Διεθνή

Επίθεση στη Βιέννη: Μηνύματα στήριξης από τους ηγέτες για την τρομοκρατική επίθεση

Επίθεση στη Βιέννη: Μηνύματα στήριξης από τους ηγέτες για την τρομοκρατική επίθεση
Επίθεση στη Βιέννη: Η επίθεση αυτή δείχνει επίσης την πρόθεση των εχθρών μας να επιτεθούν σε αυτό που είναι η Ευρώπη, αυτή την γη της ελευθερίας, του πολιτισμού, των αξιών και κατά συνέπεια δεν θα υποχωρήσουμε σε τίποτε», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε την πρεσβεία της Αυστρίας στο Παρίσι για να εκφράσει «την άνευ όρων υποστήριξή του προς τον αυστριακό λαό» και να απευθύνει έκκληση για ευρωπαϊκή απάντηση κατά «των εχθρών που επιτίθενται σε αυτό που είναι η Ευρώπη». «Θα κάνουμε τα πάντα, ως Ευρωπαίοι, για να σταθούμε μαζί, να πολεμήσουμε αυτήν την μάστιγα της τρομοκρατίας και, μαζί, να προχωρήσουμε χωρίς να κάνουμε πίσω σε καμία από τις αξίες μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, αφού υπέγραψε το βιβλίο των συλλυπητηρίων.

«Επίθεση στην Ευρώπη»

«Η Βιέννη είναι η ίδια η ενσάρκωση των αξιών μας. Η επίθεση αυτή δείχνει επίσης την πρόθεση των εχθρών μας να επιτεθούν σε αυτό που είναι η Ευρώπη, αυτή την γη της ελευθερίας, του πολιτισμού, των αξιών και κατά συνέπεια δεν θα υποχωρήσουμε σε τίποτε», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει υπερασπισθεί επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες την ελευθερία της έκφρασης, προκαλώντας την οργή των μουσουλμάνων σε πολλές χώρες και ακόμη και απειλές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi) κατά της Γαλλίας και του Γάλλου προέδρου. Επικαλούμενος, όπως και ο πρόεδρος της Γαλλίας, μία ευρωπαϊκή απάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο πρότεινε την θέσπιση ευρωπαϊκού «Πατριωτικού Νόμου», στο πρότυπο της αμερικανικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Μακρόν

Από τους πρώτους, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος το βράδυ της Δευτέρας επικοινώνησε με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον αυστριακό λαό για την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη. Ο κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο twitter ανέφερε: «Σοκαρισμένος από τις τρομερές επιθέσεις στη Βιέννη. Έχω μεταφέρει στον Σ. Κουρτς την πλήρη αλληλεγγύη μας. Οι σκέψεις μας είναι με τους ανθρώπους στη Βιέννη και τις αρχές που ασχολούνται με την κατάσταση. Οι καρδιές μας, είναι με τα θύματα και τους αγαπημένους τους. Η Ευρώπη είναι ενωμένη ενάντια στην τρομοκρατία».

Μέρκελ: Η μάχη ενάντια των δολοφόνων είναι κοινός μας αγώνας

«Η μάχη εναντίον αυτών των δολοφόνων και των υποκινητών τους είναι ο κοινός μας αγώνας», δήλωσε η Μέρκελ σύμφωνα με μια ανάρτηση του εκπροσώπου της στο Twitter ενώ εξέφρασε επίσης στην Αυστρία της «αλληλεγγύη». «Σ’ αυτές τις τρομερές ώρες, που η Βιέννη έχει γίνει ο στόχος τρομοκρατικής βίας, οι σκέψεις μου είναι με τους ανθρώπους εκεί και με τις δυνάμεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο», ανέφερε η Μέρκελ στο μήνυμα που ανήρτησε ο εκπρόσωπός της στο Twitter. «Εμείς οι Γερμανοί συμπαραστεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αυστριακούς φίλους μας. Η μάχη εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας είναι η κοινή μας μάχη».

Κόντε: Καταδικάζουμε απερίφραστα

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε «καταδίκασε απερίφραστα» τους πυροβολισμούς που έσπειραν τον τρόμο τη Δευτέρα το βράδυ στο κέντρο της Βιέννης, σε μια επίθεση που η αυστριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε τρομοκρατική. «Δεν υπάρχει χώρος για μίσος και βία στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι», είπε ο Κόντε σε tweets του στα ιταλικά και στα γερμανικά. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο ανέφερε σε ανάρτησή του ότι «Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει» μετά από αυτή την «αποκρουστική επίθεση».

Επικοινωνία Φον ντε Λάιεν με Κουρτς

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια είναι σταθερά στο πλευρό της Αυστρίας. «Επικοινώνησα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς και εξέφρασα τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στον αυστριακό λαό μετά την επίθεση στη Βιέννη από τρομοκράτες του «Ισλαμικού Κράτους». Καταδικάζω ακράδαντα την ποταπή επίθεση. Η ευρωπαϊκή οικογένεια βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Αυστρίας. Θα πολεμήσουμε αδιάκοπα την τρομοκρατία, μαζί», αναφέρει σε ανάρτησή της.

Σοκαρισμένος δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον καταδίκασε την τρομοκρατική ενέργεια στη Βιέννη και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους πολίτες της Αυστρίας. «Είμαι βαθιά σοκαρισμένος εξαιτίας των φρικτών επιθέσεων στη Βιέννη απόψε. Οι σκέψεις του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται στον λαό της Αυστρίας. Στέκουμε στο πλευρό σας, ενωμένοι μαζί σας στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας μέσω Twitter.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments