Διεθνή

Pfizer: Ποιος είναι ο ελληνικής καταγωγής CEO της εταιρείας που προχωράει το εμβόλιο

Pfizer: Ποιος είναι ο ελληνικής καταγωγής CEO της εταιρείας που προχωράει το εμβόλιο
Pfizer: Ο Αλβέρτος Μπουρλά γεννήθηκε πριν από περίπου 60 χρόνια στη Θεσσαλονίκη από μια εβραϊκή οικογένεια που σώθηκε από το Ολοκαύτωμα.

Η πιο ευχάριστη είδηση της ημέρας ήρθε από το μέτωπο του εμβολίου για τον κορωνοϊό. «Μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα», χαρακτηρισε τη σημερινή ο Αλβέρτος Μπουρλά, ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Pfizer που προχωράει το εμβόλιο για τον φονικό ιό.

«Το πρώτο σύνολο αποτελεσμάτων από τη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών του εμβολίου κατά της Covid-19 παρέχει την αρχική απόδειξη της ικανότητας του εμβολίου μας να αποτρέπει την COVID-19», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αλβέρτος Μπουρλά, μετά τη χαρμόσυνη εξέλιξη ότι το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech SE για τον κορωνοϊό είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό.

«Αγγίζουμε αυτό το κρίσιμο ορόσημο στο πρόγραμμα ανάπτυξης εμβολίων σε μια εποχή που ο κόσμος το χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, καθώς τα ποσοστά μόλυνσης καταγράφουν νέα ρεκόρ, νοσοκομεία είναι στα όρια των αντοχών τους και οικονομίες πασχίζουν να ανοίξουν ξανά», πρόσθεσε.

«Με τα σημερινά νέα είμαστε ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στο να παρέχουμε στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μια υπεραναγκαία ανακάλυψη, βοηθώντας στον τερματισμό αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Ανυπομονούμε να ανακοινώσουμε επιπλέον δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του εμβολίου από χιλιάδες συμμετέχοντες τις επόμενες εβδομάδες», σημείωσε.

Το who is who του Αλβέρτου Μπουρλά

Ο Αλβέρτος Μπουρλά γεννήθηκε πριν από περίπου 60 χρόνια στη Θεσσαλονίκη από μια εβραϊκή οικογένεια που σώθηκε από το Ολοκαύτωμα. Σπούδασε κτηνιατρική στο ΑΠΘ, από όπου αποφοίτησε το 1986. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 1991 στην ίδια Σχολή, στο αντικείμενο της Βιοτεχνολογίας της Αναπαραγωγής, υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου καθηγητή Παύλου Τσακάλωφ, και στη συνέχεια, το 1993, άρχισε να εργάζεται στην Pfizer Hellas, στην Αθήνα, η οποία μόλις είχε ανοίξει γραφεία στην πρωτεύουσα.

Τρία χρόνια αργότερα βρέθηκε στις Βρυξέλλες ξεκινώντας μια διεθνή καριέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας εργάστηκε και στις πέντε ηπείρους, ενώ έζησε σε 8 διαφορετικές πόλεις, 5 διαφορετικών χωρών. Το 2001 μετέβη στις ΗΠΑ, όπου ανέλαβε τη θέση του διευθυντή Μάρκετινγκ. Το 2006 επανήλθε στην Ευρώπη και ανέλαβε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Τμήματος της εταιρείας με έδρα το Παρίσι, ενώ αργότερα ορίστηκε ως υπεύθυνος για την Ασία, την Αφρική και τις χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού.

Το 2010 επέστρεψε στη Νέα Υόρκη ως επικεφαλής του Τμήματος «καθιερωμένων προϊόντων». Το 2014 ανέλαβε πρόεδρος του Τμήματος Ογκολογικών προϊόντων και Εμβολίων και δύο χρόνια αργότερα ορίστηκε ως υπεύθυνος των καινοτόμων προϊόντων της Pfizer. Το 2018 ορίστηκε Chief Operating Officer και εκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας. Κατά τη θητεία του στη θέση αυτή ηγήθηκε των εμπορικών, στρατηγικών και κατασκευαστικών δραστηριοτήτων, καθώς και αυτών που αφορούν στο τμήμα της εταιρείας για τα προϊόντα με παγκόσμια κάλυψη. Παράλληλα, διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Προτεραιότητας Χαρτοφυλακίου Έρευνας, της αρχαιότερης εκτελεστικής επιτροπής, η οποία κατανέμει πόρους στα ερευνητικά εγχειρήματα της Pfizer, ετησίως.

Το 2018, υπό την ηγεσία του, η εταιρεία Pfizer παρείχε βοήθεια σε 800.000.000 ασθενείς, για τη διαχείριση της κατάστασης της υγείας τους, χάρη στα φάρμακά της.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους εξελέγη ως Chief Executive Officer και ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2019. Τους πρώτους 7 μήνες, ως διευθύνων σύμβουλος, διενήργησε μία σειρά από επιχειρηματικές κινήσεις ώστε να επαναπροσδιορίσει την Pfizer ως μία βιοφαρμακευτική εταιρεία, ιδιαίτερα βασισμένη στην έρευνα.

Πραγματοποίησε μία κοινοπραξία της Pfizer Consumer Health με την GlaxoSmithKline, δημιουργώντας το μεγαλύτερο και πλέον διαφοροποιημένο οργανισμό στον τομέα των υπηρεσιών υγείας, παγκοσμίως. Τέλος, προώθησε μία νέα φιλοσοφία εσωτερικών αξιών και έθεσε την Pfizer σε μια πορεία με κύριο σκοπό την ανάπτυξη και καινοτομία, που αλλάζουν τις ζωές των ασθενών.

Ο Δρ Μπουρλά είναι μέλος του φιλανθρωπικού ιδρύματος Pfizer Foundation, του Healthcare Leadership Council (HLC), ενός φόρουμ που αναπτύσσει πολιτικές, ιδέες και προγράμματα για να κάνουν την υγεία προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες, καθώς και του International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Associations (IFPMA), ενός οργανισμού που αναπτύσσει αποτελεσματικές προσεγγίσεις σε θέματα υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments