Διεθνή

Oruc Ries: Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία – Κάτω από το Καστελόριζο το Kanuni

Oruc Ries: Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία – Κάτω από το Καστελόριζο το Kanuni
Oruc Ries: Η Τουρκία επέλεξε να «ξαναμφανίσει» το πλοίο στο χάρτη του marinetraffic, δημοσιοποιώντας τη θέση του νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.

Σαν να μην έφταναν οι δραστηριότητες του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, άλλο ένα τουρκικό πλοίο, αυτή τη φορά γεωτρύπανο, έκανε την εμφάνισή του στην περιοχή.

Πρόκειται για το πλοίο «Kanuni», το οποίο, σύμφωνα με το marinetraffic, απέπλευσε το πρωί από το λιμάνι Tasucu της Τουρκίας, στην επαρχία της Μερσίνης, και έχει προορισμό το λιμάνι Haydarpasa της Κωνσταντινούπολης. To «Kanuni» ταξίδεψε για ένα χρονικό διάστημα χωρίς να εμφανίζει τη θέση του, ώσπου ξαναμφανίστηκε στο χάρτη του marinetraffic νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, όπου πλέει με ταχύτητα περίπου 7 κόμβους.

Το «Kanuni» είναι το τρίτο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο μετά το Fatih και το Yavuz. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας το απέκτησε μεταχειρισμένο στις αρχές του 2020 έναντι περίπου 40 εκατ. δολαρίων. Πρόκειται για πλωτό γεωτρύπανο έκτης γενιάς, εξειδικευμένο σε γεωτρήσεις σε πολύ μεγάλα βάθη. Την ίδια ώρα, το Oruc Reis έχει κινηθεί αρκετά δυτικότερα από το Καστελόριζο και κινείται στην περιοχή νότια της Ρόδου και της Καρπάθου.

 Βεβήλωση ελληνικής σημαίας – Βρέθηκαν τα μπαλόνια με την μπογιά

Με μπαλόνια γεμάτα με κόκκινη μπογιά που έπεσαν από το drone που πέταξε πάνω από το σημείο, έγινε σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η βεβήλωση στην ελληνική σημαία στο Καστελόριζο, στις 26 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, όλα δείχνουν την τουρκική πλευρά, καθώς στο νησί δεν υπήρξε αγορά μπαλονιών ή κόκκινης μπογιάς εκείνο το διάστημα, ενώ από το drone που πετούσε πάνω από το σημείο την ημέρα της επίθεσης ακουγόταν ο τουρκικός εθνικός ύμνος.

Η οργισμένη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ – Οι υπαίτιοι στη δικαιοσύνη

Οργισμένη ανακοίνωση είχε εκδώσει για το περιστατικό το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την βεβήλωση της ελληνικής σημαίας στο Καστελόριζο από Τούρκους εθνικιστές οι οποίοι χρησιμοποίησαν drone, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Στην ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ σημείωνε:

«Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες αποσκοπούν να δυναμιτίσουν τις προοπτικές αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δυο χωρών»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη χθεσινή προσβολή της Ελληνικής σημαίας στο Καστελόριζο. Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες αποσκοπούν να δυναμιτίσουν τις προοπτικές αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δυο χωρών. Αναμένουμε από τις τουρκικές αρχές την άμεση καταδίκη και διερεύνηση του περιστατικού, ώστε οι υπαίτιοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments