Ελλάδα

Κακοκαιρία «Ιανός»: 186 χιλιοστά βροχής μέσα σε 32 ώρες

Κακοκαιρία «Ιανός»: 186 χιλιοστά βροχής μέσα σε 32 ώρες
Κακοκαιρία «Ιανός»: Στην ξηρά η υψηλότερη ολική βροχόπτωση το ίδιο διάστημα καταγράφηκε στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας και ήταν ίση με 123 χιλιοστά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής του «Ιανού» έως τώρα έχουν καταγραφεί στις θαλάσσιες περιοχές, με το μέγιστο να σημειώνεται στα ανοιχτά του Ιονίου και να είναι ίσο με 186 χιλιοστά μέσα σε 32 ώρες, από την αρχή της Πέμπτης έως το πρωί της Παρασκευής.

Στην ξηρά η υψηλότερη ολική βροχόπτωση το ίδιο διάστημα καταγράφηκε στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας και ήταν ίση με 123 χιλιοστά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που καταγράφονται στο πέρασμα του «Ιανού», παρακολουθεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, χρησιμοποιώντας όχι μόνο το πυκνό δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του, αλλά παράλληλα εφαρμόζοντας εξειδικευμένους αλγορίθμους που συνδυάζουν δεδομένα δορυφόρων και μοντέλων, προκειμένου να εκτιμήσει μια σειρά από μετεωρολογικές παραμέτρους ακόμη και σε περιοχές χωρίς δυνατότητες επίγειας παρατήρησης, όπως είναι οι θαλάσσιες περιοχές.

Εικόνες από την καταστροφική πορεία του Ιανού στο Ιόνιο – Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Στο νότιο Ιόνιο έχουν γίνει οι περισσότερες καταστροφές από την κακοκαιρία Ιανός. Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Ιθάκη ήταν τα νησιά που δέχθηκαν την «οργή» του. Με βάση τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, λίγο πριν τις 12:30 το μεσημέρι της Παρασκευής, έχουν πραγματοποιηθεί 34 απομακρύνσεις πολιτών σε ασφαλή σημεία σε Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη, έχουν γίνει 20 κλήσεις για κοπές δέντρων σε Κεφαλλονιά, 50 σε Ιθάκη και 70 στη Ζάκυνθο, ενώ έχουν γίνει 6 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε Κεφαλλονιά, 2 Ιθάκη και 6 Ζάκυνθο.

Η έντονη βροχόπτωση και οι θυελλώδεις άνεμοι έχουν επιφέρει κλειστούς δρόμους, ζημιές σε σπίτια, ενώ σκάφη έχουν βυθιστεί. «Η κατάσταση στην Ιθάκη είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ο μεσογειακός κυκλώνας έπληξε το νησί πολύ άσχημα», δήλωσε η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Έως πριν από λίγη ώρα η επικοινωνία ήταν αδύνατη, ενώ όλο το νησί δεν έχει ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δίνουν μεγάλο αγώνα, ώστε να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση», προσέθεσε η ίδια.

Την Ιθάκη χτύπησε το φαινόμενο «Cappuccino coast»

Το φαινόμενο που έχει πάρει το όνομά του από τον γνωστό καφέ χτύπησε το νησί της Ιθάκης. Το φαινόμενο προκαλείται όταν πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι με τον άσπρο αφρό να παίρνει την ονομασία του από τον πλούσιο αφρό του ομώνυμου καφέ. Δείτε βίντεο:

Δείτε εικόνες από την Κεφαλλονιά

Εικόνες από τις καταστροφές στη Ζάκυνθο

«Δεν έχει κινδυνέψει ανθρώπινη ζωή»

Στις δηλώσεις της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Ρόδη Κράτσα τόνισε  ότι «δεν έχει κινδυνέψει ανθρώπινη ζωή», ενώ χαρακτήρισε «δύσκολη την κατάσταση που επικρατεί στην Αγία Ευφημία στον δήμο Σάμης στην Κεφαλονιά». Ενημέρωσε δε πως στην περιοχή «βρίσκονται πολλά μηχανήματα, ώστε να καθαρίσουν τους δρόμους από τα πεσμένα δέντρα, ενώ άνθρωποι της Περιφέρειας βρίσκονται εκεί, ώστε να βοηθήσουν τους κατοίκους».

Από τις πρώτες πρωινές ώρες υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές, καθώς έχουν σπάσει πυλώνες ρεύματος. Λόγω της σφοδρότητας της κακοκαιρίας δεν είναι εφικτό να προσεγγίσουν τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, έχουν σημειωθεί εκατοντάδες πτώσεις δέντρων και κλαδιών δημιουργώντας προβλήματα και στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Στην Αγία Ευφημία, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Δήμο, οι ισχυροί άνεμοι, που κατά την διάρκεια της νύχτας έφτασαν τα 11 μποφόρ, έβγαλαν τρία ιστιοφόρα στη στεριά και μέσα στο λιμάνι έχουν βυθιστεί τουλάχιστον άλλα τέσσερα.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κακοκαιρία και στη Λευκάδα, όπου σήμερα δεν λειτουργούν τα σχολεία. Ιδιαίτερα, το νότιο τμήμα του νησιού βρίσκεται στη «μάτι» του μεσογειακού κυκλώνα από τις 4 τα ξημερώματα.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η , για τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η κακοκαιρία Ιανός. Το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της 16ης Σεπτεμβρίου 2020 με αριθμό 4 επικαιροποιείται με βάση τα νεότερα στοιχεία ως εξής : Την Παρασκευή (18-09-2020) ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από πολύ θυελλώδεις ανέμους θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου – από την Λευκάδα και νοτιότερα – την Πελοπόννησο, τη Στερεά  – κυρίως την κεντρική – και την .

Στα νησιά του Ιονίου τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση προς το βράδυ. Στην Αττική οι βροχές και οι καταιγίδες θα ενταθούν το βράδυ και θα διατηρηθούν με μεγάλες εντάσεις κατά διαστήματα μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου. Στην περιοχή της Εύβοιας έντονα φαινόμενα θα έχουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το Σάββατο.

Το Σάββατο (19-09-2020) θα συνεχίζει να επηρεάζεται το νότιο Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η ανατολική Στερεά, ενώ ανάλογα φαινόμενα θα σημειωθούν στις δυτικές  και τη δυτική Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο και την ανατολική Στερεά και από το βράδυ στη βόρεια Πελοπόννησο. Την Κυριακή (20-09-2020) έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν, μέχρι νωρίς το πρωί τη νότια Πελοπόννησο και μέχρι το απόγευμα την Κρήτη.  svg%3E

Υπενθυμίζεται πως στην , ισχύει μέχρι τις 9:00 το βράδυ  φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω του 1,5 τόνου και λεωφορείων, καθώς και παντός είδους οχημάτων που έλκουν τροχήλατα, στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου.

  •  Στην  Οδό, από το 205ο χιλιόμετρο έως την χιλιομετρική θέση 222,920.
  • Κατά μήκος της εθνικής οδού Πατρών -Πύργου, της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών – Πύργου, καθώς και της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών – .
  • Στην γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Επίσης, ισχύει ολική διακοπή της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στην παλαιά γέφυρα Ροδιάς Αιγιαλείας, που ενώνει τις τοπικές κοινότητες Νικολαίικα και Ροδιά, από τις 06:00 το πρωί και για χρονικό διάστημα 48 ωρών.

Στην Ηλεία:

Στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας, η  των προαναφερόμενων οχημάτων ισχύει μέχρι και την εξασθένηση των καιρικών φαινομένων, στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου:

  • Στην νέα εθνική οδό Πατρών – Πύργου, από το ύψος της τοπικής κοινότητας Βουπράσιο, έως τον Πύργο.
  • Στην νέα εθνική οδό Πύργου – Κυπαρισσίας, από το 4ο χιλιόμετρο έως την γέφυρα του ποταμού, Νέδα.
  • Στην εθνική οδό Τρίπολης – Πύργου, από τα όρια µε την περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας έως τον Πύργο.

Στην Αιτωλοακαρνανία:

Στην περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, η  των οχημάτων που έχουν προαναφερθεί  ισχύει μέχρι και την λήξη των καιρικών φαινομένων, στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου:

  • Στην Ιονία Οδό, από τον ανισόπεδο κόμβο του Αντιρρίου έως τον ανισόπεδο κόμβο της Άρτας.
  • Στη νέα εθνική οδό Αντιρρίου-, από τον κόμβο του Αντιρρίου έως την γέφυρα Αλάμπεη και από την χιλιομετρική θέση 59+681 έως το 139ο χιλιόμετρο.
  • Στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιτέας, από τον κόμβο του Αντιρρίου έως την γέφυρα του Μόρνου.
  • Στην εθνική οδό Αμφιλοχίας – Λευκάδας, από την Αμφιλοχία έως το 53ο χιλιόμετρο.

Η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής 3 σημαντικές οδηγίες:

  • Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, σε χείμαρρους ή σε ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, ειδικά όταν είναι κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.
  • Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο. Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

Δείτε Live την πορεία του Ιανού

Δείτε ρεπορτάζ από την ΕΡΤ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments