Διεθνή

Κορωνοϊός εμβόλιο: Ξεκίνησε η τρίτη φάση δοκιμών της Novavax

Κορωνοϊός εμβόλιο: Ξεκίνησε η τρίτη φάση δοκιμών της Novavax
Κορωνοϊός εμβόλιο: Πρόκειται για το 11ο εμβόλιο που μπαίνει σε αυτή τη φάση.

Με 1.000 τρέχει η επιστημονική κοινότητα προκειμένου να βρεθεί το κατάλληλο εμβόλιο για την πανδημία του κορωνοϊού. Όπως έγινε γνωστό χθες, Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου, η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax άρχισε στο Ηνωμένο Βασίλειο την τελευταία φάση κλινικών δοκιμών του πειραματικού εμβολίου της εναντίον της Covid-19. Σε αυτή τη δοκιμή σκοπός είναι να συμμετάσχουν 10.000 εθελοντές 18 ως 84 ετών.

«Εξαιτίας του υψηλού επιπέδου που παρατηρείται στη μετάδοση του SARS-CoV-2, και με δεδομένο ότι αυτό θα συνεχίσει πιθανόν να είναι υψηλό στο Ηνωμένο Βασίλειο, είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή η κλινική δοκιμή θα επιτύχει την ταχεία προσέλκυση εθελοντών και θα δώσει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα ως προς την αποτελεσματικότητα» του εμβολίου της Novavax, ανέφερε σύμφωνα με δελτίο Τύπου της εταιρείας ο Γκρέγκορι Γκλεν, ο διευθυντής του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης.

Πρόκειται για το ενδέκατο πειραματικό εμβόλιο παγκοσμίως που εισέρχεται στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών με δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες.

Αξίζει να σημειωθεί πως γενικά στις δοκιμές αυτές στους μισούς ασθενείς χορηγείται ψευδοφάρμακο, ή πλασίμπο, και στους υπόλοιπους το εμβόλιο. Τα υποψήφια εμβόλια που θεωρείται πως έχουν προχωρήσει στη Δύση είναι αυτά της AstraZeneca, που συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, της Pfizer και της Moderna. Κινεζικά και ρωσικά πειραματικά εμβόλια έχουν επίσης φθάσει στην τελική φάση των δοκιμών. Η Novavax συγκαταλέγεται στις έξι εταιρείες που χρηματοδοτούνται με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από την αμερικανική κυβέρνηση για την ανάπτυξη εμβολίου και η πέμπτη που εισέρχεται στην τρίτη φάση. Έχει λάβει πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια από το αμερικανικό δημόσιο για την παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων.

Στη Βρετανία θα κάνουν το εμβόλιο σε εθελοντές και θα τους εκθέσουν μετά σκόπιμα στη Covid-19:

Την ίδια ώρα, όπως αποκαλύπτουν οι Financial times οι αμφιλεγόμενες δοκιμές πρόκλησης, όπως λέγονται, θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο και έχουν τη στήριξη της κυβέρνησης της Βρετανίας, όπου καλπάζει η πανδημία με λίαν ανησυχητικούς ρυθμούς. Οι εθελοντές θα μετάσχουν στις δοκιμές σε ασφαλείς εγκαταστάσεις στο νοσοκομείο Royal Free Hospital του Λονδίνου. Θα τους χορηγηθεί ένα εμβόλιο από το Imperial College και έναν μήνα αργότερα θα εκτεθούν στον SARS-CoV-2 προκειμένου να ελεγχθεί αν έχουν ανοσία. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ο φαρμακευτικός κολοσσός AstraZeneca σκοπεύουν να προχωρήσουν σε ανάλογες δοκιμές, αλλά με αντισώματα που θα έχουν αναπτυχθεί σε πρώην ασθενείς της Covid-19. Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή στις δοκιμές πρόκλησης στη Βρετανία περίπου 2.000 άτομα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments