Διεθνή

Κατάρ Αφγανιστάν: Ξεκινούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Κατάρ Αφγανιστάν: Ξεκινούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις
Κατάρ Αφγανιστάν: Αυτές οι ζωτικής σημασίας άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των διαφόρων αφγανικών κομμάτων αντιπροσωπεύουν ένα βήμα προόδου για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο Αφγανιστάν θα ξεκινήσουν στη Ντόχα το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020.

Όπως αναφέρεται στη δήλωση του αρμόδιου υπουργείου, «αυτές οι ζωτικής σημασίας άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των διαφόρων αφγανικών κομμάτων αντιπροσωπεύουν ένα βήμα προόδου για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης στο Αφγανιστάν. Αυτή η ευκαιρία καθίσταται δυνατή με συμφωνία, που υπεγράφη μεταξύ του Ηνωμένου Κράτους και των Ταλιμπάν στη Ντόχα στις αρχές του τρέχοντος έτους».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση, ο Ύπατος Απεσταλμένος του υπουργού Εξωτερικών για την Αντιτρομοκρατία και τη Διαμεσολάβηση στην Επίλυση Συγκρούσεων, Δρ. Mutlaq bin Majed Al Qahtani, δήλωσε το εξής: «Το Κατάρ έχει πάντα μεγάλη αξία στη δύναμη της διπλωματίας και του άμεσου διαλόγου για την επίλυση των διαφορών. Θα συνεχίσουμε τον ρόλο μας για τη δημιουργία σταθερότητας στην περιοχή. Είμαστε ευγνώμονες για το έργο και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών και των διεθνών εταίρων και την υποστήριξή τους στην υλοποίηση αυτής της ιστορικής στιγμής».

Θυμίζουμε πως το 2019 έγινε προσπάθεια για μια πολιτική συμφωνία. Σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ, η κυβέρνηση της χώρας και αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν, συναντήθηκαν σε ουδέτερο έδαφος, στο Κατάρ, για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια πολιτική συμφωνία, όπως γνωστοποίησαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Γερμανίας, λίγες μέρες μετά την αιφνίδια επίσκεψη Πομπέο στη Καμπούλ. Επρόκειτο για ένα ιστορικό βήμα μιας και μέχρι τότε υπήρχε άρνηση για διαπραγμάτευση από τη μεριά των Ταλιμπάν, υποστηρίζοντας πως η άλλη πλευρά είναι «μαριονέτα της Ουάσινγκτον».

Εξάλλου, την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης αλλά και την ανταλλαγή χιλιάδων αιχμαλώτων προέβλεπε η συμφωνία που υπέγραψαν τον Φλεβάρη του 2020 οι αντάρτες με τις ΗΠΑ, στη Ντόχα του Κατάρ. Οι ενδοαφγανικές συνομιλίες ήταν να ξεκινήσουν στις 10 Μαρτίου την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σχεδίαζαν να άρουν τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί σε μέλη των Ταλιμπάν μέχρι τον Αύγουστο. Πάντως, ο ηγέτης των Ταλιμπάν Χιμπατουλάχ Αζουντζάντα κάλεσε όλους τους μαχητές του κινήματός του να τηρήσουν τη συμφωνία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments