Πολιτική

Μακρόν Τουρκία: «Πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες και οι γεωτρήσεις»

Μακρόν Τουρκία: «Πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες και οι γεωτρήσεις»
Μακρόν Τουρκία: Νέο μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης που κατέληξε στη «Διακήρυξη της Αζαξιό».

Άλλο ένα μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Εμανουέλ Μακρόν, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στην Κορσική, στο τέλος της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης που κατέληξε στη «Διακήρυξη της Αζαξιό». Ο Γάλλος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε και στη μεταναστευτική κρίση.

«Η δική μας ευθύνη είναι μία Μεσόγειος όπου θα υπάρχει μία πολιτική και εποικοδομητική αντιμετώπιση μία μεσογειακή ειρήνη που θα επιτρέψει τις ανταλλαγές με αρμονικό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει σεβασμός για την κυριαρχία κάθε κράτους μέλους. Απόψε μιλήσαμε πρώτα για το μεταναστευτικό και θέλω να απευθύνω ένα μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα μετά τις πυρκαγιές στη Μόρια. Η Γαλλία θα είναι συνεπής σε αυτό το ραντεβού.

Η Γερμανία και η Γαλλία θα ενώσουν δυνάμεις για να βρεθούν στο ραντεβού αλληλεγγύης με την Ελλάδα. Θα αναλάβουμε και εμείς ασυνόδευτους ανήλικους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε σε αυτή την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Είχαμε μία μεταναστευτική κρίση αλλά δεν καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς το ζήτημα. Υπάρχει μία θέληση για να βρούμε μία εθελοντική ατζέντα στα μεταναστευτικό κομμάτι. Θα πρέπει να βελτιώσουμε τις συνθήκες ασύλου και φιλοξενίας, πρέπει να εργαστούμε με τρόπο προληπτικό για τις χώρες διέλευσης. Θέλουμε να αναβιώσουμε τη συμφωνία με την Τουρκία του 2016 με την ανάγκη να μπορέσει να είναι αποτελεσματικός ο μηχανισμός επανεισδοχής», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Στηρίζουμε την Ελλάδα και την Κύπρο»

«Στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και τη σχέση με την Τουρκία, με την κυρία Μέρκελ διαπιστώσαμε μία κοινή ατζέντα για να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο και για να αποφύγουμε την κλιμάκωση. Στηρίζουμε την Ελλάδα και την Κύπρο. Δεν δεχόμαστε τις απειλές της επικυριαρχίας ενός κράτους-μέλους. Διαπιστώσαμε μία βούληση να υπάρξει ένας διάλογος έτσι ώστε να νδίαυλοι επικοινωνίας. θέλουμε να κλείσουμε αυτό το διάλογο με καλή πιστή. Πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες και γεωτρήσεις» συμπλήρωσε ο κ. Μακρόν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, αναφερόμενος στη Ρωσία και την Τουρκία, κατήγγειλε το «ηγεμονικό παιχνίδι των ιστορικών δυνάμεων» στη Μεσόγειο, από τη Λιβύη μέχρι τη Συρία. «Η Μεσόγειός μας είναι σήμερα το θέατρο παρατεταμένων συγκρούσεων, στη Συρία, στη Λιβύη… Το ηγεμονικό παιχνίδι των ιστορικών δυνάμεων που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν όλη την περιοχή και ο ρόλος της Ρωσίας, όπως και της Τουρκίας, μας ανησυχούν».

Οι αναρτήσεις Μακρόν μετά το τέλος της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης

Να σημειώσουμε ότι στην παράγραφο 6 της «Διακήρυξης της Αζαξιό» που αφορά την Ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments