Ελλάδα

Κοτανίδου κορωνοϊός: Αν εφαρμοστούν τα μέτρα, τα κρούσματα θα μειωθούν ριζικά – Πρόβλημα ο συνωστισμός

Κοτανίδου κορωνοϊός: Αν εφαρμοστούν τα μέτρα, τα κρούσματα θα μειωθούν ριζικά – Πρόβλημα ο συνωστισμός
Κοτανίδου κορωνοϊός: Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ μίλησε για την εξέλιξη του ιού στη χώρα μας το συνωστισμό, αλλά και για τη χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους.

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για την εξέλιξη του ιού στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι τα κρούσματα δεν μειώνονται γιατί οι πολίτες δεν ακολουθούν τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού. «Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ακόμη και σε κλειστούς χώρους αρνούνται να φορέσουν μάσκα» είπε χαρακτηριστικά η κ. Κοτανίδου και πρόσθεσε: «Πιστεύω πως αν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, τα κρούσματα θα μειωθούν ριζικά».

Πρόβλημα ο συνωστισμός

Υπάρχει πρόβλημα εξαιτίας του συνωστισμού σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, που αποτελούν εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού. Ανησυχητικό στοιχείο αναφορικά με την πανδημία, είναι και οι κλειστές δομές και εστίες, όπως για παράδειγμα το εργοστάσιο κονσερβοποιϊας στην Σκύδρα Πέλλας.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους

Παράλληλα η  ειδικός προσέθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί η γενικευμένη χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους διότι η Επιτροπή είναι κατά των προστίμων. Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προταθεί κάτι τέτοιο από την Επιτροπή αν ο κόσμος συνεχίσει να μην ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις των ειδικών. Αναφορικά με τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για έως και 2.000 ημερήσια κρούσματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η κ. Κοτανίδου υπογράμμισε πως τα μαθηματικά μοντέλα δεν είναι «πανάκεια». Σε πανελλαδική βάση, απόλυτα ελεγχόμενη είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ καθώς υπάρχουν αρκετά ελεύθερα κρεβάτια για περιστατικά covid. Η Αθήνα πιέζεται λίγο, παρόλα αυτά μέχρι χθες βράδυ υπήρχαν 34 ελεύθερα κρεβάτια, είπε ξ κ. Κοτανίδου.

Θετικό στον κορωνοιό βρέφος 16 μηνών

Τέσσερα νέα κρούσματα  εντοπίστηκαν στα , και το ανησυχητικό είναι ότι δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους ενώ είναι ντόπιοι, όπως αναφέρει το zarpanews.gr. Ο προβληματισμός προκύπτει από το γεγονός ότι δεν είναι γνωστή προς το παρόν η πρώτη πηγή μόλυνσης, που σημαίνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος για περισσότερα ορφανά κρούσματα. Ανάμεσά τους και ένα βρέφος 16 μηνών.

Εκτός από το μωρό, ανάμεσα στα νέα κρούσματα κορονοϊού στα Χανιά είναι επίσης μια γυναίκα 50 ετών και δυο άνδρες, 35 και 75 ετών αντίστοιχα. Οι τέσσερις ασθενείς έχουν μπει σε καραντίνα στα σπίτια τους, ενώ οι οικογένειές τους έχουν επίσης ενημερωθεί για το τι πρέπει να κάνουν. Η κατάσταση της υγείας και των τεσσάρων είναι καλή και βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση.

Σύμφωνα με τον Υποδιοικητή του νοσοκομείου Χανίων, Μανώλη Μπολώτη, «το γεγονός ότι είχαμε τέσσερα μαζεμένα κρούσματα, είναι κάτι που μπορεί να προκληθεί σχετικά εύκολα ακόμα και με τα έκτακτα μέτρα σε ισχύ, καθώς οι πολίτες μετακινούνται ελεύθερα σε όλη τη χώρα και μπορούν να μεταφέρουν τον ιό από περιοχή σε περιοχή».

Αυξήθηκαν οι θάνατοι – 402 νεκροί

Μεγαλώνει, δυστυχώς, ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία του  στην . Όπως έγινε γνωστό άλλες δύο γυναίκες κατέληξαν στο ΑΧΕΠΑ και στο Σωτηρία. Πιο συγκεκριμένα, στο ΑΧΕΠΑ της  υπέκυψε μια 49χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν από τις 29 Σεπτεμβρίου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, είχε υποκείμενα νοσήματα. Στο Νοσοκομείο Σωτηρία κατέληξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο και μια 90χρονη, που επίσης είχε υποκείμενα νοσήματα. Έτσι, οι νεκροί πλέον φτάνουν τους 402.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί ο αριθμός διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, Χθες ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν 460 κρούσματα, με την πλειονότητά τους να είναι στην Αττική

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ανέφερε χθες 2 Οκτωρβίου: «Σήμερα ανακοινώνουμε 460 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 142 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19346, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες. 2991 (15.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7967 (41.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments