποιες προδιαγραφές πρέπει να έχουν τα αεροπλάνα
Κορωνοϊός εμβόλιο: Στην «αποστολή του αιώνα» θα χρειαστούν 8.000 αεροπλάνα. Τι λέει η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών.

Αγώνα δρόμου κάνει η παγκόσμια κοινότητα για να βρεθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 900.000 πολίτες σε όλον τον κόσμο. Την ώρα, που οι επιστήμονες δίνουν τη “μάχη” τους για το σωτήριο αυτό σκεύασμα, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) καταστρώνει το δικό της σχέδιο για την μεταφορά των εμβολίων, όταν θα είναι διαθέσιμα. Όπως σημειώνει θα χρειαστεί το ισοδύναμο 8.000 Boeing 747 για να μπορέσουν να παραδοθούν σε κάθε γωνιά της Γης.

Μάλιστα, έχει ήδη αρχίσει να συνεργάζεται με αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, διεθνείς φορείς υγείας και φαρμακευτικές εταιρείες για ένα παγκόσμιο σχέδιο αερογέφυρας.

Όπως τονίζει το BBC, το πρόγραμμα διανομής προϋποθέτει μόνο μία δόση ανά άτομο. «Η ασφαλής διανομή εμβολίων Covid-19 θα είναι η αποστολή του αιώνα για την παγκόσμια βιομηχανία αερομεταφοράς φορτίων. Αλλά δεν θα συμβεί χωρίς προσεκτικό εκ των προτέρων προγραμματισμό. Και η ώρα γι’ αυτό είναι τώρα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της IATA, Alexandre de Juniac.

Το ίδιο Μέσο αναφέρει πως η αποστολή εμβολίων είναι μια πιο περίπλοκη διαδικασία και το εξηγεί: «Δεν είναι όλα τα αεροπλάνα κατάλληλα για διανομή εμβολίων, καθώς απαιτείται ένα τυπικό εύρος θερμοκρασίας μεταξύ 2 και 8 βαθμών Κελσίου για τη μεταφορά φαρμάκων. Ορισμένα εμβόλια μπορεί να απαιτούν θερμοκρασίες κατάψυξης, κάτι που δεν μπορούν να επιτύχουν τα περισσότερα αεροσκάφη».

«Γνωρίζουμε καλά τις διαδικασίες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τις αυξήσουμε στον βαθμό που θα απαιτηθεί», εξηγεί ο Glyn Hughes, επικεφαλής στον κλάδο των εμπορευμάτων. Οι πτήσεις προς ορισμένα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων μερικών περιοχών της Νοτιοανατολικής Ασίας, θα είναι κρίσιμες, καθώς δεν διαθέτουν δυνατότητες παραγωγής εμβολίων, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την IATA, η διανομή ενός εμβολίου σε ολόκληρη την Αφρική θα ήταν «αδύνατη» αυτή τη στιγμή, λόγω της έλλειψης χωρητικότητας για φορτία του μεγέθους της περιοχής και της περίπλοκης κατάστασης στη διέλευση των συνόρων.

Σημειώνεται πως η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών έχει προτείνει στις κυβερνήσεις να ξεκινήσουν τώρα έναν προσεκτικό σχεδιασμό για να διασφαλίσουν ότι είναι πλήρως προετοιμασμένες μόλις εγκριθούν τα εμβόλια και γίνουν διαθέσιμα για διανομή. «Τα εμβόλια θα είναι εξαιρετικά πολύτιμα εμπορεύματα. Πρέπει να υπάρχουν προετοιμασίες για να διασφαλιστεί ότι οι αποστολές θα παραμείνουν ασφαλείς από παραβιάσεις και κλοπές» λέει η ΙΑΤΑ. Υπενθυμίζεται ότι περίπου 140 εμβόλια βρίσκονται σε πρώιμη ανάπτυξη και περίπου 12 δοκιμάζονται σε ανθρώπους στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών. Ένα από αυτά αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο δοκιμών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments