Διεθνή

Διπλασίασε την ταχύτητά του το Oruc Reis – Μυστήριο με τη Navtex

Διπλασίασε την ταχύτητά του το Oruc Reis – Μυστήριο με τη Navtex
Oruc Reis Navtex: Η αλλαγή στην ταχύτητα γέννησε ερωτήματα.

Αίσθηση προκαλούν τα πιο πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν στο Oruc Reis το οποίο πλέει σε διεθνή ύδατα μπαινοβγαίνοντας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα τον τελευταίο ενάμιση περίπου μήνα.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως οι Τούρκοι δεν θα ανανεώσουν την NAVTEX που λήγει σήμερα. Εξάλλου, πέντε ώρες πριν τη λήξη της για τις σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis, η περιπλάνηση του τουρκικού πλοίου λαμβάνει διαστάσεις θρίλερ και φαίνεται πως τελειώνει με… άδοξο τρόπο αφού δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως χάλασε η προπέλα του ερευνητικού πλοίου και για αυτό γυρίζει στο λιμάνι της Αττάλειας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Oruc Reis κινείται περίπου με διπλάσια ταχύτητα από αυτήν με την οποία έπλεε τον τελευταίο μήνα. Πιο συγκεκριμένα, το τουρκικό ερευνητικό από τις 10 Αυγούστου μέχρι σήμερα κινούνταν με ταχύτητα 4 με 5 κόμβων, ταχύτητα που του επέτρεπε να πλέει έχοντας ποντίσει καλώδια με τα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να διενεργούσε σεισμικές έρευνες. Αλλά εδώ και λίγες ώρες το τουρκικό πλοίο κινείται νότια του Καστελόριζου, με κατεύθυνση βορειοανατολική και με ταχύτητα περίπου 9 κόμβων. Οπότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχει μαζέψει τα καλώδια.

Προς το παρόν βέβαια, δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση για το τι συμβαίνει καθώς και τον λόγο για την οποία έγινε αυτή η αλλαγή. Πάντως, την Παρασκευή (11 Σεπτεμβρίου), ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ «διέταξε» την επιστροφή των τουρκικών πολεμικών πλοίων στα λιμάνια και την έναρξη του διαλόγου με την Αθήνα ενώ η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή που το ΝΑΤΟ βλέπει με ιδιαίτερη ανησυχία τις κινήσεις της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που η Άγκυρα, με την προκλητική της στάση απέναντι στην Ελλάδα, ετοιμάζεται να βάλει «φωτιά» στη ΝΑΤΟϊκή συμμαχία.

Δείτε τη θέση του Oruc Reis στον χάρτη:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments