Διεθνή

Το Oruc Reis έφτασε δίπλα στο Καστελόριζο

Το Oruc Reis έφτασε δίπλα στο Καστελόριζο
Oruc Reis: Το τουρκικό ερευνητικό φαίνεται να έχει ποντίσει καλώδια, χωρίς ωστόσο αυτό να επιβεβαιώνεται επισήμως από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στα 22 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από τις ακτές του Καστελλόριζου έφτασε πριν από λίγο το Oruc Reis. Το τουρκικό πλοίο που συνεχίζει να κινείται εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία, έχει χαράξει πλέον πορεία βόρειο βορειοανατολική.

Το ερώτημα που υπάρχει από τη στιγμή που το τουρκικό ερευνητικό εισήλθε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας είναι αν έχει αναπτύξει ερευνητικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με ανώτατη στρατιωτική πηγή, το Oruc Reis φαίνεται να έχει ποντίσει καλώδια, χωρίς ωστόσο αυτό να επιβεβαιώνεται επισήμως από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, το τουρκικό πλοίο αν και έχει απλώσει καλώδια δεν πραγματοποιεί έρευνες.

Το Oruc Reis δεν εκπέμπει σήμα εδώ και αρκετές ώρες

Όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ του Open , το Oruc Reis δεν εκπέμπει σήμα εδώ και αρκετές ώρες και λίγο μετά τις 7μ.μ. βρισκόταν 28 μίλια νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, ενώ λίγο νωρίτερα είχε φτάσει στο κοντινότερο σημείο από τις ελληνικές ακτές, στα 22 μίλια νοτιοανατολικά του Καστελόριζου. Σύμφωνα με την εικόνα που έχει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το τουρκικό ερευνητικό έχει χαράξει μια πορεία βόρεια- βορειοανατολικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις επόμενες ώρες δεν θα αντιστρέψει ξανά την πορεία του.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το πλοίο πλέει με ταχύτητα 8 κόμβων και συνοδεύεται από τουλάχιστον πέντε τουρκικά πολεμικά σκάφη και δύο βοηθητικά. Πάντως, υπάρχει μια θολή εικόνα γύρω από τις δραστηριότητες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους. Ανώτατη στρατιωτική πηγή μιλώντας στο Open, ανέφερε ότι το Oruc Reis έχει ποντίσει καλώδια, χωρίς όμως να φαίνεται ότι κάνει έρευνες, πληροφορία που δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στην περιοχή υπάρχουν ελληνικά πλοία υποβρύχια που παρακολουθούν διακριτικά, από την αρχή της εξόδου του Oruc Reis, ενώ ταυτόχρονα σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το Oruc Reis από τη Δευτέρα το απόγευμα βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και την Τρίτη το πρωί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε ενημέρωση από τους αρχηγούς των επιτελείων και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ αργότερα έγινε σύσκεψη στο Μαξίμου ανάμεσα στον υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι πληροφορίες του Open αναφέρουν ότι παραβρέθηκε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Η σύσκεψη είχε ως σκοπό την αποτίμηση της κατάστασης και τις περαιτέρω ενέργειες που μπορεί να χρειαστεί να κάνει η ελληνική πλευρά. Το μήνυμα της Αθήνας είναι πάντως ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί τη στρατιωτική κλιμάκωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments