Κόσμος

Πόσες μέρες επιβιώνει ο κορωνοϊός πάνω στα κινητά

Πόσες μέρες επιβιώνει ο κορωνοϊός πάνω στα κινητά
Έρευνα κορωνοϊός: Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και να εφαρμόζουμε το τακτικό πλύσιμο των χεριών καθώς και τον καθαρισμό των επιφανειών.

Θέμα που προβληματίζει είναι το πόση ώρα επιβιώνει ο κορωνοϊός τόσο πάνω στα κινητά τηλέφωνα όσο και πάνω σε άλλες επιφάνειες. Σύμφωνα με επιστήμονες από την Αυστραλία, εντόπισαν ότι ο φονικός ιός που προκαλεί τη λοίμωξη Covid-19, μπορεί να επιβιώσει έως και 28 μέρες, δηλαδή σχεδόν έναν μήνα, πάνω σε κοινές επιφάνειες, όπως οι γυάλινες οθόνες των κινητών τηλεφώνων και ο ανοξείδωτος χάλυβας.

Οι ερευνητές του εθνικού ερευνητικού κέντρου CSIRO, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ιολογίας «Virology Journal», διαπίστωσαν ότι ο κορωνοϊός επιβιώνει περισσότερο σε συνθήκες χαμηλότερων θερμοκρασιών, καθώς επίσης σε μη πορώδεις ή πολύ ομαλές επιφάνειες (σε σχέση με τις πορώδεις και ανώμαλες επιφάνειες όπως είναι το βαμβάκι, όπου διατηρείται λιγότερο).

Αντέχει περισσότερο πάνω στα χάρτινα χαρτονομίσματα σε σχέση με εκείνα από πλαστικό υλικό

Επιπροσθέτως, αντέχει περισσότερο πάνω στα χάρτινα χαρτονομίσματα από ό,τι σε εκείνα από πλαστικό υλικό. «Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να παραμείνει λοιμογόνος πάνω σε επιφάνειες για μεγάλες χρονικές περιόδους, κάτι που ενισχύει την ανάγκη για καλές πρακτικές όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών και ο καθαρισμός των επιφανειών». Αυτό τόνισε η Δρ. Ντέμπι Ίγκλς, αναπληρώτρια διευθύντρια του Αυστραλιανού Κέντρου Πρόληψης Νόσων (ACDP) του CSIRO.

«Σε θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου, που είναι περίπου η θερμοκρασία δωματίου, βρήκαμε ότι ο ιός ήταν εξαιρετικά ανθεκτικός, επιβιώνοντας για 28 μέρες πάνω σε λείες επιφάνειες, όπως το γυαλί των οθονών των κινητών τηλεφώνων. Συγκριτικά, παρόμοια πειράματα με τον ιό της γρίπης Α έχουν βρει ότι επιβιώνει πάνω στις επιφάνειες έως 17 μέρες, κάτι που δείχνει πόσο πιο ανθεκτικός είναι ο κορωνοϊός», προσέθεσε.

Ποια είναι η ποσότητα του ιού που απαιτείται για να μεταδοθεί;

Τα πειράματα σε θερμοκρασίες 30 και 40 βαθμών Κελσίου έδειξαν ότι όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, τόσο ο χρόνος επιβίωσης του κορωνοϊού μειώνεται. Υπό διερεύνηση παραμένει, σύμφωνα με τους Αυστραλούς επιστήμονες, η ποσότητα του ιού που απαιτείται, δηλαδή η λοιμογόνος δόση, για να μεταδοθεί η λοίμωξη Covid-19 από μια μολυσμένη επιφάνεια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments