Πολιτική

Συνάντηση Δένδια – Σούκρι: Ενίσχυση διμερών σχέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου

Συνάντηση Δένδια – Σούκρι: Ενίσχυση διμερών σχέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου
Συνάντηση Δένδια - Σούκρι: Η υπογραφή της μερικής συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες αναδεικνύει την προσήλωση των δύο χωρών της Ανατολικής Μεσογείου στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας, τόνισαν στις κοινές δηλώσεις τους ο υπουργός Εξωτερικών και ο Αιγύπτιος ομόλογός του.

Κατά η διάρκεια των δηλώσεών του, μετά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την εμπρηστική ρητορική και να αφήσει πίσω τις «πολιτικές των κανονιοφόρων», ενώ επανέλαβε ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να μπει σε διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. «Οι εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο είναι προσχηματικές όταν συνοδεύονται από επιθετικές ενέργειες», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι με τον κ. Σούκρι συζήτησαν τρόπους για επανέναρξη του διαλόγου ΕλλάδαςΑιγύπτου με στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, που υπεγράφη τον προηγούμενο μήνα, την οποία χαρακτήρισε υπόδειγμα σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, σε αντίθεση, όπως είπε, με το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, που «επιχειρεί να παραγάγει γειτονιές που στον χάρτη είναι αόρατες».

Σούκρι: Να γίνει η Μεσόγειος θάλασσα ειρήνης

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα είναι η πρώτη σε μη αραβική χώρα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, γεγονός, που όπως είπε αποδεικνύει τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες. Παράλληλα, τόνισε ότι με ισχυρή πολιτική βούληση, Αθήνα και Κάιρο υπέγραψαν προσφάτως τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία αυτή αποδεικνύει ότι και οι δύο χώρες σέβονται τα αμοιβαία δικαιώματα τους. Ο κ. Σούκρι, τέλος, σημείωσε ότι η χώρα του απορρίπτει όλες τις ενέργειες που κλιμακώνουν και αποσταθεροποιούν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments