Διεθνή

Βρετανία Κορωνοϊός: Νέα μέτρα ανακοινώνει ο Τζόνσον προς αποφυγή εθνικού λοκντάουν

Βρετανία Κορωνοϊός: Νέα μέτρα ανακοινώνει ο Τζόνσον προς αποφυγή εθνικού λοκντάουν
Βρετανία Κορωνοϊός: Άσχημη η κατάσταση στη χώρα με μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και θανάτων. Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Τζόνσον. Αύξηση στα πρόστιμα για τους παραβάτες.

Άσχημη η κατάσταση στη Βρετανία με τον κορωνοϊό, καθώς παρατηρείται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των νεκρών. Προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο λοκντάουν, με αρνητικές επιπτώσεις στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση της οικονομίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Στις 22:00 θα κλείνουν στο εξής παμπ, μπαρ και εστιατόρια στην Αγγλία προκειμένου να συγκρατηθεί το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, που «σαρώνει» τη χώρα. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από την Πέμπτη. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύονται οι όρθιοι στους διάφορους χώρους ενώ στους ίδιους περιορισμούς υπόκειται και οι χώροι φιλοξενίας εκδηλώσεων.

Ανοιχτά σχολεία και πανεπιστήμια – Αυστηρά πρόστιμα

Από τη Βουλή, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι σχολεία και πανεπιστήμια παραμένουν ανοικτά ωστόσο το «πίσω στη δουλειά», που είχε ανακοινώσει μόλις λίγες εβδομάδες πριν, αντικαθίσταται με το «δουλειά από το σπίτι», όταν αυτό είναι εφικτό. Ο Τζόνσον επεσήμανε ότι τα μέτρα «θα αποδώσουν μόνο αν οι πολίτες συμμορφωθούν» ενώ προανήγγειλε αυστηρότερες ποινές για τους παραβάτες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το BBC, όσοι εντοπιστούν να μην φορούν μάσκα ή να «σπάνε» τον κανόνα των έξι ανά συνάθροιση καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 200 λιρών, αντί για 11 που ίσχυε μέχρι σήμερα, ενώ όσοι οι επιχειρήσεις που δεν τηρούν το μέτρο της καραντίνας κινδυνεύουν με πρόστιμο 10.000 λιρών.

«Γνωρίζουμε ότι δεν θα είναι εύκολο, αλλά πρέπει να αναλάβουμε περαιτέρω δράση για να ελέγξουμε την επανεμφάνιση των κρουσμάτων και να προστατεύσουμε το NHS», το εθνικό σύστημα υγείας, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Κατά το διάγγελμά του, ο Τζόνσον δεν απέκλεισε αυστηροποίηση των μέτρων, αν δεν αποδώσουν τα υπάρχοντα.

Ραγδαία αύξηση στους θανάτους

Η ανακοίνωση των νέων μέτρων γίνεται αφού αρκετοί επιστήμονες προειδοποίησαν χθες Δευτέρα ότι η Βρετανία θα δει μεγάλη αύξηση του αριθμού των θανάτων τις επόμενες εβδομάδες, αν δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα. Τα νέα κρούσματα Covid-19 αυξάνουν κατά τουλάχιστον 6.000 ημερησίως στη Βρετανία, ενώ οι εισαγωγές στο νοσοκομεία διπλασιάζονται κάθε οκτώ ημέρες και το σύστημα διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ βρίσκεται στα όριά του.

Μόλις μερικές εβδομάδες αφού κάλεσε τους πολίτες να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους, ο Τζόνσον θα τους συστήσει να εργάζονται από το σπίτι, εφόσον μπορούν. Επίσης θα ανακοινώσει ότι από την Πέμπτη οι παμπ, τα μπαρ και τα εστιατόρια στην Αγγλία θα κλείνουν στις 10 το βράδυ.

«Ένα από τα πράγματα στα οποία θα δώσουμε έμφαση είναι ότι, εφόσον είναι δυνατό οι άνθρωποι να εργάζονται από το σπίτι, θα τους ενθαρρύνουμε να το κάνουν», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ μιλώντας στο Sky News. Εκατομμύρια άνθρωποι στην Αγγλία, τη Σκοτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία ζουν ήδη με κάποια περιοριστικά μέτρα.

Εθνικό λοκντάουν: Κανείς δεν το θέλει αλλά μπορεί να χρειαστεί

Η Βρετανία θα αντιμετωπίσει τεράστια αύξηση του αριθμού θανάτων από covid-19 αν κυβέρνηση δεν κινηθεί άμεσα, προειδοποίησαν ο Κρις Ουίτι επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης και ο Πάτρικ Βάλανς επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος.

Ήδη στη χώρα καταγράφεται ο μεγαλύτερος απολογισμός νεκρών από κορωνοϊό στην Ευρώπη και ο πέμπτος μεγαλύτερος παγκοσμίως.

Ο Γκόουβ διευκρίνισε ωστόσο ότι πολλές εργασίες δεν μπορούν να γίνουν από το σπίτι, για παράδειγμα στον μεταποιητικό τομέα, το λιανεμπόριο ή τις κατασκευές.«Προφανώς πρέπει να ισορροπήσουμε την ανάγκη οι άνθρωποι να εξακολουθήσουν να εργάζονται και το όντως κρίσιμο ζήτημα να συνεχίσουν να πηγαίνουν σχολείο και να ωφελούνται από την εκπαίδευση, με την λήψη μέτρων προκειμένου να περιορίσουμε τον ιό. Γι’ αυτό τον λόγο αν μπορούμε να περιορίσουμε (…) τις κοινωνικές επαφές, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», πρόσθεσε. «Ξεκινά το δεύτερο κλείσιμο», είναι ο τίτλος της Daily Telegraph σήμερα, ενώ η Daily Mail αναφέρει: «Το Ηνωμένο Βασίλειο μπαίνει στην όπισθεν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments