Πολιτική

Βαρβιτσιώτης Τουρκία: Έχει βρει κλειστές πόρτες στην Ευρώπη

Βαρβιτσιώτης Τουρκία: Έχει βρει κλειστές πόρτες στην Ευρώπη
Βαρβιτσιώτης Τουρκία: Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε ένα συμβάν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αφορούσε στη γειτονική χώρα.

Το γεγονός ότι «η Τουρκία έχει βρει κλειστές πόρτες στην Ευρώπη», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Όπως ανέφερε, αυτό το διαπίστωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών όταν ήρθε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά την ενημέρωση του κ. Βαρβιτσιώτη, με το κλίμα να είναι «πρωτοφανώς αρνητικό για την Τουρκία». «Κανένας δεν δέχθηκε τα επιχειρήματά της. Δηλαδή ότι τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ, ότι η Τουρκία σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, ενώ δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και το να πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

«Όλος ο διεθνής παράγοντας λέει ένα πράγμα στην Άγκυρα: Πρέπει να σταματήσεις να προκαλείς και μετά να καθίσεις για διάλογο», προέταξε. Και προσέθεσε πως η Ελλάδα έχει στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι διάλογος δεν μπορεί να γίνει υπό την απειλή των όπλων. Τέλος, χαρακτήρισε σημαντικές τις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο από την Κύπρο, ότι πρέπει να σταματήσει η προκλητικότητα της Τουρκίας και μετά να υπάρξει διάλογος.

Η ελληνική πλευρά έτοιμη για τη συνάντηση με την Τουρκία όποτε χρειαστεί

«Επαναλαμβάνω ότι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Και το διεθνές δίκαιο λέει ότι σε μη οριοθετημένες ζώνες απαγορεύονται μονομερείς ενέργειες από όλους», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Και συνέχισε: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι είμαστε έτοιμοι αν υπάρξει η αποκλιμάκωση, έχει συνέχεια, να συνεχίσουμε τις διερευνητικές επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Όσο για την ενδεχόμενη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Τούρκο Πρόεδρο και δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη, είναι καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται από το να μην μιλάει και να μην συναντιέται». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το εάν είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments