Διεθνή

Μακρόν Τουρκία: Κυρώσεις κατά της Άγκυρας ζητά ο Γάλλος πρόεδρος

Μακρόν Τουρκία: Κυρώσεις κατά της Άγκυρας ζητά ο Γάλλος πρόεδρος
Μακρόν Τουρκία: Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να αποφασίσουν για κυρώσεις κατά της Άγκυρας

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Η Γαλλία κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να εγκρίνουν μέτρα κατά της Άγκυρας, μετά την επίθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Εμανουέλ Μακρόν.

«Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη είναι ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία προς την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σε βουλευτές ο υπουργός Εμπορίου, Φρανκ Ριστέρ.

Οι δηλώσεις Ερντογάν που εξόργισαν τον Μακρόν

Θυμίζουμε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέες δηλώσεις κατά του Εμανουέλ Μακρόν και της Γαλλίας. Ο Ερντογάν κάλεσε τον τουρκικό λαό να κάνει μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα, ενώ ανέφερε ότι ο Γάλλος πρόεδρος ενθαρρύνει φασιστικές επιθέσεις. Η ανταλλαγή επιθετικών δηλώσεων συνεχίζεται τις τελευταίες μέρες και κανείς δεν γνωρίζει πότε και αν θα αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Θυμίζουμε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ακόμα ότι ο Γάλλος ομόλογος του χρειάζεται… ψυχολόγο και «άναψε» νέες φωτιές. Χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας συνέχισε τις εμπρηστικές δηλώσεις, καλώντας μάλιστα τον λαό του να μποϊκοτάρει τα γαλλικά προϊόντα. «Μην αγοράζετε γαλλικά προϊόντα», είπε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του στην Άγκυρα, προσθέτοντας ότι «ο Μακρόν ενθαρρύνει τις φασιστικές επιθέσεις κατά των μουσουλμάνων». Ο Ερντογάν πρόσθεσε στη συνέχεια: «Είναι δύσκολο να είσαι μουσουλμάνος στη Δύση… Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να αρχίσουν να μιλούν για την ισλαμοφοβία».

Έπειτα, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε: «Ο ισλαμικός κόσμος διανύει μία επίπονη και δύσκολη περίοδο. Στη δική μας θρησκεία, το να είσαι χριστιανός δεν είναι έγκλημα. Τον φροντίζουμε. Όπως προστατεύουμε και τους Εβραίους. Αν υπάρχει βία κατά των χριστιανών στη Γαλλία, ας τους προστατεύσουμε. Οι εργασιακοί χώροι μουσουλμάνων, τα σπίτια τους, τα σχολεία τους, δέχονται επιθέσεις από φασιστικές ομάδες σχεδόν καθημερινά. Καλώ τον λαό μου από αυτό το βήμα. Μην αγοράσετε ποτέ γαλλικά προϊόντα. Αυτές οι επιθέσεις άρχισαν με την ενθάρρυνση του ηγέτη της Γαλλίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments