Ελλάδα

Επιστρέφουν τα SMS για μετακινήσεις στην Αθήνα

Επιστρέφουν τα SMS για μετακινήσεις στην Αθήνα
Κορωνοϊός Αττική: Αναλυτικά τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί της Επιτροπής για να αποφευχθεί το lockdown και να περιοριστεί η διασπορά της νόσου στην κοινότητα.

Σε “πορτοκαλί” συναγερμό βρίσκεται η Αττική καθώς συνεχίζουν να καταγράφονται τριψήφια νούμερα κρουσμάτων. Ο Δήμος Αθηναίων φαίνεται πως είναι αυτός που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, το ιστορικό κέντρο της πόλης μετρά περίπου 900 κρούσματα.  Και στην υπόλοιπη χώρα όμως τα πράγματα δεν πάνε καλύτερα. Οι νοσούντες που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ ανησυχούν την κυβέρνηση και προκαλούν πονοκέφαλο στους λοιμωξιολόγους.

Τι σκέφτονται όμως; Πόσο κοντά ή μακριά είμαστε από ένα νέο lockdown;

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στο χθεσινό διάγγελμά του προς τους πολίτες: «Lockdown σημαίνει κλειστές επιχειρήσεις και ανεργία. Λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγάλη ύφεση. Κυρίως, όμως, lockdown σημαίνει κοινωνική μεροληψία. Γιατί η ακίνητη οικονομία κινητοποιεί ανισότητες. Όπως και τα κλειστά σχολεία φέρνουν μόνο κλειστά μυαλά. Άλλωστε, κάθε οριζόντιος περιορισμός είναι άδικος. Γιατί εξισώνει διαφορετικά βάρη επάνω στις πλάτες όλων. Ας αποφύγουμε, λοιπόν, μία δεύτερη τέτοια εμπειρία.

Στόχος μας, οι μικρές ατομικές παραχωρήσεις να αποτρέψουν τη μία και μεγάλη υποχώρηση της υγείας και της οικονομίας μας. Τι δεν θέλουμε να δούμε; Μία επιθετική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς οριζόντιους περιορισμούς, αυτό που αποκαλούμε «lockdown»; Φυσικά και μπορούμε. Από εμάς εξαρτάται. Και έχουμε τη δύναμη και τη γνώση να το πετύχουμε».

Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι ειδικοί της Επιτροπής, οι οποίοι από την αρχή του Σεπτέμβρη έχουν βάλει στην άκρη το ενδεχόμενο της καραντίνας και εξετάζουν άλλα μέτρα. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν: “Το lockdown είναι το ύστατο μέτρο. Μέχρι να φτάσουμε εκεί έχουμε ακόμα πολλά μέτρα που μπορούμε να εφαρμόσουμε”.

Ένα από αυτά τα μέτρα είναι η εφαρμογή ενός συστήματος γνωστοποίησης των μετακινήσεων είτε με SMS είτε με έντυπο για τους πολίτες που είναι 65 χρόνων και άνω αλλά και για τις ευπαθείς ομάδες. Άλλο μέτρο που θεωρείται πιθανό είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων για τις βραδινές ώρες όπως και η επιβολή ωραρίου σε περίπτερα ή άλλα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ. Στόχος του συγκεκριμένου μέτρου είναι να σταματήσει ο συγχρωτισμός σε πλατείες ή άλλους ανοιχτούς χώρους.

Την ίδια ώρα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, ορίζεται, μεταξύ άλλων, η δέσμευση εγκαταστάσεων, χώρων και κλινών έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 στις τριτοβάθμιες δομές υγείας του ΕΣΥ και σε στρατιωτικά νοσοκομεία αποκλειστικώς για νοσηλεία προσώπων που νοσούν από κορωνοϊό, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και την διαθεσιμότητα των νοσοκομείων. Τέλος, προστίθενται -σύμφωνα πάντα με τον κ. Κικίλια- 1.200 κλίνες ΜΕΘ για την καταπολέμηση του ιού, οι οποίες ξεκίνησαν ήδη από σήμερα να παρέχονται για περίθαλψη ασθενών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments