Διεθνή

Ισπανία κορωνοϊός: Παρατείνεται έως το 2021 η προσωρινή αναστολή εργασίας

Ισπανία κορωνοϊός: Παρατείνεται έως το 2021 η προσωρινή αναστολή εργασίας
Ισπανία κορωνοϊός: Το υπουργείο Εργασίας της χώρας κατέληξε σε συμφωνία με τα εργατικά συνδικάτα για την παράταση του προγράμματος ERTE.

Ως τις 31 Ιανουαρίου του 2021 αναμένεται να παραταθεί στην Ισπανία το πρόγραμμα ERTE, το οποίο αφορά την προσωρινή αναστολή εργασίας και στηρίζει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στην χώρα κατά την χειρότερη ύφεση μέχρι τώρα, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Εργασίας στο Reuters. Την ώρα, που ο κορωνοϊός “χτυπά” αλύπητα την ισπανική οικονομία, το αρμόδιο υπουργείο κατέληξε σε συμφωνία με τα εργατικά συνδικάτα για την παράταση του ERTE, αν και ακόμη δεν έχει λάβει την υποστήριξη εκπροσώπων των επιχειρήσεων.

“Το κύριο επιχειρηματικό λόμπι στην Ισπανία, το CEOE, δεν έχει εγκρίνει ακόμη την συμφωνία, το υπουργικό συμβούλιο θα υιοθετήσει την παράταση του προγράμματος προσωρινής αναστολής εργασίας, η ισχύς του οποίου εκπνέει αύριο, Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου”, δήλωσε η ίδια πηγή.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκατομμύρια εργαζόμενοι στη χώρα έχουν επωφεληθεί από το πρόγραμμα ERTE από τα μέσα Μαρτίου, όταν οι αρχές επέβαλαν ένα από τα αυστηρότερα lockdown στην Ευρώπη για να αναχαιτίσουν την επιδημία του κορωνοϊού. Μετά την άρση των περιορισμών στα τέλη του Ιουνίου, πολλοί επέστρεψαν στις δουλειές τους στην Ισπανία. Ωστόσο, από τον Αύγουστο περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι συνεχίζουν να λαμβάνουν επιδόματα βάσει του προγράμματος αυτού.

Εν τω μεταξύ από χθες, Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της περιφέρειας της Μαδρίτης δεν μπορούν να βγαίνουν από τη συνοικία τους παρά μόνο για λόγους πρώτης ανάγκης μετά την επέκταση σε νέες ζώνες των περιορισμών που έχουν στόχο να συγκρατήσουν την επιδημία. Συγκεκριμένα, από το πρωί της Δευτέρας 167.000 πολίτες μπορούν να βγαίνουν από τη συνοικία τους μόνο για να πάνε στην εργασία τους, να επισκεφθούν γιατρό ή να πάνε τα παιδιά στο σχολείο. Τα πρόσωπα αυτά έχουν αντίθετα το δικαίωμα να μετακινούνται ελεύθερα μέσα στη συνοικία τους και δεν είναι συνεπώς περιορισμένα στο σπίτι.

Τα μέτρα αυτά ίσχυαν ήδη εδώ και μία εβδομάδα για περισσότερους από 850.000 ανθρώπους, κυρίως στις λιγότερο προνομιούχες συνοικίες ή κοινότητες της νότιας Μαδρίτης, όπου οι διαδηλώσεις πολλαπλασιάζονται για να καταγγελθεί μια κατάσταση που πολλοί θεωρούν άδικη. Συνολικά σχεδόν το 15% των κατοίκων της περιφέρειας αυτής με πληθυσμό 6,6 εκατομμύρια ανθρώπους υπόκειται πλέον στους περιορισμούς αυτούς. Όμως η κεντρική κυβέρνηση, η οποία κρίνει αυτά τα μέτρα ανεπαρκή, επιδόθηκε σ’ ένα μπρα-ντε-φερ με την περιφέρεια για να την ωθήσει να υιοθετήσει πιο δραστικά μέτρα και την απείλησε να τα επιβάλει εκείνη, αν η περιφέρεια δεν αναλάβει δράση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments