Διεθνή

Windows XP: Σαν σήμερα η κυκλοφορία του λογισμικού της Microsoft

Windows XP: Σαν σήμερα η κυκλοφορία του λογισμικού της Microsoft
Windows XP: Ήταν 25 Οκτωβρίου 2001, όταν η Microsoft κυκλοφόρησε το πιο πετυχημένο λογισμικό της, τα Windows XP.

Το ημερολόγιο έγραφε 25 Οκτωβρίου 2001 όταν η Microsoft κυκλοφόρησε τα Windows XP. Το λογισμικό βγήκε σε δύο εκδόσεις. Η πρώτη ήταν τα Windows XP Home Edition για οικιακούς χρήστες και η δεύτερα τα Windows XP Professional που περιλάμβανε επιπλέον δυνατότητες, όπως υποστήριξη για διπλό μικροεπεξεργαστή, και την δυνατότητα σύνδεσης σε έναν τομέα.

Για το συγκεκριμένο λογισμικό η Microsoft δούλεψε πολύ και κατάφερε να δημιουργήσει ένα ανανεωμένο γραφικό σύστημα αλληλεπίδρασης, το οποίο ήταν πολύ πιο φιλικό για τον χρήστη. Το άλμα σίγουρα ήταν τεράστιο, αφού τα Windows 2000 και τα Windows Millennium, που είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα, δεν είχαν το αποτέλεσμα που όλοι προσδοκούσαν.

Τα Windows XP πήραν το όνομά τους από τη λέξη «εμπειρία» με τη Microsoft να χρησιμοποιεί το «XP» σαν μια συντετμημένη εκδοχή της λέξης «experience».

Η μεγαλύτερη καινοτομία που έφεραν μαζί τους τα Windows XP -και που ήταν σε θέση να την αντιληφθεί το κοινό- δεν ήταν άλλη από την εμφάνισή τους. Χρώματα, σκιάσεις, πολλά καινούρια themes και styles είχαν ως αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να κάνει την αμέσως προηγούμενη έκδοση του λειτουργικού να μοιάζει παλαιά, κλέβοντας τις εντυπώσεις. Τα εικονίδια είχαν νέα σετ, πιο smooth εμφάνιση παντού (μενού, γραμματοσειρές κλπ) ενώ το νέο σύστημα rendering απέδιδε πολύ καλύτερα στις LCD οθόνες. Μια πολύ δυνατή λειτουργία των XP που δεν είχαν οι προκάτοχοί τους ήταν η εναλλαγή χρηστών χωρίς την ανάγκη επανεκκίνησης του συστήματος συν το DirectX 8.1 με δυνατότητα αναβάθμισης στην έκδοση 9.0.

Τα Windows XP κέρδισαν με το σπαθί τους τους καταναλωτές. Σύμφωνα με στοιχεία της Net Applications, πρόκειται για το δεύτερο πιο δημοφιλές λειτουργικό με ποσοστό 27,69%. Πρώτα είναι τα Windows 7 με 48,77% ενώ τα Windows 8 βρίσκονται στο 6,41%.

Πού αλλού έκαναν τη διαφορά τα Windows XP στον “κόσμο” του υπολογιστή;

Ήταν η πρώτη καταναλωτική έκδοση Windows που χρησιμοποίησε την ενεργοποίηση προϊόντος (Windows product activation, WPA) για να καταπολεμηθεί η πειρατεία λογισμικού. Μάλιστα, αυτός ο περιορισμός προκάλεσε την αντίδραση πολλών υποστηρικτών της ιδιωτικότητας και καταναλωτών. Η διακίνηση πλαστών αντιγράφων των Windows XP οδήγησε την Microsoft να εφαρμόσει νέες μεθόδους για την καταπολέμηση του φαινομένου μέσω της τεχνολογίας Γνήσιου Λογισμικού Microsoft (Windows Genuine Advantage, WGA).

Μέχρι το 2019 είχαν εκδοθεί τρία διορθωτικά πακέτα (service packs) για την ανανέωση λειτουργιών και την διόρθωση προβλημάτων των Windows XP (κυρίως για πολλά σοβαρά προβλήματα ασφάλειας). Προγράμματα spyware και adware καθώς επίσης κακόβουλα λογισμικά ή malware (για παράδειγμα, ιοί ηλεκτρονικών υπολογιστών), και επιθέσεις τρίτων ατόμων (hackers) ήταν συνεχές πρόβλημα για όλες τις εκδόσεις Windows, αλλά το πρόβλημα έγινε εμφανέστερο καθώς ωρίμασαν τα Windows XP.

Η υποστήριξη της Microsoft για τα Windows XP έληξε την Τρίτη 8 Απριλίου του 2014, με τους οικιακούς χρήστες να χρησιμοποιούν πλέον, κατά κύριο λόγο νεότερες εκδόσεις των Windows, ήτοι Windows 7 και 8.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments