Πολιτική

Μενδώνη θέατρα κινηματογράφοι: Έτσι θα λειτουργήσουν τον χειμώνα

Μενδώνη θέατρα κινηματογράφοι: Έτσι θα λειτουργήσουν τον χειμώνα
Μενδώνη θέατρα κινηματογράφοι: Εντός του Οκτωβρίου θα ανοίξουν οι πόρτες για τα κλειστά θέατρα και τους κλειστούς κινηματογράφους, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού.

Στο πως θα λειτουργήσουν τα θέατρα και οι κινηματογράφοι τον χειμώνα στο περιθώριο της πανδημίας του κορωνοϊού αναφέρθηκε σήμερα, Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Μιλώντας στο Mega η κ. Μενδώνη ανέφερε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν και οι θεατρικές και οι κινηματογραφικές αίθουσες με μέτρα και πρωτόκολλα, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, παρά το γεγονός ότι τα πρωτόκολλα ήταν αυστηρά, τηρήθηκε η απόλυτη τάξη σε όλους τους χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος», υποστήριξε η υπουργός.

Παράλληλα σημείωσε: «Δεδομένου ότι η Αθήνα αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα φορτωμένη με κρούσματα, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στην προσπάθεια περιορισμού τους». Σχετικά με το πότε θα ανοίξουν οι πόρτες για τα κλειστά θέατρα και τους κλειστούς κινηματογράφους η κ. Μενδώνη εκτίμησε πως αυτό θα συμβεί εντός του Οκτωβρίου. Μάλιστα ανέφερε πως τα πρωτόκολλα βρίσκονται στη διαδικασία της προετοιμασίας. “Αυτά θα προβλέπουν όλα τα μέτρα που εφαρμόστηκαν το καλοκαίρι, καθώς και μειωμένη πληρότητα”.

Αναφορικά με τους καλλιτέχνες και τους εργαζομένους στον χώρο του πολιτισμού, η υπουργός υποστήριξε πως «η φροντίδα της πολιτείας ήταν από την αρχή του lockdown. Το υπουργείο Πολιτισμού προσπάθησε να διευρύνει την περίμετρο των μέτρων για να μπορέσουν να ενταχθούν στην οποιαδήποτε ενίσχυση όσο το δυνατόν περισσότεροι καλλιτέχνες. Όποια στήριξη ισχύσει για όλους τους άλλους κλάδους που πλήττονται, θα ισχύσει και για τους ανθρώπους του πολιτισμού και τις επιχειρήσεις».

Ιδιαίτερες δυσκολίες διαμορφώνονται για εκείνους που δεν δηλώνονται και δουλεύουν στη «μαύρη» εργασία. Γι’ αυτό, επεσήμανε την ένταξη όλων των καλλιτεχνών στο μητρώο καλλιτεχνών και εργαζομένων στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού, προκειμένου να συγκαταλεχθούν στα επιδόματα και την οποιαδήποτε μέριμνα από το κράτος.

Υπενθυμίζεται πως χθες η κ. Μενδώνη, είπε από το βήμα της Βουλής ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τα συναρμόδια υπουργεία, προσκειμένου να εξευρεθεί λύση οικονομικής στήριξης των επαγγελματιών που επλήγησαν από ακυρώσεις ζωντανού θεάματος και ακροάματος.

Όπως ανέφερε η υπουργός, το υπουργείο Πολιτισμού διέθεσε 1,45 εκατομμύρια ευρώ στις περιφέρειες για τη διοργάνωση συναυλιών και τη στήριξη μουσικών, χωρίς ωστόσο να έχει εμπλοκή στη διοργάνωση των εκδηλώσεων και την κατάρτιση των σχετικών συμβάσεων. Οι τυχόν ακυρώσεις βαρύνουν αποκλειστικά τους φορείς που διοργάνωσαν τις εκδηλώσεις, και είναι οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίσουν για τυχόν αποζημίωση των καλλιτεχνών. «Εμείς βρισκόμαστε σε μία επικοινωνία με τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να εξευρεθεί λύση οικονομικής στήριξης των επαγγελματιών που επλήγησαν από ακυρώσεις ζωντανού θεάματος και ακροάματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι δυνατόν να αποζημιωθούν από το ΥΠΠΟ, οι εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν με ευθύνη άλλων», σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments