Ελλάδα

Ελλάδα κορωνοϊός: Τι αλλάζει στη ζωή μας με τα νέα μέτρα – Κίνδυνος οι νέοι

Ελλάδα κορωνοϊός: Τι αλλάζει στη ζωή μας με τα νέα μέτρα – Κίνδυνος οι νέοι
Ελλάδα κορωνοϊός: Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και για να μην εξελιχθούν τα πράγματα προς το χειρότερο πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε την Παρασκευή (23 Οκτωβρίου) 841 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 76 συνδέονται με γνωστές συρροές και 43 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Και όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς, τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας τις τελευταίες τρεις ημέρες είναι σταθερά πάνω από τα 800. Ειδικοί, μάλιστα, όπως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, αλλά και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλούν ανοιχτά για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων αν δεν προσέξουμε και δεν τηρήσουμε τα μέτρα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με διάγγελμά του, ανακοίνωσε νέα μέτρα για να περιοριστεί η πανδημία του φονικού ιού. Τα μέτρα αυτά είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 00.30 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 05.00 το πρωί και η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Να αναφέρουμε πως τα μέτρα αυτά αφορούν τις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης ) και στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου).

Ποιοι δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα παντού;

Τα νέα μέτρα ισχύουν για τις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται σύμφωνα με τον Χάρτη Yγειονομικής Aσφάλειας και προστασίας για τη λοίμωξη Covid-19, στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) και στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου). Στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) εντάσσονται οι Π.Ε Καστοριάς, Κοζάνης, ενώ ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο 3, (Αυξημένης Επιτήρησης) είναι η περιφέρεια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται όσοι συμμετέχουν σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο καθώς και οι οδηγοί αυτοκινήτων είτε μόνοι τους είτε με συγγενικά πρόσωπα πρώτου βαθμού επιβάτες. Επιπλέον δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του μαθήματος φυσικής αγωγής (γυμναστική) για τους μαθητές στα σχολεία. Ακόμη, όσον αφορά τα καταστήματα εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος οι πολίτες όταν τα επισκέπτονται θα μπορούν να αφαιρούν τη μάσκα τους μόνο όταν καθίσουν στο τραπέζι.

Κίνδυνος οι νέοι γιατί μολύνονται πιο εύκολα

Φορείς υπερμετάδοσης πλέον είναι οι νέοι, που κρατούν το «τιμόνι» της δεύτερης φάσης της πανδημίας. Το 50% των νέων διαγνώσεων βρίσκεται στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 18 και 39 ετών. Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, επανέλαβε πως οι νέοι έως 40 ετών μολύνονται από τον ιό στη χώρα μας δύο φορές πιο εύκολα από άλλες ηλικιακές ομάδες.

Όπως έχουν αναφέρει οι ειδικοί της επιτροπής για τον κορωνοϊό, οι νέες μολύνσεις καταγράφονται σε εκθετικό βαθμό σε νεότερες ηλικίες. Είναι ενδεικτικό πως τις περασμένες ημέρες ο μέσος όρος των νέων διαγνώσεων σε Αττική και Θεσσαλονίκη υπολογιζόταν στα 33 και 30 έτη, αντίστοιχα ενώ ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας επανέλαβε πως η ηλικία 19 – 40 ετών παρουσιάζει αυξημένη δυναμική σε σύγκριση με το σενάριο των ειδικών για την εξέλιξη της πανδημίας. Μολύνονται δηλαδή, όπως σημείωσε ο καθηγητής, έως και δύο φορές πιο εύκολα από τις άλλες ηλικιακές ομάδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments