Ελλάδα

Κορωνοϊός νοσοκομεία: Αυξάνονται οι νοσούντες υγειονομικοί – Κραυγή αγωνίας από την ΠΟΕΔΗΝ

Κορωνοϊός νοσοκομεία: Αυξάνονται οι νοσούντες υγειονομικοί – Κραυγή αγωνίας από την ΠΟΕΔΗΝ
Κορωνοϊός νοσοκομεία: Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η διασπορά του κορωνοϊού στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας. Τι καταγγέλλουν οι ίδιοι.

Καμπανάκι κινδύνου συνεχίζει να κρούει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για τα συνεχόμενα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίζονται σε εργαζόμενους των νοσοκομείων. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις στη Θεσσαλονίκη, με το ΑΧΕΠΑ και το «Παπανικολάου» αλλά και στην Αθήνα στη «Παμμακάριστο».

Συγκεκριμένα, στο ΑΧΕΠΑ έχουν εντοπιστεί, μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 10 εργαζόμενοι θετικοί στον ιό, με τον ΕΟΔΥ να προχωρά σε τεστ στην πλειοψηφία των εργαζομένων.

“Πάνω από 10 συνάδελφοι βρέθηκαν θετικοί στο κορωνοϊό τις τελευταίες δύο ημέρες στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Πρόκειται για διοικητικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Οι συνάδελφοι πολύ ανήσυχοι κάνουν τεστ για να δουν αν νοσούν και αυτοί. Εκτιμάται ότι η διασπορά είναι πολύ μεγάλη” σημειώνει στο pagenews.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος και συμπληρώνει:

“Επειδή δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν τα εργαστήρια του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ κλήθηκε ο ΕΟΔΥ και οι εργαζόμενοι τώρα υποβάλλονται σε γρήγορα τεστ. Εκτιμάται ότι πάνω 500 εργαζόμενοι έδωσαν δείγμα για έλεγχο κορωνοϊου. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους εργαζόμενους. Είναι η μεγαλύτερη διασπορά σε νοσοκομειακή μονάδα.  Ζητάμε επίσημη ενημέρωση από την διοίκηση και το υπουργείο υγείας για τον αριθμό των νοσούντων εργαζόμενων. Είναι πολύ επικίνδυνο το να μην εφαρμόζεται  το μέτρο της καραντίνας στους εργαζόμενους που είναι επαφές θετικών κρουσμάτων”.

Την ίδια ώρα τονίζεται πως και στο «Παπανικολάου» υπάρχουν κρούσματα. Πρόκειται για έναν γιατρό και μία νοσηλεύτρια, η οποία μάλιστα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο τις τελευταίες ημέρες.

Τα συνεχόμενα κρούσματα ανησυχούν γιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίοι συνεχίζουν να δίνουν καθημερινά τη «μάχη» τους στην πρώτη γραμμή. Οι ίδιοι καταγγέλλουν πως δεν είναι αναλώσιμοι και πως το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να κρύψει τους υγειονομικούς που νοσούν από κορωνοϊό ρίχνοντας την ευθύνη στους ίδιους. “Οι υγειονομικοί δεν είμαστε αναλώσιμοι. 190 λείπουν σήμερα με αναρρωτική άδεια λόγω κορωνοϊού εκ των οποίων 25 νοσηλεύονται και δύο συνάδελφοι είναι στα πρόθυρα της διασωλήνωσης. Μάλιστα, προσπαθούν να κρύψουν τους νοσούντες συναδέλφους από κορωνοϊό. Προσπαθούν να τους ρίξουν την ευθύνη ότι φέρουν τον ιό από το σπίτι τους. Φταίμε εμείς για τα ελλειπή μέτρα ατομικής προστασίας, την κατάργηση του μέτρου της 7ήμερης καραντίνας σε όσους εκτίθενται στον ιό, την μη διενέργεια προληπτικών τεστ στους εργαζόμενους και την έλλειψη μοριακών αναλυτών και αντιδραστηρίων ” λέει ο κ. Γιαννάκος.

Παράλληλα, αναφέρει ότι είναι κλειστή η ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου Πτολεμαΐδας επειδή βρέθηκε γιατρός θετικός στο ιό και δίνει ένα παράδειγμα για το πως αντιμετωπίζονται οι υγειονομικοί στη “Παμμακάριστο”. “Από τους 12 τραυματιοφορείς που υπηρετούν σταδιακά σε 15 ημέρες νοσούν από κορωνοϊο οι 4 και ένας σήμερα εμφάνισε πυρετό και το τεστ θα βγει αύριο. Ο ένας νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο και μία συνάδελφος  με υποκείμενο νόσημα μεταφέρθηκε στο “Σωτηρία” στα πρόθυρα της διασωλήνωσης. Τι συνέβη; Αυτά που καταγγέλλουμε. Γύρισε τραυματιοφορέας από άδεια δούλεψε δύο ημέρες και μετά το τεστ βγήκε θετικό. Δεν εφαρμόστηκε το μέτρο της καραντίνας για τους συναδέλφους που ήρθαν σε επαφή μαζί του και σταδιακά φθάσαμε στους 4 νοσούντες τραυματιοφορείς και ένα ύποπτο κρούσμα με πυρετό. Ο ένας κολλάει τον άλλο τραυματιοφορέα” καταλήγει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments