Διεθνή

Πομπέο σε Ερντογάν: «Αυτό το μήνυμα μετέφερα στην ελληνική και την τουρκική ηγεσία»

Πομπέο σε Ερντογάν: «Αυτό το μήνυμα μετέφερα στην ελληνική και την τουρκική ηγεσία»
Πομπέο σε Ερντογάν: Τη δική του απάντηση δίνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στον Τούρκο πρόεδρο, αναφορικά με τους ισχυρισμούς του, για μονομερείς ενέργειες ως μέσο επίλυσης διαφορών μεταξύ κρατών.

Τη χρήση απειλών και μονομερών ενεργειών ως μέσο επίλυσης διαφορών μεταξύ κρατών αποδοκίμασε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, στέλνοντας μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Όταν υπάρχουν διενέξεις, καμία χώρα δεν πρέπει να προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες για να αποκτήσει κάποιο πλεονέκτημα», υπογράμμισε ο κ. Πομπέο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

«Είναι πολύ σημαντικό όταν υπάρχουν συγκρούσεις για θαλάσσια ζητήματα, όταν υπάρχουν διαφωνίες για δικαιώματα και θαλάσσιες ζώνες, αυτές να επιλύονται ειρηνικά. Είναι πολύ σημαντικό, και αυτό είναι το μήνυμα που έφερα στην ελληνική ηγεσία. Και είναι το μήνυμα που μεταφέραμε στην τουρκική ηγεσία επίσης», πρόσθεσε παράλληλα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Επίσης, χαρακτήρισε «παράθυρο ευκαιρίας» την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν όποιο ρόλο «θεωρηθεί κατάλληλος, χρήσιμος και βοηθητικός» για τις δύο πλευρές, δηλαδή την Ελλάδα και την Τουρκία. “Η δέσμευση της Ουάσιγκτον στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου παραμένει ισχυρή, όπως και η άποψη ότι οι όποιες διαφορές θα πρέπει να επιλυθούν κατά τρόπο συμβατό με το διεθνές δίκαιο” ανέφερε και ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να φύγουν οι ΗΠΑ από το Ιντσιρλίκ αυτή τη στιγμή».

Ομάρ Τσελίκ: «Οι ΗΠΑ είναι προκατειλημμένες»

Οργισμένη είναι η Άγκυρα από την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην Ελλάδα, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να δηλώνει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πλέον αμερόληπτες όσον αφορά στη διαμάχη της Ανατολικής Μεσογείου. «Οι μονόπλευρες δηλώσεις και οι πολλαπλές επισκέψεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά όχι στην τουρκική πλευρά, δείχνουν ότι έχει χάσει την ουδέτερη στάση του» είπε χαρακτηριστικά ο Ομέρ Τσελίκ και σημείωσε: «Πηγαίνοντας ο Πομπέο μόνο στην ελληνική πλευρά της Κύπρου και μη επισκεπτόμενος την τουρκική αλλά και με τα δύο του ταξίδια στην Ελλάδα τον τελευταίο μήνα, δίνει το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ είναι προκατειλημμένες, έχουν χάσει την ουδετερότητά τους και δεν συνεισφέρουν θετικά στην επίλυση αυτού του προβλήματος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments