Ελλάδα

Δερμιτζάκης Θεία Κοινωνία: Να σταματήσει λόγω κορωνοϊού ζητά ο καθηγητής

Δερμιτζάκης Θεία Κοινωνία: Να σταματήσει λόγω κορωνοϊού ζητά ο καθηγητής
Δερμιτζάκης Θεία Κοινωνία: Ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης ζήτησε να σταματήσει λόγω κορωνοϊού. Τι απάντησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος.

Τις θέσεις τους για τη Θεία Κοινωνία στην εποχή του κορωνοϊού έκαναν γνωστές ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος. Ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος μίλησαν στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο για το «καυτό» αυτό θέμα.

Να αλλάξει προσωρινά ο τρόπος που λαμβάνουν οι πιστοί τη Θεία Κοινωνία λόγω της πανδημίας, πρότεινε ο καθηγητής Δερμιτζάκης. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής επέστησε την προσοχή σε ό,τι αφορά τους χώρους λατρείας και της Θείας Κοινωνίας. «Δεν είναι κάτι περίεργο, για τους περισσότερους είναι κάτι πολύ λογικό», τόνισε σχολιάζοντας την δήλωσή του.

«Η λογική είναι πολύ απλή, αυτή την στιγμή αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο, πλησιάζουμε σε πολύ σοβαρά μέτρα, υπάρχουν μέτρα που καλύπτουν όλες τις πλευρές της ζωής μου, υπάρχει όμως κι ένα κομμάτι που από επιστημονικής άποψης κρύβει πολλές παγίδες και δεν το συζητάμε, γιατί είναι ταμπού, αυτό της Θείας Κοινωνίας. Αν αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον μέτρο, που θα μειώσει την μετάδοση. Δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε σαν ταμπού», εξήγησε ο καθηγητής.

«Είναι η μόνη εκκλησία στον κόσμο που λειτουργεί με αυτά τα χαρακτηριστικά», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι σε άλλα μέρη του κόσμου η Θεία Κοινωνία γίνεται με τρόπο υγειονομικά συμβατό. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να το κάνει ως μέτρο, η ίδια η εκκλησία πρέπει να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος από πλευράς του, τόνισε πως πρόκειται για ένα «καθαρά εκκλησιαστικό θέμα πίστεως που έχει θεολογικές προεκτάσεις» οπότε ζήτησε να το χειριστούν οι ίδιοι.

«Η εκκλησία συμφώνησε να είναι ενωμένη γιατί ενώνει τον λαό. Είναι όμως κρίμα να επανέρχεται το θέμα της Θείας Κοινωνίας. Έχουμε την προσωπική μας εμπειρία. Αν ισχύουν όσα ακούγονται θα έπρεπε μέσα στις εντατικές να είναι μόνο ιερείς κι επίσκοποι», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν πρέπει αυτό το θέμα να διχάσει το λαό», πρόσθεσε και ξεκαθάρισε ότι δεν ισχύει ότι άλλες εκκλησίες ανά τον κόσμο έχουν αλλάξει τον τρόπο τέλεσης της Θείας Κοινωνίας.

Ο Μητροπολίτης, ερωτηθείς για την πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου να αλλάξει ο τρόπος της Θείας Κοινωνίας κι αν αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη χώρα, τόνισε: «Αν κάποιος φοβάται ότι θα κολλήσει, καλύτερα να μη μεταλάβει. Η Θεία Κοινωνία προϋποθέτει μια πίστη στο μυστήριο».

Ο καθηγητής Γενετικής αναφέρθηκε στη συνέχεια για τις περιπτώσεις ιερέων που νόσησαν αυτήν την περίοδο. «Εγώ παίρνω μια επιστημονική άποψη, που καλύπτει όλο τον φυσικό κόσμο, επομένως έχουμε κάθε δικαίωμα οι επιστήμονες να εξετάζουμε τις συμπεριφορές της Εκκλησίας», τόνισε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments