Ελλάδα

Δήμαρχος Κοζάνης για lockdown: «Επιστρέφουμε σε μέρες άνοιξης, Απριλίου»

Δήμαρχος Κοζάνης για lockdown: «Επιστρέφουμε σε μέρες άνοιξης, Απριλίου»
Δήμαρχος Κοζάνης για lockdown: Προβληματισμένος και ανήσυχος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος της Κοζάνης αναφορικά με το τοπικό lockdown που επιβλήθηκε από τις αρχές λόγω αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σε μέρες Απριλίου επιστρέφει η Περιφερειακή Ενότητα της Κοζάνης, μετά τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. «Επιστρέφουμε σε μέρες άνοιξης, Απριλίου», υπογράμμισε, ο δήμαρχος της πόλης, Λάζαρος Μαλούτας, σχολιάζοντας το τοπικό lockdown, το οποίο ισχύει από σήμερα και μέχρι τις 29 Οκτωβρίου.

Μιλώντας στο Μega ο κ. Μαλούτας είπε πως «ξέφυγαν κάποια πράματα, δεν μπορώ να εξηγήσω επ’ ακριβώς». Παράλληλα σημείωσε ότι, “εάν και η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων είχε προκαλέσει ιδιαίτερα ανησυχία και γίνονταν συσκέψεις για να βρεθούν λύσεις, η τελική απόφαση προκάλεσε έκπληξη”. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, μεγάλο μέρος των κρουσμάτων αφορά άτομα νεαρής ηλικίας.

«Η μέρα ξημερώνει με σκληρά μέτρα», ανέφερε στη συνέχεια και αναφέρθηκε σε ορισμένα από αυτά, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου, οι επισκέψεις στις δημόσιες υπηρεσίες μόνο με ραντεβού. Ακόμη, 0 δήμαρχος εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με το ότι τα σχολεία λειτουργούν κανονικά παρά το ότι η περιοχή είναι πλέον σε επίπεδο κινδύνου 4.

“Προχθές δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση στο ΦΕΚ που αναφέρει πως στο επίπεδο 4, τα σχολεία λειτουργούν με τηλεκπαίδευση ή εκ περιτροπής”, σημείωσε. Επεσήμανε, όμως, πως στις ανακοινώσεις που έγιναν χθες γίνεται λόγος για κανονική λειτουργία, με μάσκα. “Το γεγονός έχει προκαλέσει ιδιαίτερο προβληματισμό τόσο σε γονείς όσο και εκπαιδευτικούς” κατέληξε.

Αναλυτικά όσα είπε:

Αναλυτικά η απόφαση για το lockdown:

Λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης και σε συνέχεια της σχετικής σημερινής ομόφωνης εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του , για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης τίθεται από σήμερα ώρα 06.00 και για 14 ημέρες, έως και 29 Οκτωβρίου, στο επίπεδο συναγερμού κατηγορίας 4 – αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με τον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης (covid19.gov.gr).

Σημειώνεται ότι στο επίπεδο συναγερμού κατηγορίας 4 – αυξημένου κινδύνου προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

 • Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
 • Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
 • Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
 • Κινηματογραφικές προβολές
 • Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης
 • Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
 • Μουσικές σκηνές
 • Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]
 • Παιδότοποι
 • Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]
 • Γυμναστήρια
 • Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)
 • Λιανεμπόριο
 • Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.
 • Συνέδρια / Εκθέσεις
 • Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Σημειώνεται ότι η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.

Σε σχέση με τη λειτουργία των ακολούθων: Δημόσιες Υπηρεσίες, Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Μεταφορές, Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), Λαϊκές Αγορές, Χώροι Λατρείας/Θρησκευτικές Τελετές, Νοσοκομεία, Ιατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα, Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα, Δραστηριότητες Εκπαίδευσης Οδηγών και Υπηρεσίες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στο ΦΕΚ, Τεύχος Β, 4484/11-10-2020.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments