Οικονομία

Επίδομα 800€: Ποιοι θα το λάβουν και πότε

Επίδομα 800€: Ποιοι θα το λάβουν και πότε
Επίδομα 800€: Όλες οι πληροφορίες για το οικονομικό βοήθημα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσημα ότι η χώρα μπαίνει και πάλι σε καθεστώς lockdown. Φυσικά όλες οι επιχειρήσεις θα κλείσουν με εξαίρεση τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ και μερικά άλλα καταστήματα. Όσες επιχειρήσεις κλείσουν με κρατική εντολή τότε οι εργαζόμενοι θα λάβουν την ειδική αποζημίωση. Κάτι τέτοιο έγινε και την προηγούμενη φορά με το επίδομα των 800 ευρώ για 45 μέρες. Βέβαια σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αυτή τη φορά υπάρχει μια σημαντική αλλαγή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι εργαζόμενοι που θα βγουν σε αναστολή για ολόκληρο τον Νοέμβριο θα λάβουν 800 ευρώ για έναν μήνα και όχι 534 ευρώ που ήταν το επίδομα μέχρι σήμερα, ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή για τμήμα του μηνός Νοεμβρίου αναμένεται να λάβουν 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.

Μέχρι πότε θα γίνονται οι δηλώσεις

Οι δηλώσεις των αναστολών Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν αρχές Δεκεμβρίου, ενώ εντός Δεκεμβρίου – πιθανότατα προς τις γιορτές – αναμένεται να πληρωθούν και τα δικαιούμενα ποσά των ειδικών αποζημιώσεων Νοεμβρίου στους δικαιούχους, όπως παγίως συμβαίνει από την περασμένη άνοιξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ερχόμενη Παρασκευή 6 Νοεμβρίου και για ένα 10ήμερο έως τις 16 Νοεμβρίου θα υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” του υπουργείου Εργασίας, οι δηλώσεις αναστολών για τον Οκτώβριο. Προσοχή, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου με νέα ανακοίνωσή τους επισημαίνουν πως αυτή την φορά η προθεσμία ολοκλήρωσης των δηλώσεων – 16 Νοεμβρίου – θα τηρηθεί αυστηρά, καθώς πρέπει να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4.

Με λίγα λόγια οι εργαζόμενοι που θα δηλωθούν σε αναστολή για τον Οκτώβριο θα λάβουν 534 ευρώ ειδική αποζημίωση για τον μήνα Οκτώβριο. Όσοι εξ αυτών δηλωθούν σε αναστολή και για τον Νοέμβριο θα λάβουν 800 ευρώ ειδικά για τον Νοέμβριο. Για παράδειγμα, εργαζόμενος τίθεται σε αναστολή 15 ημέρες εντός Νοεμβρίου από επιχείρηση που παραμένει ανοικτή αλλά πλήττεται. Θα πρέπει να λάβει 400 ευρώ ως αποζημίωση ειδικού σκοπού, αντί για 267 ευρώ που θα ελάμβανε με βάση τα 534 ευρώ.

Βάση για τις αναστολές του Νοεμβρίου αναμένεται να είναι η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, πράγμα που σημαίνει πως εκατοντάδες κλάδοι αποκτούν ξανά πρόσβαση στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας. Ταυτόχρονα το κράτος καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στο ύψος του ονομαστικού τους μισθού. Για παράδειγμα, μισθωτός με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ, καλύπτεται για εισφορές 396,6 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments