Ελλάδα

ΕΟΦ κορωνοϊός: Προσοχή στις παρενέργειες των φαρμάκων που χορηγούνται σε ασθενεί του ιού

ΕΟΦ κορωνοϊός: Προσοχή στις παρενέργειες των φαρμάκων που χορηγούνται σε ασθενεί του ιού
ΕΟΦ κορωνοϊός: Με ανακοίνωσή του ο οργανισμός συνιστά προσοχή και ιδίως στους επαγγελματίες υγείας για τα φάρμακα που χορηγούνται σε όσους έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Με ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ καλεί τους επαγγελματίες υγείας να είναι σε εγρήγορση αναφορικά με τα φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό. Ο οργανισμός εφιστά την προσοχή στους ειδικούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τυχόν παρενέργεις που παρουσιάζουν οι ασθενείς τους λόγω της λήψης φαρμάκων. Η οδηγία του ΕΟΦ έχει στόχο να γίνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χαρτογράφηση της αντίδρασης του ιού σε μια σειρά από φάρμακα και να καταγραφούν οι γνωστές παρενέργειες αλλά και πιθανές νέες.

Ο ΕΟΦ υπενθυμίζει παράλληλα τη σημασία της επαγρύπνησης την περίοδο της πανδημίας και καλεί τους επαγγελματίες υγείας που συμμετέχουν στην θεραπεία των ασθενών – επιβεβαιωμένων κρουσμάτων – να ενημερώνονται για το γνωστό προφίλ ασφάλειας των φαρμάκων που χρησιμοποιούν.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού και καθώς η διεθνής επιστημονική κοινότητα αναζητά ειδικά φάρμακα και κατάλληλα εμβόλια, οι εθνικές αρμόδιες αρχές υιοθετούν θεραπευτικούς αλγορίθμους που περιλαμβάνουν και τη χρήση φαρμάκων που έχουν έγκριση για άλλες ενδείξεις, ή ερευνητικών φαρμάκων, σημειώνει ο ΕΟΦ.

«Η αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών είναι αυτή την περίοδο πιο σημαντική από ποτέ»

Επιπλέον, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι οποιαδήποτε θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών: “Όταν τα φάρμακα χρησιμοποιούνται σε άλλες ενδείξεις, δοσολογίες και πληθυσμούς από αυτούς για τους οποίους έχουν εγκριθεί, και μάλιστα σε ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να μην είναι προβλέψιμες”, αναφέρει και καλεί τους επαγγελματίες υγείας “να ενημερώνονται για το γνωστό προφίλ ασφάλειας των φαρμάκων που χρησιμοποιούν από τα εγκεκριμένα στοιχεία, να παρακολουθούν στενά τους ασθενείς τους και να είναι σε εγρήγορση για την έγκαιρη αναγνώριση γνωστών ή και νέων ανεπιθύμητων ενεργειών που μπορεί να εμφανιστούν προκειμένου να τις διαχειριστούν, αλλά και να τις αναφέρουν”.

Ο ΕΟΦ τονίζει ότι “η αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών είναι αυτή την περίοδο πιο σημαντική από ποτέ! Η αναφορά οποιασδήποτε ανεπιθύμητης ενέργειας που σχετίζεται με τη λήψη φαρμάκων στα πλαίσια αντιμετώπισης του κορονοϊού θα συμβάλλει στην παρακολούθηση του προφίλ ασφαλείας των φαρμάκων και στην αναγνώριση και διαχείριση των κινδύνων για μελλοντικούς χειρισμούς. Ο ρόλος των Επαγγελματιών Υγείας είναι καθοριστικός”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments