Ελλάδα

ΟΑΣΘ Κορωνοϊός: 30 εργαζόμενοι θετικοί στον ιό

ΟΑΣΘ Κορωνοϊός: 30 εργαζόμενοι θετικοί στον ιό
ΟΑΣΘ Κορωνοϊός: Μετά από προληπτικά τεστ τριάντα εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί. Ανάμεσά τους και οδηγοί.

Συναγερμός στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης με τριάντα εργαζόμενους να έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό. Τριάντα είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, που εντοπίσθηκαν με μοριακά τεστ, ενώ μετά από ιχνηλατήσεις που έγιναν και για λόγους προληπτικούς, 150 εργαζόμενοι του Οργανισμού έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, λίγοι είναι οι οδηγοί που βρέθηκαν θετικοί στα τεστ που έγιναν στους εργαζομένους του ΟΑΣΘ, με θετικούς στο covid-19 να έχουν βρεθεί κυρίως στα αμαξοστάσια και τις διοικητικές υπηρεσίες.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ καθ. Γιώργος Σκόδρας, τα πρώτα κρούσματα σε αυτή τη χρονική περίοδο, εμφανίστηκαν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας και αυξήθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακού.

“Λαμβάνουμε κάθε δυνατό μέτρο, με ιχνηλατήσεις, διενέργεια τεστ μοριακών, απολυμάνσεις καθημερινές σε όλους τους χώρους εργασίας και τα λεωφορεία. Αν σκεφθούμε ότι στον ΟΑΣΘ απασχολούνται 2.055 εργαζόμενοι, το ποσοστό των κρουσμάτων είναι πολύ μικρότερο εκείνου στο γενικό πληθυσμό”.

Στην εταιρεία έχει σχηματιστεί μία ομάδα αντι-covid με επικεφαλής τον γιατρό Κώστα Σαρακίδη, η οποία σε κάθε οργανική μονάδα έχει ορίσει ένα υπεύθυνο για να συγκεντρώνει τα στοιχεία και να παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Ήδη πριν την έξαρση που καταγράφεται, είχε εφαρμοστεί στον ΟΑΣΘ το 50% στην εργασία με φυσική παρουσία, ενώ στόχος είναι, μόνο η Κίνηση να παραμείνει ανοικτή. Ο κ. Σκόδρας πρόσθεσε ότι οι ιχνηλατίσεις δεν σταματούν στον ΟΑΣΘ, εάν εργαζόμενος που βρέθηκε θετικός αναφέρει επαφές του και εκτός Οργανισμού.

Η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη είναι δραματική και τα νέα που έρχονται κάθε άλλο ενθαρρυντικά είναι. Τα νοσοκομεία της πόλης έχουν φτάσει στο «κόκκινο» με το ΑΧΕΠΑ να μην έχει πια κλίνες ΜΕΘ και τους γιατρούς να δηλώνουν ότι έχουν φτάσει στο σημείο να κάνουν επιλογή ασθενών. Την ίδια στιγμή τα στοιχεία από τα λύμματα της πόλης δεν δείχνουν βελτίωση της κατάστασης μετά από δύο εβδομάδες λοκντάουν.

Η πόλη απέχει ακόμη σημαντικά από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης, σύμφωνα με τις νέες μετρήσεις του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ για τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος. Με βάση τις αναλύσεις των δειγμάτων της προηγούμενης εβδομάδας, η συγκέντρωση του γονιδιώματος του κορονοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να αυξάνει με μεγάλους ρυθμούς, σε αντίθεση με τα μειούμενα νούμερα των κρουσμάτων, που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

«Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, τα ευρήματα δεν μας εκπλήσσουν. Η τάση παραμένει αυξητική και αποτυπώνει τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Όταν τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρχίσουν να αποδίδουν, θα σταματήσει σε πρώτη φάση να έχει εκθετικό χαρακτήρα η αύξηση, πριν σταθεροποιηθεί και αντιστραφεί η τάση προς μία πτωτική πορεία. Ελπίζουμε πως οι μετρήσεις των επόμενων δύο εβδομάδων θα αρχίσουν να δείχνουν αυτή την πορεία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments