Αθλητισμός

Αθλητικό νομοσχέδιο: Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση – Τι είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης

Αθλητικό νομοσχέδιο: Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση – Τι είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης
Αθλητικό νομοσχέδιο: Σύμφωνα με τον υφυπουργό Αθλητισμού αποτελεί την συνέχεια της αθλητικής μεταρρύθμισης που ξεκίνησε τον Νοέμβριο.
Αθλητικό νομοσχέδιο: Σύμφωνα με τον υφυπουργό Αθλητισμού αποτελεί την συνέχεια της αθλητικής μεταρρύθμισης που ξεκίνησε τον Νοέμβριο.

Ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση για το αθλητικό Νομοσχέδιο. «Αποτελεί αναγκαιότητα, είναι τομή για τον αθλητισμό και το αγκάλιασε η βάση της αθλητικής ιεραρχίας, οι ίδιοι οι αθλητές. Αρκετά παιχνίδια έχουν παίξει κάποιοι στις πλάτες αθλητών, γονέων και σωματείων», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, που χαρακτήρισε την ανανέωση και το νοικοκούρεμα ως απολύτως αναγκαία στοιχεία, «…για να σχεδιάσουμε τον αθλητισμό του μέλλοντος».

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Η οικονομική κρίση χτύπησε βάναυσα τον αθλητισμό, και το λέω αυτό γιατί δεν θέλω να αδικήσω τις διοικήσεις των ομοσπονδιών. Στον αντίποδα όμως, η αρτηριοσκλήρωση των μηχανισμών τους, η έλλειψη διαφάνειας και δημοκρατικότητας στο εσωτερικό τους και μια σειρά άλλων παθογενειών, δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Δεν θέλω να είμαι άδικος και αφοριστικός, αλλά θεωρώ πως η διοικητική ανανέωση, ο εκδημοκρατισμός και το νοικοκύρεμα των αθλητικών οργανισμών είναι απολύτως αναγκαία. Θεωρούμε πως η φωνή της βάσης του αθλητικού οικοδομήματος πρέπει να ακούγεται και πως όλοι μαζί πλέον, την επόμενη ημέρα, με την εμπειρία των παλαιοτέρων και τη φρεσκάδα των νέων, να είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε τον αθλητισμό του μέλλοντος, όπως διαμορφώνεται σήμερα. Προχωράμε βάσει σχεδίου, με απόλυτη συνέπεια. Απώτερος στόχος είναι ο αθλητισμός να βρίσκεται συνεχώς στα χέρια υγιών δυνάμεων, να εξυγιάνουμε το αθλητικό οικοσύστημα, να αναδειχθούν οι θετικές και αναπτυξιακές δυνάμεις, να δώσουμε καθαρό, φρέσκο οξυγόνο στις διοικήσεις των ομοσπονδιών, στους αθλητές και στις αθλήτριες, τη δύναμη να πάνε μπροστά και μαζί τους να συμπαρασύρουν κι άλλο νέο κόσμο».

Ο κ. Αυγενάκης στάθηκε στη θετική αποδοχή που είχε το σχέδιο νόμου από τη βάση του αθλητισμού, αλλά και στο γεγονός ότι, πριν την κατάθεσή του στη Βουλή, προηγήθηκε εξαντλητική διαβούλεση, με πάνω από 700 σχόλια στο opengov και περίπου 1.500 προτάσεις και υπομνήματα που κατατέθηκαν στο Υπουργείο. «Ευελπιστώ σε έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο, τόσο των συναδέλφων της Βουλής, όσο και των φορέων, και, βεβαίως, να προχωρήσουμε σε αλλαγές που θα βελτιώσουν το σχέδιο νόμου. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη άσκησης αντιπολίτευσης, αλλά αυτό θα ήθελα να γίνεται σε πλαίσιο που βοηθά την παραγωγή υψηλού επιπέδου νομοθετικού έργου».

«Δεν αμφισβητώ σε καμία περίπτωση τις προθέσεις των προκατόχων μου, οι οποίοι έβρισκαν απέναντί τους, όπως και εγώ, συγκεκριμένα συμφέροντα και ισχυρές δυνάμεις σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής της κανονικότητας και του αυτονόητου», ανέφερε ακόμη ο υφυπουργός Αθλητισμού, που εξήγησε ότι ως αυτονόητα εννοούνται:

  • Ο περιορισμός των ισόβιων διοικήσεων στις αθλητικές ομοσπονδίες.
  • Η ενεργοποίηση Ολυμπιονικών, Παραολυμπιακών και πρωταθλητών, που επιθυμούν να προσφέρουν από διοικητικά πόστα.
  • Το νοικοκύρεμα του αθλητικού τοπίου, και η παροχή του δικαιώματος του εκλέγειν μόνο στα ενεργά και νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία, που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αθλητικών Φορέων της ΓΓΑ.
  • Η έμπρακτη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, με τη διάθεση 12 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των σωματείων με απόλυτη διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια.
  • Η νομοθέτηση φορολογικών και αναπτυξιακών κινήτρων.

Παρουσιάζοντας τα επιμέρους στοιχεία του νομοσχεδίου, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι αυτό αποτελεί την συνέχεια της αθλητικής μεταρρύθμισης που ξεκίνησε τον Νοέμβριο, με τη θέσπιση ορίων στις ηλικίες και στις θητείες των διοικήσεων των Ομοσπονδιών και μετέπειτα με τη θέσπιση αλλαγών στα κωλύματα εκλογιμότητας, καθώς και ότι ανταποκρίνεται στην υλοποίηση χρόνιων αιτημάτων: νοικοκύρεμα, τάξη, διαφάνεια.

«Δίνει τη δυνατότητα στις υγιείς δυνάμεις να αναδειχθούν και να προσφέρουν για την ανάπτυξη του αθλητισμού. Παρακινεί νέες δυνάμεις στην συνολική προσπάθεια εκσυγχρονισμού του αθλητισμού. Εισάγει τομές γύρω από τις διαδικασίες των αρχαιρεσιών και των Γενικών Συνελεύσεων των αθλητικών φορέων, την ισχυρή εκπροσώπηση του Παραολυμπιακού κινήματος, τον εκσυγχρονισμό του καθεστώτος των προπονητών και των διακριθέντων αθλητών, την αντιμετώπιση των χειραγωγημένων αγώνων, τις άδειες λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων και τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού στο ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Ο κ. Αυγενάκης μίλησε για διαφάνεια, δημοκρατικότητα και συμμετοχή στις εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών, επιχειρηματολογώντας για την παράταση 45 ημερών στη διεξαγωγή τους (ως τις 15/2/2021), ώστε να μην υπάρχουν παράπονα για το χρόνο που απομένει προκειμένου τα σωματεία να εγγραφούν στο Ηλεκτρονικό Μητρώο. Τόνισε με την θέσπιση της ενισχυμένης αναλογικής αποφεύγονται φαινόμενα δυσλειτουργίας και αδυναμίας λήψης αποφάσεων, ενώ υπογράμμισε ακόμη ότι απλοποιείται η διαδικασία χορήγησης της Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης. «Εξαλείφεται το φαινόμενο των σωματείων «σφραγίδα», των σωματείων «φαντασμάτων», που ψήφιζαν κανονικότατα χωρίς να έχουν αθλητική δραστηριότητα», τόνισε ακόμη.

Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για τον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία, επισήμανε: «Ενισχύουμε στην πράξη τον αθλητισμό ΑμεΑ. Δίνουμε λόγο στους Παραολυμπιλνίκες, επιβραβεύουμε τους συνοδούς. Δικαιότερη εκπροσώπηση στην ΕΠΕ. Διευκολύνουμε την εκκίνηση μίας νέας ομοσπονδίας για το ποδόσφαιρο ακρωτηριασμένων». Ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ακόμη, σχετικά με το ζήτημα των αθλητικών εγκαταστάσεων, ότι έχει ενεργοποιηθεί σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ η πλατφόρμα «Πέλοπας», όπου καταγράφονται όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο κια να γνωρίζει η Πολιτεία τι χρειάζεται και πού. Προανήγγειλε, επίσης, ότι η επόμενη νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου θα αφορά τη ρύθμιση του τοπίου των προπονητών, με τη δημιουργία σχετικού μητρώου, θα καταγράψει τις νέες μορφές αθλητισμού και θα θέσει το νέο πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

«Συνολικά, το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί την επισφράγιση του πλαισίου της αθλητικής μεταρρύθμισης, με απώτερο στόχο να οδηγηθεί ο ελληνικός αθλητισμός σταθερά σε τροχιά βετίωσης. Το νοικοκύρεμα που επιχειρούμε, τα αυτονόητα που εφαρμόζουμε, και δυστυχώς αποτελούσαν εκκρεμότητες πολλών ετών, η τάξη που αποκαθίσταται, με πλήρη διαφάνεια, στο αθλητικό τοπίο της χώρας μας, θα συντελέσουν στην απαιτούμενη ανανέωση και θα αναθερμάνουν το όραμα στην αθλητική οικογένεια για συνεχή πρόοδο και ανάπτυξη. Ανανέωση, διαφάνεια, νοκοκύρεμα. Αυτή την εντολή λάβαμε στις εθνικές εκλογές, αυτή τη στρατηγική ακολουθεί με συνέπεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης», κατέληξε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments