Ελλάδα

Επαναπροωθήσεις προσφύγων: Καταγγελίες για το Ελληνικό Λιμενικό

Επαναπροωθήσεις προσφύγων: Καταγγελίες για το Ελληνικό Λιμενικό
Επαναπροωθήσεις προσφύγων: Μετά το άρθρο του Spiegel που ανέφερε ότι οι ελληνικές Αρχές επαναπροωθούν παράνομα πρόσφυγες στην Τουρκία, μία ακόμα καταγγελία εμπλέκει το Ελληνικό Λιμενικό.

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από τις ελληνικές Αρχές στην Τουρκία. Η οργάνωση, Aegean Boat Report, κατήγγειλε ότι  σκάφος που μετέφερε 197 άτομα προσπάθησε να περάσει την Τρίτη από την Τουρκία στην Ιταλία. Ωστόσο, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών σταμάτησε στην Κρήτη, καθώς κοντά στα νότια παράλια του νησιού, η μηχανή παρουσίασε πρόβλημα.

Στις 9 το βράδυ ειδοποιήθηκε το ελληνικό λιμενικό, που επιβίβασε τους μετανάστες σε δύο σκάφη του, 121 άνδρες και αγόρια στο ένα και 76 άτομα, μέλη οικογενειών, στο άλλο. Σύμφωνα με καταγγελίες των επιβαινόντων σε ορισμένους ασκήθηκε βία και στους περισσότερους κατασχέθηκαν τα τηλέφωνα. «Μερικοί/ές κατάφεραν να κρύψουν τα τηλέφωνά τους και μπόρεσαν να στείλουν μηνύματα».

Σε σχεδία στην θάλασσα

Η Aegean Boat Report σημειώνει πως «τα 121 άτομα της πρώτης ομάδας (άντρες και νεαρά αγόρια) εξαναγκάστηκαν να επιβιβαστούν σε 3 σωσίβιες σχεδίες πριν ξημερώσει η Τετάρτη, ακριβώς βόρεια της Ρόδου, και στη συνέχεια βρέθηκαν και περισυλλέγησαν από την τουρκική ακτοφυλακή στις 08:50, νότια της Μαρμαρίδας».

»Η δεύτερη ομάδα με τις οικογένειες, 76 άτομα, τοποθετήθηκε σε 4 σωσίβιες σχεδίες γύρω στο μεσημέρι βορειοδυτικά της Σύμης, όπου παρασύρονταν χωρίς να περισυλλεγούν από την τουρκική ακτοφυλακή παρά μόνο στις 17.30 το απόγευμα, νοτιοδυτικά της Ντάτσα».

«Το λιμενικό αποφασισμένο να ανατρέψει οποιονδήποτε»

Η οργάνωση σημειώνει πως το νέο περιστατικό δείχνει ότι «το ελληνικό λιμενικό είναι αποφασισμένο να αποτρέψει οποιονδήποτε να φτάσει σε ελληνικό έδαφος, ανεξάρτητα από τις συνέπειες ή τις πιθανές βλάβες που μπορεί να προκληθούν σε αθώους ανθρώπους, που φεύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις».

Η Aegean Boat Report καταλήγει τονίζοντας πως πρόκειται για μακράν τη μαζικότερη επαναπροώθηση, που κατάφερε να τεκμηριώσει, αλλά δεν εκπλήσσεται, αφού «η Ε.Ε. δεν έχει προβεί σε κανένα μέτρο προκειμένου να σταματήσει αυτήν την παράνομη πρακτική της ελληνικής κυβέρνησης, ακόμη και αν έχουν έρθει στην επιφάνεια αποδεικτικά στοιχεία τεραστίου μεγέθους».

Άρθρο από τη Spiegel

Ακόμα ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ το οποίο καταγγέλλει τις ελληνικές αρχές για επαναπροώθηση προσφύγων, σε συνεργασία με την Frontex, δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Το ρεπορτάζ ξεκινά με μια νέα μαρτυρία πρόσφυγα από τη Συρία, του Τζούμα αλ Μπαντί, για επαναπροώθηση λέμβου στην οποία επέβαινε ο ίδιος μαζί με άλλα 21 άτομα από τα ελληνικά ύδατα πίσω στην Τουρκία στις 28 Απριλίου.

Η μαρτυρία επιβαιώνεται, σύμφωνα με το Spiegel, από βίντεο που έχει στη διάθεσή του το γερμανικό περιοδικό. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ: «Μια ολόκληρη νύχτα και μέχρι το πρωί Έλληνες συνοριοφύλακες επαναπροωθούσαν άνδρες και γυναίκες, έχοντας περικυκλώσει τη λέμβο. Η τουρκική ακτοφυλακή κατέγραψε την επιχείρηση. Πάνω από τους πρόσφυγες πετούσε αεροσκάφος που χρησιμοποιεί η Frontex.»

«Το πλήρωμα του αεροσκάφους παρακολούθησης G-WKTH ήταν μέρος επιχείρησης της ΕΕ. Το αεροπλάνο πέταξε δύο φορές πάνω από το στενό της Μυκάλης, όπου βρίσκονταν οι Αλ-Μπάντι και οι άλλοι μετανάστες. Πρώτη φορά στις 2:41 π.μ. και δεύτερη φορά στις 3:18 π.μ.», σύμφωνα με στοιχεία του Spiegel.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ το αεροσκάφος αυτού του τύπου που χρησιμοποιεί η Frontex διαθέτει κάμερες υψηλής ανάλυσης, που συλλέγουν στοιχεία και τα αποστέλλουν στα κεντρικά της Frontex στη Βαρσοβία. «Ωστόσο η Frontex δεν έστειλε βοήθεια», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments