Ελλάδα

Γυναίκες εργασία: Ηγούνται μόνο στο 25% των επιχειρήσεων

Γυναίκες εργασία: Ηγούνται μόνο στο 25% των επιχειρήσεων
Γυναίκες εργασία: Οι ηγετικές θέσεις των εταιριών καταλαμβάνονται σε ποσοστό 75% από άνδρες. Οι γυναίκες συνεχίζουν να είναι παραγκωνισμένες από τις θέσεις ευθύνης σύμφωνα με έρευνα της ICAP.

Με βήματα χελώνας προχωράει η ισότητα στην εργασία και στις ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης στη χώρα μες μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σήμερα το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται στο τιμόνι μιας επιχείρησης είναι 25,1% καταγράφοντας μικρή αύξηση από το 24,9% που ήταν το 2019. Η ανισότητα στην εργασία συνεχίζει να είναι εμπόδιο στις μέρες μας, παρά την νομική κατοχύρωση περί του αντιθέτου.

Στην Ελλάδα οι γυναίκες διοικούν κυρίως μικρές και μεσαίου μεγέθους εταιρείες από τον τουρισμό και το εμπόριο, ενώ οι εταιρείες με επικεφαλής γυναίκες εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις. Για το θέμα του κορονοϊού, οι γυναίκες μάνατζερς εμφανίζονται αισιόδοξες παρά το άγχος του ότι, φέτος οι εταιρείες που διοικούν θα σημειώσουν απώλειες εσόδων. Τα παραπάνω προκύπτουν από την έκδοση της ICAP “Leading Women in Business”, που έχει ως αντικείμενο τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα και Ηγεσία.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, αυξημένο κατά 5,5 περίπου ποσοστιαίες μονάδες εμφανίζεται το ποσοστό διείσδυσης των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις την τελευταία 6ετία (2015-2020).

Αναλύοντας και συγκρίνοντας τα οικονομικά στοιχεία των 9,5 χιλιάδων εταιρειών που διοικούνται από γυναίκες, με τα αντίστοιχα ενός συνόλου 38 χιλ. εταιρειών προέκυψε ότι, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι εταιρείες με επικεφαλής γυναίκες εμφανίζουν αρκετά καλύτερες επιδόσεις στους δείκτες κερδοφορίας, αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων και ρευστότητας σε σύγκριση με το σύνολο των επιχειρήσεων. Από αυτό συμπεραίνεται ότι οι γυναίκες ανώτατα – στελέχη διακρίνονται για την αποτελεσματική διοίκησή τους, καθώς και για την καλύτερη διαχείριση του κόστους των εταιρειών που διοικούν.

Με αφορμή την μελέτη για τις γυναίκες μάνατζερς, η Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών – Κλαδικών Μελετών της ICAP δήλωσε ότι:

«Σε αρκετές χώρες του κόσμου οι κυβερνήσεις αλλά και διάφορες άλλες οργανώσεις ενθαρρύνουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, υλοποιώντας προγράμματα ένταξης, ανάπτυξης και επιδότησης. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενίσχυση κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που διοικούνται από γυναίκες στην Ευρώπη, οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν ακόμα αρκετά χαμηλοί.

Εξετάζοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των Γυναικών επιχειρηματιών/ανωτάτων στελεχών, διαπιστώνουμε ότι το κύριο χαρακτηριστικό που τις διακρίνει παραμένει η επιμονή και η εργατικότητα, ενώ ταυτόχρονα καλούνται να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις. Η τρέχουσα υγειονομική συγκυρία λόγω της πανδημίας προβληματίζει τις Γυναίκες Μάνατζερ, καθώς θεωρούν ότι αυτή θα επιδράσει αρνητικά στις επιχειρήσεις τις οποίες διοικούν και αναμένουν να δημιουργήσει απώλειες στα έσοδά τους της τάξεως του 5% περίπου το 2020. Ωστόσο, εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξες για το προσεχές μέλλον και προβλέπουν για την προσεχή διετία σημαντική ενίσχυση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που διοικούν, της τάξης του 13% το 2021 και 18% το 2022».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments