Διεθνή

Μάνσα Μούσα: Ο πλουσιότερος άνθρωπος όλων των εποχών

Μάνσα Μούσα: Ο πλουσιότερος άνθρωπος όλων των εποχών
Μάνσα Μούσα: Η ζωή του πλουσιότερου ανθρώπου. Η περιουσία του και η ισχύς του άφησαν ιστορία.

Οι πιο πλούσιοι από τους πλούσιους του πλανήτη ανταγωνίζονται για μια θέση στην λίστα Forbes προκειμένου να βρεθούν στους πρώτους των πρώτων και το όνομά τους να γραφεί με χρυσά γράμματα (κυριολεκτικά). Ωστόσο μπορεί οι δισεκατομμυριούχοι να ανταγωνίζονται για την πρωτιά της περιουσίας, αλλά ένας άνθρωπος τον 14ο αιώνα είχε καταφέρει να συγκεντρώσει περιουσία μεγαλύτερη από τη δική τους, ακόμα κι αν αθροίζαμε τα «βαλάντια» κάποιων από αυτούς.

Αρκετοί είναι αυτοί που «εκστασιάζονται» μπροστά στα 131 δισεκατομμύρια δολάρια που μέχρι στιγμής έχει αποκτήσει ο Τζεφ Μπέζος μέσω της Amazon. Ακόμα όμως και αυτό το «τρελό» ποσό θα έκανε τον Μάνσα Μούσα απλά να…χαμογελάσει. Με σημερινές τιμές η περιουσία που απέκτησε μέσω του εμπορίου αλατιού αλλά κυρίως χρυσού ανήλθε στα… 400 δισεκατομμύρια δολάρια!

Ποιος ήταν όμως ο Μάνσα Μούσα, ο Μίδας όλων των εποχών

Σύμφωνα με το news.gr, ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγεμόνας της Αυτοκρατορίας του Μάλι κατά τον 14ο αιώνα. Η αυτοκρατορία του συμπεριλάμβανε την Γκάνα, την Ακτή του Ελεφαντοστού, την Μαυριτανία και την Σενεγάλη στη Δυτική Αφρική. Ήλεγχε δε τον περίφημο εμπορικό δρόμο του Τιμπουκτού.

Δεν είναι τυχαίο που ακόμα και σήμερα το Μάλι και η Γκάνα είναι η δεύτερη και τρίτη παραγωγός χώρα χρυσού σε όλη την Αφρική. Ο σουλτάνος Μούσα υπήρξε ο δέκατος «Μάνσα» (ηγέτης) της αυτοκρατορίας του Μάλι και έζησε από το 1280 μέχρι το 1337.

Τον προσφωνούσαν με πολλούς τίτλους βασικά μεταξύ των οποίων έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα τα «Εμίρης του Μέλλε», «Άρχοντας των ορυχείων του Γουανγκάρα», «Κατακτητής της Γκανάτα».

Κατά την διάρκεια της πολυτάραχης ζωής του κατέκτησε 24 πόλεις μαζί με τα χωριά και τις επαρχίες που τις περιέβαλλαν. Όσο βασίλευσε η αυτοκρατορία του Μάλι ήταν η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα χρυσού και ο Μούσα ως απόλυτος κυρίαρχος ήταν παράλληλα και ιδιοκτήτης των ορυχείων χρυσού. Δεν είναι τυχαίο πως το BBC σε άρθρο του το 2019, τον χαρακτήρισε ως «τον πιο πλούσιο άνθρωπο όλων των εποχών».

Πέρα από όλα τα άλλα υπήρξε και πιστός μουσουλμάνος. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε μεταξύ του 1324-1325 προσκύνημα στην Μέκκα. Για αυτόν το Ισλάμ ήταν «μια είσοδος στον πολιτισμένο κόσμο της Ανατολικής Μεσογείου».

Το χρυσό ταξίδι στην Μέκκα

Πηγαίνοντας στην Μέκκα η πομπή που τον ακολουθούσε συμπεριλάμβανε 60.000 άντρες που όλοι φορούσαν περσικό μετάξι και μπροκάρ και ανάμεσά τους ήταν και 12.000 σκλάβοι που ο καθένας κουβαλούσε 1.8 κιλά χρυσού σε μπάρες. Φυσικά δεν έλειπαν και οι παλλακίδες που επίσης ήταν ντυμένες με μετάξι και χρυσά κοσμήματα.

Ανάμεσα στα ζώα της πομπής υπήρχαν και 80 καμήλες με την κάθε μία να κουβαλάει 23 με 136 κιλά χρυσόσκονης την οποία ο Μούσα μοίραζε στους φτωχούς που συναντούσε κατά μήκος της διαδρομής από το Μάλι στην Μέκκα. Χρυσό δώρισε και στο Κάιρο και την Μεδίνα από όπου πέρασε ενώ αντάλλαξε χρυσό και για απλά…σουβενίρ!

Το ταξίδι αυτό του Μούσα καταγράφηκε από αρκετούς χρονικογράφους και αυτόπτες μάρτυρες που σημείωσαν το ταξίδι αυτό με δέος για τον πλούτο και το εύρος της πομπής του. Η γενναιοδωρία αυτή του Μούσα είχε και κακές επιπτώσεις καθώς η ξαφνική ροή τόσο μεγάλων ποσοτήτων χρυσού στο Κάιρο, την Μεδίνα και την Μέκκα μείωσε την αξία του χρυσού σε αυτές τις πόλεις για μια δεκαετία!

Σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις επιπτώσεις αυτές, κατά την επιστροφή του από την Μέκκα, ο Μούσα δανείστηκε όλο τον χρυσό που μπορούσε να κουβαλήσει από δανειστές στο Κάιρο με ιδιαίτερα υψηλό τόκο. Αυτή μάλιστα είναι και η μόνη περίπτωση που έχει καταγραφεί ένας και μόνο άνθρωπος έλεγξε την τιμή του χρυσού στην Μεσόγειο.

Η δημιουργία του Τιμπουκτού

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής του από την Μέκκα ήταν που έκανε μέρος της αυτοκρατορίας του τις πόλεις του Τιμπουκτού και του Γκάο το 1325. Μαζί του έφερε αρχιτέκτονες από την Ανδαλουσία της Ισπανίας και το Κάιρο και έφτιαξε το μεγάλο παλάτι του Τιμπουκτού και το μεγάλο Τζαμί που υπάρχει ακόμα και σήμερα.

Ο Μάνσα Μούσα πέθανε κατά πάσα πιθανότητα το 1337 στην ηλικία των 57 ετών και την αυτοκρατορία κληρονόμησαν οι απόγονοί του που δυστυχώς δεν μπόρεσαν να την συνεχίσουν. Η αυτοκρατορία κατακερματίστηκε και λίγο μετά έφτασαν στην περιοχή οι Ευρωπαίοι που την ρήμαξαν αρπάζοντας τον πλούτο της και κυρίως τους κατοίκους της μιας και οι περιοχές της αποτέλεσαν την κύρια πηγή σκλάβων.

Όπως αναφέρει το BBC, η άφιξη των ευρωπαίων έβαλε το καρφί στο φέρετρο της αυτοκρατορίας που είχε λαμπρύνει ο Μάνσα Μούσα. Το BBC μάλιστα αναφέρει πως αν οι Ευρωπαίοι είχαν φτάσει στην περιοχή την εποχή του Μούσα κατά την οποία η στρατιωτική και οικονομική ισχύς ήταν κολοσσιαία τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά, υπονοώντας πως ίσως να μην είχε υπάρξει, τουλάχιστον τόσο έντονο, το δουλεμπόριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments