Αθλητισμός

Λουκάς Μπάρλος: Η μέρα που έφυγε από τη ζωή ο “θείος Λουκάς” της ΑΕΚ

Λουκάς Μπάρλος: Η μέρα που έφυγε από τη ζωή ο “θείος Λουκάς” της ΑΕΚ
Λουκάς Μπάρλος: Συμπληρώνονται 21 χρόνια από τη μέρα που έφυγε από τη ζωή ένας άνθρωπος που συνδύασε το όνομα του με την ΑΕΚ.

Στην πλούσια ιστορία της ΑΕΚ υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν γραφτεί με χρυσά γράμματα. Ένας από αυτούς ήταν ο Νίκος Γκούμπας που το όνομα του δόθηκε στο παλιό γήπεδο της Ένωσης. Σίγουρα μια από τις εμβληματικές μορφές της ιστορίας της ΑΕΚ θα είναι και ο Δημήτρης Μελισσανίδης που πιστώνεται την αναγέννηση του συλλόγου και φυσικά την κατασκευή του νέο γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Παρόλα αυτά υπάρχει ένας παράγοντας που θα μείνει για πάντα ο κορυφαίος στα μάτια των οπαδών της ΑΕΚ.

Πρόκειται φυσικά για τον μεγάλο Λουκά Μπάρλο. Έναν άνθρωπο που ήταν οπαδός άλλης ομάδας και τελικά η ζωή τα έφερε έτσι που αγάπησε με αστέρευτο πάθος την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως. Για την ακρίβεια ο Λουκάς Μπάρλος ήταν οπαδός του Άρη και μάλιστα είχε προσπαθήσει να εμπλακεί στα διοικητικά της ομάδας από τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο δεν τα κατάφερε και στη συνέχεια ανέλαβε την ΑΕΚ.

Δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος

Τον Μάρτιο του 1974 και αφού είχε προηγηθεί η παραίτηση του τότε προέδρου Ιωάννη Θεοδωρακόπουλου τον προηγούμενο Δεκέμβριο, έγινε πρόεδρος της ΑΕΚ δημοκρατικά εκλεγμένος και έλαβε 58%. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνα τα χρόνια ήταν δύσκολα για τον σύλλογο. Είχε να κατακτήσει το πρωτάθλημα από το 1971, αλλά αυτό δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα. Αρκετά αστέρια είχαν “κρουστεί” από τις συνθήκες που επικρατούσαν και ήθελαν να αποχωρήσουν.

Ο Λουκάς Μπάρλος ανέλαβε το στοίχημα να φτιάξει σχεδόν από το μηδέν μια ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε να φέρει τον θρυλικό Φράντισεκ Φάντρονκ, αλλά και ποδοσφαιριστές μεγάλης αξίας, όπως οι Χρήστος Αρδίζογλου, Γιώργος Σκρέκης, Γιώργος Δέδες, Βάλτερ Βάγκνερ και Τίμο Τσάνλαϊτερ. Τους ποιοτικούς αυτούς ποδοσφαιριστές ήρθαν να πλαισιώσουν οι Θωμάς Μαύρος, του Τάκης Νικολούδης και του Νίκος Χρηστίδης, ενώ την επόμενη χρονιά, ήρθε και ενίσχυση με ξένους παίκτες με τους Ντούσαν Μπάγεβιτς και Μίλτον Βιέρα.

Η πανίσχυρη ΑΕΚ της εποχής ξεχώρισε και στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις φτάνοντας στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την σεζόν 1976-77, ενώ κατέκτησε την κορυφή του πρωταθλήματος επί δύο συνεχόμενες σεζόν, το 1977-78 και το 1978-79 καθώς και το κύπελλο του 1977-78 πραγματοποιώντας το νταμπλ. Επί τον ημερών του Λουκά Μπάρλου έκατσαν στον πάγκο της ομάδας σπουδαίοι προπονητές όπως οι Φάντρονκ,  Τσαϊκόφσκι και ο Πούσκας, ενώ δόθηκε βάση και στην παραγωγή ταλέντων μέσω των ακαδημιών του συλλόγου. Έτσι τη δεκαετία του ’80 αναδείχθηκαν ταλέντα όπως ο Στέλιος Μανωλάς, ο Βαγγέλης Βλάχος, ο Σπύρος Οικονομόπουλος και ο Λύσανδρος Γεωργαμλής.

Η γέννηση της σκεπαστής

Μια σκηνή που κάνει όλους τους φίλους της ΑΕΚ να ανατριχιάζουν είναι η γεμάτη από κόσμο σκεπαστή κερκίδα στο “Νίκος Γκούμας”. Η γωνία που μεγάλωσε γενιές και γενιές ΑΕΚτζήδων δεν θα υπήρχε αν δεν την είχε οραματιστεί ο Λουκάς Μπάρλος. Ο “θείος Λουκάς” είχε δράση στις εγκαταστάσεις της ΑΕΚ και  εκτός από την σκεπαστή αφού επί των ημερών του θεμελιώθηκε το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του συλλόγου. Η αγάπη του για τον δικέφαλο αετό τον έφτασε σε σημείο να υποθηκεύσει την περιουσία του και το σπίτι του, για να βοηθήσει οικονομικά.

Η θητεία του ως πρόεδρος της ΑΕΚ ολοκληρώθηκε το 1981. Ο ίδιος δεν ασχολήθηκε ποτέ ξανά με τον αθλητισμό μην μπορώντας να προσαρμοστεί και εναρμονιστεί με τις νέες συνθήκες του επαγγελματισμού. «Δεν ήθελα να πάρω από την ΑΕΚ, μόνο να δώσω ήθελα.  Δεν είμαι επενδυτής εγώ και μάλλον δεν έχω θέση στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ευχαριστώ τον Θεό για τις στιγμές που μου χάρισε στην ΑΕΚ. Αυτή η ομάδα είναι ότι σημαντικότερο είχα στην ζωή μου», ήταν τα λόγια του όταν αποχώρησε. Στις 20 Οκτωβρίου του 1999 έφυγε από τη ζωή σκορπώντας θλίψη στην “κιτρινόμαυρη” οικογένεια.

Συμπληρώθηκαν 21 χρόνια… Βρισκόμασταν και πάλι παραμονές ευρωπαϊκού αγώνα… Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος…

Gepostet von AEK FC / ΠΑΕ ΑΕΚ am Montag, 19. Oktober 2020

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments