Ελλάδα

Ο κινηματογράφος έχει κορωνοϊό

Ο κινηματογράφος έχει κορωνοϊό
Ο κινηματογράφος παλεύει με την ραγδαία αύξηση του streaming και εσχάτως με τους περιορισμούς του κορωνοϊού.

Ο κινηματογράφος παραμένει εδώ και αιώνες μια από τις σπουδαιότερες μορφές τέχνης. Η διαδικασία της επιλογής ταινίας, η μυρωδιά του βούτυρού από τα ποκ κορν είναι μια μυσταγωγία που έχει γοητεύσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο αυτή η όμορφη συνήθεια κινδυνεύει πιο σοβαρά από ποτέ. Στην εποχή του Ίντερνετ και των γρήγορων ταχυτήτων ο κινηματογράφος μοιάζει χαμένος. Προσοχή, δεν μιλάμε για τη βιομηχανία του θεάματος, αυτή συνεχίζει να ανθίζει και θα το κάνει ακόμα και αν έρθουν τα πάνω κάτω.

Αρχικά οι κινηματογράφοι είχαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της πειρατείας. Αυτό δεν ήταν τόσο εύκολο να λυθεί και στη συνέχει ακολούθησε το Netflix. Η γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα άλλαξε μια για πάντα όσα γνωρίζαμε. Το Netflix δεν είναι απλά ένα διαδικτυακό βίντεο κλαμπ, αλλά μια εταιρία παραγωγής που είναι διατεθειμένη να ξοδέψει πολλά εκατομμύρια ευρώ για μόνο μια ταινία. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ταινίας “Ο Ιρλανδός” του Μάρτιν Σκορσέζε. Τα στούντιο παραγωγής επέλεξαν να του γυρίσουν την πλάτη την ώρα που το Netflix του έδινε μεγάλο μπάτζετ και το ελεύθερο να κάνει μια ταινία πάνω από τρεις ώρες.

Μετά τις πλατφόρμες ήρθε και ο κορωνοϊός

Εκτός από το Netflix ακολούθησαν και άλλες πλατφόρμες. Ενδεικτικά αυτή τη στιγμή υπάρχουν επίσης το HBO MAX, Amazon Prime και το Disney +. Καταλαβαίνει κανείς ότι μιλάμε για κολοσσούς που δεν έχουν πρόβλημα να ξοδέψουν πολλά εκατομμύρια για τις παραγωγές τους. Φυσικά όταν αυτές οι εταιρίες προσελκύουν κορυφαίος ηθοποιούς και δημιουργούς τα πράγματα είναι δύσκολα για τους κινηματογράφους. Το τελευταίο χτύπημα είναι η πανδημία του κορωνοϊού.

Από τη στιγμή που τα σινεμά μένουν κλειστά στις περισσότερες χώρες τα μεγάλα Blockbaster αποφεύγουν να κυκλοφορήσουν. Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν τα παραδείγματα των James Bond, Wonder Woman, Black Widow που ενώ ήταν έτοιμες να βγουν στις αίθουσες τελικά πήγαν από αναβολή σε αναβολή. Αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί δεν αποκλείεται να δούμε ταινίες τέτοιου μεγέθους να παίρνουν τον δρόμο του Streaming. Για παράδειγμα αν η κατάσταση δεν φτιάξει θα μπορούσε το Disney + να προβάλει μια ταινία της Mavrvel καθώς μιλάμε ουσιαστικά για την ίδια εταιρία.

Δεν έχει κανένα νόημα να περιμένουμε από ταινίες να σώσουν τον κινηματογράφο όπως έγινε με την περίπτωση του Tenet. Ο κινηματογράφος είναι σε κωματώδη κατάσταση και οι λίγοι ρομαντικοί δεν φαίνεται να είναι αρκετοί για να τον σώσουν. Θα σταματήσουν να κυκλοφορούν αξιόλογες ταινίες ; Σίγουρα όχι, αντίθετα μπορεί να ανέβει και το επίπεδο. Ωστόσο η ιδέα της πτώσης μιας συνήθειας που κράτησε ολόκληρους αιώνες δεν είναι κάτι που χωνεύεται εύκολα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments