Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη Μακρόν: Τετ-α-τετ των δύο ηγετών πριν την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη

Συνάντηση Μητσοτάκη Μακρόν: Τετ-α-τετ των δύο ηγετών πριν την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη
Συνάντηση Μητσοτάκη Μακρόν: Οι δύο ηγέτες πραγματοποιούν το ραντεβού τους πριν από την έναρξη της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν, όπως είχε προγραμματιστεί, πριν από την έναρξη της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης. Οι δύο ηγέτες θα έχουν ως βασικά θέματα συζήτησης τη στάση απέναντι στην Τουρκία και τις κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Να σημειώσουμε ότι η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις πολλών από τις 7 χώρες που μετέχουν σε αυτήν, απέναντι στην Τουρκία. Στη Διάσκεψη παίρνουν μέρος οι: Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Κύπρος και Μάλτα.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισημαίνουν με έμφαση τη θερμή υποστήριξη προς την Ελλάδα που εκφράζει με κάθε τρόπο ο κ. Μακρόν το τελευταίο διάστημα που βρίσκονται σε έξαρση οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προσδοκούν, δε, ότι με τις συνομιλίες των δύο ηγετών στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης (MED7), το προσχέδιο απόφασης της οποίας ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, θα γίνει για πρώτη φορά ουσιαστικά πράξη το σύνθημα του παρελθόντος «Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία».

Αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων, δύο ζητήματα για τα οποία έχουν προηγηθεί πυκνές επικοινωνίες ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες. Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επικοινώνησε επανειλημμένως με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, στο τραπέζι των συζητήσεων των δύο αντιπροσωπειών θα βρεθούν η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός των Μirage 2000, η πιστοποίηση των γαλλικών πυραύλων Scalp και Exocet, η απόκτηση τουλάχιστον 18 Rafale, η παραλαβή άλλων έξι ελικοπτέρων ΝΗ-90 και ενδεχομένως η απόκτηση, είτε δανεικών είτε με αγορά, δύο γαλλικών φρεγατών.

Η Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης υπό την προεδρία του Γάλλου Προέδρου θα ξεκινήσει μετά το ραντεβού Μητσοτάκη και Μακρόν. Στις 19:30 (τοπική ώρα) θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο.

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το ξενοδοχείο όπου θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη είναι δρακόντεια. Πριν από τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας Cargese της Κορσικής. Πρόκειται για ένα χωριό το οποίο ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από απογόνους ομάδας μεταναστών από την Μάνη οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί στο νησί έναν αιώνα νωρίτερα.

O Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον δήμαρχο της κοινότητας Cargèse, François Garidacci και τις ελληνικής καταγωγής Marie-Louise Zanettacci και Emmanuelle Frimigacci-Peroni.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Garidacci, δήμαρχος της κοινότητας Cargèse από το 2001, πρωτοστάτησε στη διαδικασία αδελφοποίησης του Cargèse με το Οίτυλο κατά τη δεκαετία του 1990. Η κυρία Zanettacci είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση της Ελληνόρρυθμης Καθολικής Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα καθώς και για την περιήγηση επισκεπτών στους χώρους αυτής. Η κυρία Frimigacci-Peroni είναι αντιδήμαρχος της κοινότητας του Cargèse από το 2014.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τη σύγχρονη ελληνική κληρονομιά στην Κορσική, ενώ διερευνήθηκαν τρόποι ενδυνάμωσης των δεσμών ανάμεσα στην κοινότητα Cargèse και την Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments