Πολιτική

Επικοινωνία Δένδια με ΓΓ του ΝΑΤΟ: Θέμα συζήτησης η Ανατολική Μεσόγειος

Επικοινωνία Δένδια με ΓΓ του ΝΑΤΟ: Θέμα συζήτησης η Ανατολική Μεσόγειος
Επικοινωνία Δένδια με ΓΓ του ΝΑΤΟ: Η συζήτηση μεταξύ των δύο αντρών επικεντρώθηκε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, και στο πως μπορεί να αποκλιμακωθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε σήμερα το πρωί (Σάββατο 19/08) τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg). Ειδικότερα, η συζήτηση μεταξύ των δύο αντρών επικεντρώθηκε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις διεργασίες για τη θέσπιση ενός μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης. Κατά τη συνομιλία, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, διαπιστώθηκε πρόοδος επί ορισμένων πτυχών του εν λόγω δυνητικού μηχανισμού, ενώ θα υπάρξει νέα συνάντηση στρατιωτικών κλιμακιών Ελλάδας-Τουρκίας με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Νίκος Δένδιας με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εκτιμάται ότι έθεσε στον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τις προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εκτός από τους επικίνδυνους χειρισμούς Ερντογάν, στο επίκεντρο της συνομιλίας των δύο υπουργών Εξωτερικών βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις και ο προγραμματισμός των διμερών συναντήσεων. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (18.09.2020), ο Νίκος Δένδιας θα βρεθεί στη Λιουμπλιάνα. Εκεί θα έχει συνομιλίες με τον Σλοβένο ομόλογό του, Άντζε Λογκάρ (Anze Logar).

Στη συνέχεια, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα εκφωνήσει ομιλία σε Κοινή Συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του σλοβενικού κοινοβουλίου. Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη χώρα, ο ο κ. Δένδιας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπορούτ Παχόρ (Borut Pahor) και τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Γιάνες Γιάνσα (Janez Jansa). Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Τσεχία, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Τόμας Πέτριτσεκ . Οι συζητήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το μεταναστευτικό.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ανέφερε ότι είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα

Η Τουρκία πιστεύει ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα, μετά την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις από την Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος και σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments