Κόσμος

Παγκόσμια μέρα ψυχικής υγείας: Ο κορωνοϊός επιδρά αρνητικά και σε αυτόν τον τομέα

Παγκόσμια μέρα ψυχικής υγείας: Ο κορωνοϊός επιδρά αρνητικά και σε αυτόν τον τομέα
Παγκόσμια μέρα ψυχικής υγείας: Ο γενικός γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες σημειώνει πως πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από ψυχικές ασθένειες.

Παγκόσμια μέρα ψυχικής υγείας σήμερα, 10 Οκτωβρίου και το μήνυμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες εκπέμπει SOS. Όπως αναφέρει πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από κάποια ψυχική ασθένεια, ενώ η πανδημία του κορωνοϊού έχει χειροτερεύσει την κατάσταση. Σύμφωνα με τα στοιχεία κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος αυτοκτονεί, ενώ η ανάγκη για «επένδυση» στον τομέα της υγείας κρίνεται πιο κρίσιμη από ποτέ.

«Δεν μπορούμε άλλο να αγνοούμε την ανάγκη για μαζική αύξηση της επένδυσης στην ψυχική υγεία και πρέπει να δράσουμε μαζί, τώρα, για να κάνουμε την ποιοτική φροντίδα ψυχικής υγείας διαθέσιμη σε όλους όσοι τη χρειάζονται ώστε να αναρρώσουμε ταχύτερα από την κρίση του COVID-19», διαμηνύει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ακόμα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε πως οι ψυχικές ασθένειες θα πρέπει να έχουν την απαραίτητη προσοχή και στα συστήματα υγείας, και πως πρέπει να διευκολυνθεί η προσβασιμότητα για όλους στις αρμόδιες υπηρεσίες φροντίδας, καθώς όπως είπε και αναφέρει το ΑΠΕ,  η κατάθλιψη αναγνωρίζεται σήμερα ως μία πρωταρχική αιτία ασθένειας και αναπηρίας ανάμεσα σε παιδιά και εφήβους.

Η πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας

Όλα αυτά ήταν η πραγματικότητα ακόμα και πριν τον COVID-19, σημειώνει και παρατηρεί πως οι συνέπειες της πανδημίας στην ψυχική ευημερία των ανθρώπων είναι μόνο η αρχή. Ειδικότερα, εφιστά την προσοχή πως «πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων ενηλίκων, των γυναικών, των παιδιών και των ανθρώπων με υφιστάμενες παθήσεις ψυχικής υγείας, κινδυνεύουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα να έχουν κακή υγεία αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα».

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Αντόνιο Γκουτέρες προτάσσει πως η αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας είναι κεντρικής σημασίας για την υλοποίηση της Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης. «Αξίζει τη δέσμευσή μας» υπογραμμίζει και προσθέτει: «Πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Στις χαμηλού και μέσου εισοδήματος χώρες, περισσότερο από το 75% των ανθρώπων με ψυχικές παθήσεις δεν λαμβάνουν καμμία θεραπεία.

Καταληκτικά, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρει πως συνολικά οι κυβερνήσεις ξοδεύουν κατά μέσο όρο λιγότερο από το 2% του προϋπολογισμού υγείας στην ψυχική υγεία», τονίζοντας πως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments